e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Ημερίδα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών για την Ειδική Αγωγή με θέμα «Ένα νηπιαγωγείο για όλους» φιλοξένησε το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, στο Θέατρο των Σχολείων.

Περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί

Η ημερίδα οργανώθηκε από τη 15η Περιφέρεια Προσχολικής Αγωγής και τη σχολική σύμβουλο κ. Κυριακή Βέλκου, στο πλαίσιο συνεργασίας με τα ΚΕΔΔΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης και η προϊσταμένη του κ. Βασιλική Πάχτα ανταποκρίθηκαν αμέσως και θετικά στην πρόταση τής σχολικής συμβούλου κ. Βέλκου για σύμπραξη και φιλοξενία και στήριξαν με κάθε μέσο όλα τα στάδια τής διοργάνωσης.
Πάνω από 100 εκπαιδευτικοί προσχολικής Αγωγής, νηπιαγωγοί εδικής και γενικής αγωγής, καθώς και ψυχολόγοι προσήλθαν και παρακολούθησαν την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, σκοπός τής οποίας ήταν η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στην πραγματικότητα τής τάξης τους χρειάζεται να αλληλεπιδρούν με μαθητές με σοβαρές εκπαιδευτικές δυσκολίες.

Τα παιδιά τού Νηπιαγωγείου ως οικοδεσπότες

Η θερμότερη υποδοχή περίμενε, ως έκπληξη, όλους τους συμμετέχοντες, ομιλητές και προσκεκλημένους, καθώς τα παιδιά τού Νηπιαγωγείου ως οικοδεσπότες τούς περίμεναν στην είσοδο τού Θεάτρου και τους καλημέριζαν με ευγένεια και ενθουσιασμό.
Το καλωσόρισμά τους συνεχίστηκε με δύο αγαπημένα τραγούδια, τα οποία τραγούδησαν στη σκηνή τού Θεάτρου, όταν όλοι πήραν τις θέσεις τους, ενώ στην οθόνη πίσω τους προβάλλονταν εικόνες από την καθημερινή ζωή στο Νηπιαγωγείου μας καθώς και από τις ιδιαίτερες και σημαντικές στιγμές στα 20 χρόνια τής λειτουργίας του.

Η ημερίδα αναλυτικά
Η ημερίδα ξεκίνησε με τη σχολική σύμβουλο κ. Κ. Βέλκου να συγχαίρει τα παιδιά, να χαιρετά τις εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και να ευχαριστεί το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία αλλά και για την τόσο πρωτότυπη, ιδιαίτερη και χαρούμενη υποδοχή του.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η Προϊσταμένη τού Νηπιαγωγείου κ. Β. Πάχτα, η οποία, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην ταυτότητα και την ιστορία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, και ιδιαίτερα στην πορεία και το στίγμα τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης, τόνισε το αμέριστο ενδιαφέρον των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στην προώθηση ποιοτικών εκπαιδευτικών ενεργειών, στη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τους, καθώς και στην ανάπτυξη συνεργασιών που ωφελούν την εκπαιδευτική πράξη.
Τέλος, η προϊσταμένη τού ΚΕΔΔΥ Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Αναστασία Κουβατζή απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό και εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία τού ΚΕΔΔΥ.
Στο κυρίως μέρος τής ημερίδας οι τρεις ειδικοί παιδαγωγοί τού ΚΕΔΔΥ κ. Λίνα Συμεωνίδου, Ιωάννα Νταρίλλη και Εύη Κουκουρίκη αρχικά παρουσίασαν το θεωρητικό υπόβαθρο για την αντιμετώπιση των παιδιών με σοβαρές εκπαιδευτικές δυσκολίες και στη συνέχεια κατηύθυναν το βιωματικό και διαδραστικό μέρος τής ημερίδας. Σύμφωνα με αυτό, τυχαία επιλεγμένες νηπιαγωγοί υποδύθηκαν διαφορετικούς ρόλους παρουσιάζοντας ένα σενάριο από την καθημερινότητα τού νηπιαγωγείου. Το σύνολο των εκπαιδευτικών κλήθηκε να χωριστεί σε τρεις ομάδες, γονείς-εκπαιδευτικούς-μαθητές, και να υποστηρίξει, σε επίπεδο εν-συναίσθησης, σκέψεις, συμπεριφορές και δεξιότητες επικοινωνίας σε μια προσπάθεια κατανόησης τού τρίπτυχου αυτού στο μαθησιακό πλαίσιο.
Η ανάπτυξη συζήτησης που ακολούθησε έδωσε την ευκαιρία να προβληθούν διάφορες οπτικές στο ζήτημα των δυσκολιών των παιδιών.
Η ημερίδα επισφραγίστηκε με την επίτευξη των στόχων τής επιμόρφωσης και τής συνεργασίας.

Η πέραν τού προσδοκώμενου συμμετοχή εκπαιδευτικών, η πρωτότυπη και ευφάνταστη έναρξη τής ημερίδας από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και η άψογη διοργάνωση και φιλοξενία έδωσαν υποσχέσεις και δημιούργησαν προσδοκίες για ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες διοργανώσεις.

Διαβάστε το ευχαριστήριο σημείωμα της σχολικής συμβούλου Κυριακής Βέλκου εδώ.