e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

March 2024
Last month   Next month
S M T W T F S
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού το αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του, που διοργάνωσε το Α’ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού.

Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια του Α’ Λυκείου Αμαλία Μαυροειδή, η οποία εξήγησε συνοπτικά το σκεπτικό του Σχολείου για το αφιέρωμα αυτό στον Οδυσσέα Ελύτη.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Φ.Ε., καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης συνομίλησε με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου για σημαντικές πτυχές του ποιητή και του έργου του, με έμφαση στην γλώσσα του Ελύτη και την άρρηκτη σχέση της με τα νοήματα της ποίησής του. Ακολούθησε μουσικοποιητικό αναλόγιο από τους μαθητές του Σχολείου, με θέμα τον «Ταξιδιωτικό Σάκο, ΟΤΤΩ ΤΙΣ ΕΡΑΤΑΙ», τον οποίο έχει καταγράψει ο ποιητής στην συλλογή του «Ο μικρός ναυτίλος».

Μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο αναλόγιο και τη χορωδία, η οποία πλαισιώθηκε και από μαθητές της Β’ και της Γ΄ Λυκείου

Οι μαθητές «άνοιξαν τον ταξιδιωτικό σάκο» τού ποιητή και μέσα από στίχους, μουσικές και σχετικά βίντεο αποκάλυψαν στο πυκνό ακροατήριο τον ποιητή ως άνθρωπο, ως δημιουργό, ως Έλληνα και ως κοσμοπολίτη, αφού διαλεγόταν αενάως με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Τη σύνθεση και επιμέλεια του κειμένου του αναλογίου είχε η φιλόλογος Σπυριδούλα Φάρου, η οποία και δίδαξε τους μαθητές μαζί με τους φιλολόγους Νέλλη Παππά και Σπύρο Γαβαλλά. Την διδασκαλία τραγουδιών έκανε η μουσικός Μαρικίτα Μιχαλοπούλου, ενώ τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν ο Υποδιευθυντής Κώστας Κατσιαδράμης και ο θεολόγος Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Παρέστησαν:

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, υπεύθυνος ιερέας για τα Αρσάκεια Σχολεία, η Επόπτρια των Σχολείων της Φ.Ε. Βασιλική Παπαπέτρου, Σὐμβουλοι του Δ.Σ. της Φ.Ε., ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Καλοκαιρινός, πανεπιστημιακοί, διευθυντές, υποδιευθυντές και συντονιστές των Σχολείων της Φ.Ε., ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων της Φ.Ε. κ. Ι. Καλλιβρούσης, η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων της Φ.Ε. κ. Μπάρμπα, πολλοί γονείς και μαθητές των σχολείων.

Η εκδήλωση εντασσόταν στις εκδηλώσεις του Σχολείου για τα 180 χρόνια από την ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.