Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Απόφαση αριθμός 1194/2011/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη θέσπιση δράσης για το Σήμα Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων των Σχολείων της Φ.Ε. δημιουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Υιοθεσία αρχαίου θεάτρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του αρχαίου θεάτρου της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου (μικρό θέατρο)»
το οποίο προτείνει προς υλοποίηση στο Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού.

1η ενότητα


Ο Σύλλογος του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού αποδέχεται την πρόταση και οργανώνει, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις, επίσκεψη του Σχολείου στην Επίδαυρο.

Συγχρόνως ζητεί άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αργολίδας (με ημερομηνία 15 Απριλίου 2016) να πραγματοποι δύο δράσεις των μαθητών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο:

α) θεατρικό δρώμενο από την Αντιγόνη του Σοφοκλή (δείτε το βίντεο)

β) συμβολική αναπαράσταση του Επιδαύριου Δρόμου με κατάληξη στο αρχαίο στάδιο (δείτε το βίντεο)

2η ενότητα

Πρόταση 9 θεμάτων, με υπόδειξη βιβλιογραφίας, συνεντεύξεων με επιστήμονες και άλλους φορείς από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

Το Σχολείο θα δημιουργήσει ομάδες μαθητών, οι οποίες θα επεξεργασθούν τα προτεινόμενα θέματα με την καθοδήγηση ενός υπεύθυνου για κάθε ομάδα που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα.

Οι εργασίες θα παραδοθούν στις 30 Ιουνίου 2017.

3η ενότητα

Αξιολόγηση των εργασιών των μαθητών (επιλογή, διορθώσεις, προσθήκες, κ.λπ.).

Τον Σεπτέμβριο 2017 θα κατατεθεί προς έγκριση από την Επόπτρια και το Διοικητικό Συμβούλιο της Φ.Ε.  για δράσεις τόσο εντός Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.

Τελικός στόχος η Διοργάνωση Μουσικού και Μαθητικού Φεστιβάλ, στην αρχή πανελλήνιου και αργότερα διεθνούς, κατ’ αναλογία με το Διεθνές Φεστιβάλ Νέων Αρχαίου Δράματος στη Μεσσήνη και στις Συρακούσες.

Τέλος, θα κατατεθεί το πρόγραμμα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, η οποία θα το προωθήσει στα σχετικά όργανα όπως προβλέπει ο κανονισμός.