Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, με θέμα «Υιοθετούμε το αρχαίο θέατρο Αμφιαρείου Ωρωπού», παρουσιάστηκε στην βραδιά πολιτισμού που διοργανώθηκε στις 22 Μαΐου 2017 στο θέατρο του σχολείου μας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι μαθητές πραγματοποίησαν δύο δράσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου (δείτε το σχετικό βίντεο).  Η συμμετοχή του Αμφιάραου στην πολιορκία της Θήβας από τον Πολυνείκη ενέπνευσε τους μαθητές του Γ1 να παρουσιάσουν αποσπάσματα από την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Οι μαθητές διδάχθηκαν το κείμενο της τραγωδίας και το απέδωσαν με μεγάλη επιτυχία. Οι μαθητές του Γ2 ανέλαβαν την ξενάγηση στον χώρο. Με αφετηρία διαφορετικά σημεία του ιερού απέδωσαν την ξενάγηση σε α΄ πρόσωπο από την οπτική γωνία του ίδιου του θεού, του αρχαίου Ωρωπού, του αρχαιολόγου που ανέσκαψε την περιοχή, ενός ιερέα και ενός αγωνοθέτη.

Η εργασία των μαθητών πλαισιώθηκε από την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Αρχαιολογίας και Συμβούλου της Φ.Ε., κ. Β. Λαμπρινουδάκη, με θέμα «Αμφιάρειο, η μικρή Επίδαυρος και η σημασία του θεάτρου ως φορέα πολιτισμού», στην οποία παραλληλίστηκε η ζωή και η δράση του Ασκληπιού και του Αμφιάραου, των δύο θεραπευτών της αρχαιότητας, και τονίστηκε η συμβολή του θεάτρου στον πολιτισμό.