Αρσάκεια ΨυχικούΑρσάκεια - Τοσίτσεια ΕκάληςΑρσάκεια ΘεσσαλονίκηςΑρσάκεια ΠατρώνΑρσάκεια ΙωαννίνωνΑρσάκεια Τιράνων
Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Ψηφιακό ΣχολείοΕλεύθερο Πανεπιστήμιοόμιλοι δραστηριοτήτωνΞένες Γλώσσεςdia-agapofoitoipfe

Αναγγελίες εκδηλώσεων / δραστηριοτήτων

Σεπτέμβριος 2014
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 36 1 2 3 4 5 6
week 37 7 8 9 10 11 12 13
week 38 14 15 16 17 18 19 20
week 39 21 22 23 24 25 26 27
week 40 28 29 30
Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης

Ετήσιος προγραμματισμός

Σχολικό έτος 2013-2014


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

11 Σεπτεμβρίου 2013       

Αγιασμός στο Θέατρο των Σχολείων. Έναρξη μαθημάτων.

16 Σεπτεμβρίου – 19 Σεπτεμβρίου 2013

Εβδομάδα ενημέρωσης των μαθητών για τους σεισμούς

20 Σεπτεμβρίου 2013       

Πρόβα σεισμού

24 Σεπτεμβρίου 2013       

Δ΄ τάξη: Μουσείο Βορρέ

Το Μουσείο βρίσκεται σε έναν όμορφο κήπο στην Παιανία. Τα παιδιά ξεναγούνται στον χώρο, ο οποίος εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τού κτηρίου. Τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης και παράδοσης κυριαρχούν παντού.

Εκτός από αυτά, τα παιδιά απολαμβάνουν μια πλούσια συλλογή έργων Ελλήνων ζωγράφων και παρακολουθούν το πρόγραμμα τής ανακυκλώσιμης τέχνης αντλώντας τη θεματολογία τους από τη μυθολογία, τη λαογραφία και τις τεχνικές μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών.

27 Σεπτεμβρίου 2013

Ενημέρωση γονέων για τον τρόπο εργασίας των μαθητών στη νέα τους τάξη.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013

1η Οκτωβρίου 2013

Β΄τάξη: Πάρκο Τρίτση – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στο κέντρο τής Γης»

Ένα βιωματικό ταξίδι στη ζωή της φύσης, για τα μικρά και μεγάλα παιδιά τής πόλης, μια βιωματική ξενάγηση με στόχο την κατανόηση και την ανάπτυξη τής κοινωνικής περιβαλλοντικής νοημοσύνης. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες και με την καθοδήγηση ειδικευμένου προσωπικού περνούν από διαμορφωμένους χώρους όπως: το μικρό μουσείο εντόμων και ασπόνδυλων, τους στάβλους με τα άλογα, τα δέντρα που μιλούν, τον κήπο βιοποικιλότητας και το βιολογικό λαχανόκηπο, για να παρατηρήσουν τα έντομα, να ακούσουν τα πουλιά, να μυρίσουν τα αρωματικά φυτά, να αγγίξουν τα δέντρα, να δουν από πού προέρχεται η τροφή που βάζουμε στο τραπέζι μας. Όλα αυτά εμφανίζονται μπροστά τους με χαρακτηριστικό τρόπο και εντυπώνονται για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό τους.

2 Οκτωβρίου 2013

Ε΄ τάξη: Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Η SaptHellas θα ενημερώσει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο τα παιδιά –και αυριανούς πολίτες τής Ελλάδας– για τη σωστή συμπεριφορά τους προς τους σκύλους (αδέσποτους ή δεσποζόμενους) και θα τα ευαισθητοποιήσει σε σχέση με το πολύ καίριο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων (Πρόγραμμα «Εκστρατεία ενημέρωσης»)

Στ΄τάξη: Θωρηκτό Αβέρωφ

Ζωντανή μαρτυρία δόξας τού Πολεμικού μας Ναυτικού, το "Αβέρωφ" παραμένει αιώνιο σύμβολο τής ελληνικής ναυτικής δύναμης, αφού πρωταγωνίστησε σε πλήθος επιτυχημένων πολεμικών επιχειρήσεων από το 1912 έως το 1944. Τα παιδιά ξεναγούνται στο πλοίο και γνωρίζουν τη σοφή διαρρύθμιση των κοινόχρηστων χώρων, που φιλοξενούσε σε περίοδο πολέμου 1.200 άνδρες, τα διαμερίσματα τού Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, τα συστήματα επικοινωνίας καθώς και τα βαρέα πυροβόλα.

Ε΄ τάξη: Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτωβρίου 2013

Α΄τάξη: Μουσείο Βαρνάβα

Οι μαθητές θα επισκεφθούν το Μουσείο Βαρνάβα και θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το ψωμί. Τα εκθέματα τού Μουσείου αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή κεντημένων ψωμιών στην Ευρώπη, η οποία πρωτοτυπεί τόσο στο θέμα των σχεδίων όσο και στο θέμα των μεγεθών και των σχημάτων. Στο πρόγραμμα οι μαθητές εκτός από την έκθεση θα αναπαραστήσουν τη σπορά και τη συγκομιδή τού καρπού, θα παρακολουθήσουν το άλεσμα, την παρασκευή και το κέντημα τού ψωμιού.

4 Οκτωβρίου 2013

Γ΄ τάξη: Ιππικός Όμιλος Παιανίας

Με αφορμή το διαθεματικό σχέδιο εργασίας «Το άλογο», τα παιδιά θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις τού Ιππικού Ομίλου Μεσογείων και θα ξεναγηθούν στη μικρή φάρμα τού ομίλου. Παράλληλα οι μαθητές θα μάθουν όλα τα μυστικά για τη ζωή τού αλόγου, τη φροντίδα που απαιτεί το ζώο αυτό σε έναν οργανωμένο όμιλο και θα ξεναγηθούν στους χώρους τού ομίλου. Τέλος, ειδικευμένοι εκπαιδευτές τού ομίλου θα μιλήσουν στα παιδιά για το άθλημα τής ιππασίας και τους ιππικούς αγώνες.

9 Οκτωβρίου 2013

Δ΄ τάξη: Κινηματογράφος Δαναός «Ο Μικρός Νικόλας»

Ο μικρός Νικόλας είναι δημιούργημα τού σεναριογράφου Ρενέ Γκοσινί και του σκιτσογράφου Ζαν Ζακ Σανπέ. Είναι ο κεντρικός ήρωας τής σειράς βιβλίων "Οι περιπέτειες τού μικρού Νικόλα", ενός αθώου και χαριτωμένου παιδιού που ζει με την οικογένειά του και τους φίλους του σε κάποια (μη καθορισμένη) πόλη τής Γαλλίας τη δεκαετία τοή 1950.

14 Οκτωβρίου 2013 – 18 Οκτωβρίου 2013: Εβδομάδα Διατροφής

16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και οι μαθητές όλων των τάξεων θα πραγματοποιήσουν δράσεις με στόχο την καθιέρωση σωστών κανόνων διατροφής.

18 Οκτωβρίου 2013

Ε΄ τάξη: Ρωμαϊκή Αγορά

Οι μαθητές θα ξεναγηθούν από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικών προγραμμάτων τής Φ.Ε. στο Μουσείο που στεγάζεται στη Στοά Αττάλου και στον αρχαιολογικό χώρο, όπου κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους λειτούργησε η Αγορά.

23 Οκτωβρίου 2013

Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις: Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Παρακολούθηση εθνικής γιορτής στο Θέατρο των Σχολείων

24 Οκτωβρίου 2013

Ε΄, Στ΄ τάξεις: Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Παρακολούθηση Εθνικής Γιορτής στο Θέατρο των Σχολείων

28 Οκτωβρίου 2013

Στ΄ τάξη

Συμμετοχή στην παρέλαση

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013

4 Νοεμβρίου 2013

Β΄ τάξη: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Επιστημών τού Λονδίνου «Ο πλανήτης σε χρειάζεται … Ζήσε το 2050» θα παρακολουθήσουν οι μαθητές. Με άμεσο διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο οι μαθητές μεταφέρονται στο 2050 και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες τού πλανήτη Γη. Θα διαμορφώσουν την πόλη τού μέλλοντος, η οποία για να είναι βιώσιμη απαιτεί καινούργιους τρόπους σκέψης και τεχνικές. Για την επίτευξη αυτού τού στόχου οι μαθητές παρακινούνται από έμπειρους μουσειοπαιδαγωγούς να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν. Στη συνέχεια, στη θόλο τού Ιδρύματος θα παρακολουθήσουν την τρισδιάστατη ταινία – ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δαρβίνος: το μυστήριο της φύσης». Η ταινία υπόσχεται ένα περιπετειώδες ταξίδι ανακάλυψης τής εξέλιξης τής ζωής στον πλανήτη μας.

6 Νοεμβρίου 2013

Α΄ τάξη: Μουσείο Πειραμάτων - Πρόγραμμα διατροφής - Σωστή διατροφή καλύτερη ζωή

Οι μικροί μαθητές μέσα από βιωματικά παιχνίδια θα ανακαλύψουν τις σωστές διατροφικές συνήθειες, θα παρακολουθήσουν πειράματα χημείας τροφίμων που αποκαλύπτουν τα μυστικά των τροφών. Μέσα από αυτές τις προσεγγίσεις θα αντιληφθούν τη σημασία τής σωστής διατροφής για την ανάπτυξή τους και την προσωπική τους ευθύνη γι’ αυτό.

7 Νοεμβρίου 2013

Γ΄ τάξη: Μουσείο Πειραμάτων

Με αφορμή το Διαθεματικό Σχέδιο Εργασίας που εκπονεί η Γ΄ τάξη με θέμα το νερό οι μαθητές της Γ΄ τάξης θα επισκεφτούν το Μουσείο Πειραμάτων και θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Μία σταγόνα διηγείται». Σ’ αυτό θα μάθουν για το νερό και τις ιδιότητές του, για τον κύκλο του νερού και θα κάνουν διάφορα πειράματα

8 Νοεμβρίου 2013

Γιορτή Ταξιαρχών. Τιμή στους ευεργέτες τού Σχολείου Μιχαήλ και Ελένη Τοσίτσα

15 Νοεμβρίου 2013

Ε΄ τάξη: Γιορτή Πολυτεχνείου

22 Νοεμβρίου 2013

Δ΄ τάξη: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Σκοπός του είναι η διάσωση και η διάδοση τής ιστορικής μνήμης και παράδοσης, η συνειδητοποίηση τής οικουμενικής διάστασης τού Ελληνισμού, καθώς και η προβολή τής συμβολής του στην εξέλιξη τού πολιτισμού. Οι στόχοι και οι σκοποί τού ΙΜΕ υλοποιούνται μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, τα οποία έχουν χαρακτήρα καινοτόμο και πρωτοποριακό, καθώς αξιοποιούν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις τής πληροφορικής και οπτικοακουστικά μέσα για την παράθεση πληροφοριών και διαδραστικών εκθεμάτων κάθε είδους.

Ε΄2 τάξη: Ατελιέ Σπ. Βασιλείου

Στο σπίτι - εργαστήριο τού ζωγράφου Σπ. Βασιλείου, που έχει μετατραπεί σε Μουσείο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν μέσα από το έργο τού ζωγράφου τις πτυχές τής νεοελληνικής τέχνης.

26 Νοεμβρίου 2013

Στ΄ τάξη: Μουσείο Πειραμάτων

Το πρόγραμμα «Μυστήριο στο Εργαστήρι» θα παρακολουθήσουν οι μαθητές, θα γίνουν ντετέκτιβ και θα ξεδιαλύνουν το μυστήριο επιστρατεύοντας μικροσκόπια, ανάλυση DNA και αποτυπώματα.

29 Νοεμβρίου 2013

Ε΄ τάξη: Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου

Στο σπίτι - εργαστήριο τού ζωγράφου Σπ. Βασιλείου, που έχει μετατραπεί σε Μουσείο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν μέσα από το έργο του ζωγράφου τις πτυχές τής νεοελληνικής τέχνης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013

10 Δεκεμβρίου 2013

Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεις: Εκκλησιασμός

11 Δεκεμβρίου 2013

Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεις: Θέατρο Κάτω Από τη Γέφυρα «Ιστορίες τού παππού Αριστοφάνη»

Τέσσερεις κωμωδίες τού Αριστοφάνη (Ειρήνη, Αχαρνής, Πλούτος και Όρνιθες), που διασκεύασε και ανέβασε στο θέατρο Έρευνας το 1978 ο Δημ. Ποταμίτης, θα παρακολουθήσουν οι μαθητές των μεγάλων τάξεων. Το έργο θεωρείται «σημείο αναφοράς» στην ιστορία τού παιδικού θεάτρου στη χώρα μας και η μουσική τού Γιάννη Ζουγανέλη, «κλασική» στον χώρο τής παιδικής δισκογραφίας. Την παράσταση, που θα διασκεδάσει και θα ψυχαγωγήσει τους μικρούς θεατές, επιμελήθηκε ο Ν. Δάφνης σε μουσική Γ. Ζουγανέλη κα στη σκηνή θα παρουσιαστούν: Ο αγαθός Τρυγαίος, που πάει στον Ουρανό για να ελευθερώσει την Ειρήνη, ο ειρηνόφιλος Δικαιόπολης, που τα βάζει με τους πολεμόχαρους Αχαρνής, ο αγαθός Χρεμύλος, που μοιράζει στους δίκαιους τον Πλούτο που βρήκε, ο Ευελπίδης και ο Πεισθέτερος, που πάνε να ζήσουν στη χώρα των Πουλιών, εκεί που θριαμβεύει Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία.

Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεις: Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άνοιξης.

13 Δεκεμβρίου 2013

Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεις: Θέατρο Κιβωτός «Το μαγικό κλειδί»

Από το παραμύθι τής Πηνελόπης Δέλτα «Η καρδιά τής βασιλοπούλας» είναι εμπνευσμένη η παράσταση που θα παρακολουθήσουν οι μικροί μαθητές. Πρόκειται για ένα παραμύθι που προσφέρει τροφή για σκέψη και ζωντανεύει στη σκηνή τού θεάτρου Κιβωτός σε συνεργασία τής Κάρμεν Ρουγγέρη και τού Γιώργου Φρατζεσκάκη. Στο παραμύθι η συγγραφέας θίγει ζητήματα όπως η αφοσίωση, η αλληλεγγύη, η χαρά τής προσφοράς, η αγάπη για την πατρίδα και την οικογένεια, ο θάνατος, η ευτυχία, η δυστυχία, η λύπη, η χαρά, όλα στοιχεία που αναπόφευκτα θα συναντήσουν τα παιδιά σε αυτή τη ζωή.

18 Δεκεμβρίου 2013

Α΄ τάξη: Παρουσίαση βιβλίου

Την παρουσίαση τού βιβλίου «Ο Φον Κουραμπιές εναντίον τού Κόμη Μελομακαρόνι» θα παρακολουθήσουν οι μαθητές από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επίδοση Ελέγχων Α΄ Τριμήνου στους γονείς (ώρα: 15.30-17.30).

19 Δεκεμβρίου 2013

Α΄, Β΄, Ε΄, Δ΄ τάξεις: Γιορτή Χριστουγέννων

Παρακολούθηση χριστουγεννιάτικης γιορτής στο θέατρο των Σχολείων.

Γ΄ τάξη: Χριστούγεννα στη Στοά

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και έθιμα από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν οι μαθητές στους γονείς τους στη Στοά τού Βιβλίου.

20 Δεκεμβρίου 2013

Γ΄, Στ΄ τάξεις: Γιορτή Χριστουγέννων

Παρακολούθηση χριστουγεννιάτικης γιορτής στο θέατρο Σχολείων.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014

8 Ιανουαρίου 2014

Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξη: Κοπή βασιλόπιτας

14 Ιανουαρίου 2014

Δ΄ τάξη: Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο τα παιδιά ξεναγούνται στον κόσμο των αρχαίων Ελλήνων ζωντανεύοντας την ιστορία τους. Γνωρίζουν αγγεία, κούρους και κόρες, ερευνούν κοσμήματα, διαβάζουν επιγραφές και θαυμάζουν τις τοιχογραφίες, κάνοντας έτσι ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας.

17 Ιανουαρίου 2014

Α΄ τάξη: Εργαστήρι “Μαιρηβή”

Το Εργαστήρι “Μαιρηβή” είναι ένας χώρος αφιερωμένος σε εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά με επίκεντρο την κούκλα.

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη και τα μυστικά του κουκλοθέατρου. Η επίσκεψη αυτή περιλαμβάνει: Ξενάγηση στους χώρους τού εργαστηρίου, επαφή των παιδιών με υλικά, εργαλεία, στάδια και τρόπους κατασκευής διαφόρων ειδών κούκλας, έκθεση κούκλας, κουκλοθεατρική παράσταση

20 Ιανουαρίου 2014

Γ΄ τάξη: Ένεκα Παιδείας «Ο κύκλος τού νερού»

Το Ένεκα Παιδείας λειτουργεί ως εργαστήρι τέχνης, πολιτισμού και διαδραστικής μάθησης. Σκοπός τού κέντρου είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία πλουτίζουν τη γνώση των μαθητών και παράλληλα καλλιεργούν την καλλιτεχνική δημιουργία, τη θεατρική έκφραση και τη μουσικό-κινητική αγωγή. Οι μαθητές ντύνονται με κουστούμια και χρησιμοποιούν πλήθος σκηνικών αντικειμένων που κατασκευάζονται ειδικά για κάθε πρόγραμμα από την εικαστική ομάδα τού νερού. Θα συμμετάσχουν σε μουσικοκινητικά παιχνίδια, θα κατασκευάσουν μουσικά όργανα και θα αναπαραστήσουν τον κύκλο τού νερού.

21 Ιανουαρίου 2014

Β΄ τάξη: Ένεκα Παιδείας «Ο κύκλος τού νερού»

Το Ένεκα Παιδείας λειτουργεί ως εργαστήρι τέχνης, πολιτισμού και διαδραστικής μάθησης. Σκοπός τού κέντρου είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία πλουτίζουν τη γνώση των μαθητών και παράλληλα καλλιεργούν την καλλιτεχνική δημιουργία, τη θεατρική έκφραση και τη μουσικό-κινητική αγωγή. Οι μαθητές ντύνονται με κουστούμια και χρησιμοποιούν πλήθος σκηνικών αντικειμένων που κατασκευάζονται ειδικά για κάθε πρόγραμμα από την εικαστική ομάδα τού νερού. Θα συμμετάσχουν σε μουσικοκινητικά παιχνίδια, θα κατασκευάσουν μουσικά όργανα και θα αναπαραστήσουν τον κύκλο τού νερού.

22 Ιανουαρίου 2014

Ε΄ τάξη: Ορυκτολογικό Μουσείο

Στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας τού τμήματος Γεωλογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών τα παιδιά γνωρίζουν συλλογές ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά την ξενάγηση αναλύονται θέματα όπως η ιστορία και η σημασία των μεταλλείων τού Λαυρίου, ο ορυκτός πλούτος τής Ελλάδας και η ιστορία τού ηφαιστειακού κέντρου τής Σαντορίνης από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.

Στις προθήκες υπάρχουν 2.500 δείγματα από ορυκτά, καθώς και πολύτιμοι λίθοι από το Λαύριο, τη Χαλκιδική, τη Σέριφο, την Πάρο, τη Σύρο, τη Μήλο, τη Θράκη, τη Νάξο και το εξωτερικό. Επίσης γίνεται προβολή βίντεο με εκπαιδευτικό περιεχόμενο σχετικά με τα εκθέματα τού Μουσείου και με γεωλογικά θέματα.

ΣΤ΄ τάξη: Εθνική Πινακοθήκη

Η επίσκεψη στην Πινακοθήκη θα δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους ζωγράφους τού 19ου αιώνα (Γύζη, Λύτρα, Ιακωβίδη). Οι μαθητές ερχόμενοι σε επαφή με τα έργα τους, τα ζωντανεύουν στη φαντασία τους και ανακαλύπτουν την τεχνοτροπία και τη θεματογραφία τής εποχής.

29 Ιανουαρίου 2014

Γιορτή Τριών Ιεραρχών

30 Ιανουαρίου 2014

Αργία Τριών Ιεραρχών

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014

3 Φεβρουαρίου 2014 – 7 Φεβρουαρίου 2014: Εβδομάδα Ενημέρωσης για το Διαδίκτυο

7 Φεβρουαρίου: Στο πλαίσιο τής Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο οι μαθητές όλων των τάξεων θα ενημερωθούν από έγκριτο φορέα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και θα πραγματοποιήσουν ποικίλες δράσεις τόσο στο μάθημα τής Πληροφορικής όσο και με τις δασκάλες τους στις τάξεις.

3 Φεβρουαρίου 2014

Α΄2 τάξη: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Με αφορμή το έργο του Κάγκελ ΡΡΡΡΡΡΡ…, το σχολικό αυτό πρόγραμμα αποκαλύπτει στα παιδιά τη μαγεία τού μουσικού θεάτρου και τη σχέση τής γλώσσας με τη μουσική, υπό έναν όρο: να μπορούν να πουν το «ρω»! Με οδηγό το γράμμα «ρ» τα παιδιά συνθέτουν το δικό τους μουσικό έργο μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία που ξεκινά ήδη μέσα από την τάξη και συνεχίζεται με ένα μουσικό θεατρικό παιχνίδι στη Στέγη.

4 Φεβρουαρίου 2014

Α΄1 τάξη: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Με αφορμή το έργο του Κάγκελ ΡΡΡΡΡΡΡ…, το σχολικό αυτό πρόγραμμα αποκαλύπτει στα παιδιά τη μαγεία τού μουσικού θεάτρου και τη σχέση τής γλώσσας με τη μουσική, υπό έναν όρο: να μπορούν να πουν το «ρω»! Με οδηγό το γράμμα «ρ» τα παιδιά συνθέτουν το δικό τους μουσικό έργο μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία που ξεκινά ήδη μέσα από την τάξη και συνεχίζεται με ένα μουσικό θεατρικό παιχνίδι στη Στέγη.

10 Φεβρουαρίου 2014

Β΄ τάξη: Μουσείο Πειραμάτων

Τη μάγισσα Ξερόλα, που έκλεψε τις γνώσεις των παιδιών, θα πολεμήσουν τα παιδιά. Θα περάσουν τις δοκιμασίες και αν πετύχουν θα πάρουν πίσω τις χαμένες γνώσεις.

14 Φεβρουαρίου 2014

Ε΄ τάξη: Μουσείο Πειραμάτων

Μια ακόμη επαφή με τον μαγικό κόσμο τής Χημείας θα έχουν οι μαθητές Θα δουν διαλύματα που αλλάζουν χρώμα, παράγουν ζέστη ή κρύο, αφρό ή ίζημα. Με τον τρόπο αυτό θα δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στη Χημεία με κλασικά πειράματα έως και εκρήξεις.

20 Φεβρουαρίου 2014

Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεις: Αποκριάτικο παζάρι

21 Φεβρουαρίου 2014

Γ΄ τάξη: Εργαστήρι Κεραμικής

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πώς ο αγγειοπλάστης δίνει σχήμα στον πηλό, τόσο με τον παραδοσιακό όσο και με τον σύγχρονο τροχό. Γνωρίζουν τα στάδια επεξεργασίας τού πηλού, τα εργαλεία τού αγγειοπλάστη και παρακολουθούν το ψήσιμο, το βάψιμο και τη διακόσμηση των αγγείων

28 Φεβρουαρίου 2014

Δ΄ τάξη: Ακρόπολη

Τα παιδιά γνωρίζουν τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, τα Προπύλαια, τον ναό τής Αθηνάς Νίκης, ζουν από κοντά τους μύθους και τους θρύλους τής Αθήνας και ανακαλύπτουν το μεγαλείο τής τέχνης τού χρυσού αιώνα.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

4 Μαρτίου 2014 – 7 Μαρτίου 2014: Εβδομάδα ενημέρωσης για τη σχολική βία

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά τού Σχολικού Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν στις τάξεις τους προγράμματα που στόχο θα έχουν την ενημέρωσή τους στο θέμα αυτό.

14 Μαρτίου 2014

Α΄ τάξη: ΔΡΩ «Μέλι, μέλισσα»

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για να βιώσουν τα παιδιά με τις ίδιες τις αισθήσεις τους το "θαύμα τής μέλισσας" μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν για τον ρόλο των εργατριών μελισσών. Παρατηρούν και ανακαλύπτουν την κυψέλη, τι υπάρχει μέσα σε αυτήν και μαθαίνουν για το επάγγελμα τού μελισσοκόμου. Δοκιμάζουν, πιάνουν με τα χέρια τους και κατασκευάζουν κερί από κερήθρα. Με όλα αυτά τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά, συνεργάζονται και διασκεδάζουν, πετυχαίνοντας την εξοικείωσή τους με το θέμα "μέλισσες - μέλι".

Γ΄ τάξη: ΔΡΩ «Ο πρωτόγονος άνθρωπος»

Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη τής μικρής κοινωνίας των προϊστορικών ανθρώπων. Γνωρίζουν βιωματικά τη ζωή στις σπηλιές, την οικογένεια και την ένδυση των προϊστορικών ανθρώπων, τη φωτιά και τους κώδικες επικοινωνίας

17 Μαρτίου 2014

Επίδοση ελέγχων προόδου Α΄ τριμήνου (ώρα: 15.30 17.30).

18 Μαρτίου 2014

Β΄ τάξη: Εργαστήρι Υφάσματος

Οι μαθητές, μέσα από το παιχνίδι, το παραμύθι και το κουκλοθέατρο, θα γνωρίσουν την υφαντική τέχνη και τα μυστικά της. Στόχος τού βιωματικού προγράμματος «Κόβω, ράβω, παίζω» είναι να γνωρίσουν τα παιδιά επαγγέλματα που σχετίζονται με την τέχνη τού υφάσματος. Θα καλλιεργήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες και θα ανακαλύψουν την αξία τής ανακύκλωσης. Έτσι θα φτιάξουν πάνινα παιχνίδια και διακοσμητικά για το δωμάτιό τους.

19 Μαρτίου 2014

Ε΄ τάξη: Βυζαντινό Μουσείο

Στον ανακαινισμένο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη βυζαντινή τέχνη μέσα από τα εκθέματα τής γλυπτικής, τής εικονογραφίας, τής αργυροχοΐας των ιερών κειμηλίων και σκευών.

Γνωρίζουν την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, τα ψηφιδωτά και τα ανάγλυφα μέσα από αξιόλογα δείγματα τής βυζαντινής μας κληρονομιάς.

20 Μαρτίου 2014

Α΄, Β΄ τάξης: Γιορτής 25ης Μαρτίου

Παρακολούθηση εθνικής γιορτής 25ης Μαρτίου στο Θέατρο των Σχολείων. Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Τοσιτσείου θα παρουσιάσουν σε όλους τους μαθητές των Τοσιτσείων Δημοτικών θεατρική παράσταση με θέμα την Επανάσταση τού 1821.

21 Μαρτίου 2014

Γ΄, Δ΄ τάξεις: Γιορτής 25ης Μαρτίου

Παρακολούθηση εθνικής γιορτής 25ης Μαρτίου στο Θέατρο των Σχολείων. Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Τοσιτσείου θα παρουσιάσουν σε όλους τους μαθητές των Τοσιτσείων Δημοτικών θεατρική παράσταση με θέμα την Επανάσταση τού 1821.

24 Μαρτίου 2014

Γιορτή 25ης Μαρτίου: Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Σχολείου θα παρουσιάσουν στο Θέατρο, σε επισήμους, γονείς και κηδεμόνες, τη γιορτή τής 25ης Μαρτίου.

25 Μαρτίου 2014

Στ΄ τάξη: Συμμετοχή στην παρέλαση

28 Μαρτίου 2014

Στ΄ τάξη: Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο

Στο κτήριο τής Παλαιάς Βουλής οι μαθητές εμπεδώνουν τις γνώσεις που αποκτούν στο μάθημα τής Ιστορίας τους. Η επανάσταση τού 1821, οι ήρωες και τα όπλα τους, τα έγγραφα τού Αγώνα, οι επιτυχίες των αγωνιστών στη θάλασσα, ο Μακεδονικός αγώνας και οι σημαντικοί σταθμοί τής νεότερης ελληνικής ιστορίας θα ζωντανέψουν στα μάτια των μαθητών.

31 Μαρτίου 2014

Ε΄, Στ΄ τάξεις: Χαιρετισμοί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άνοιξης

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

31 Απριλίου – 4 Απριλίου 2014: Εβδομάδα Βιβλίου

Οι μαθητές όλων των τάξεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (2 Απριλίου), θα συμμετάσχουν σε ποικίλες δράσεις με θέμα το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.

7 Απριλίου 2014

Β΄ τάξη: Πολιτιστικό Πάρκο "Χρυσαλίδα"

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παλιά επαγγέλματα» θα παρακολουθήσουν οι μαθητές. Σπάνια μουσειακά εκθέματα ζωντανεύουν στα χέρια των μικρών μαθητών και τους μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Η χρήση σπάνιων εργαλείων και η συμμετοχική εργασία συμβάλλει στη διατήρηση και την ανάπτυξη τής ιστορικής και τής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

11 Απριλίου 2014

Ε΄ τάξη: Κινηματογράφος Δαναός «Το ταξίδι τής Ζαράφα»

Η ιστορία εξελίσσεται στην Αφρική όπου ένας γέρος αφηγείται σε μια παρέα παιδιών την ιστορία τού δεκάχρονου Μακί και τής καμηλοπάρδαλης Ζαράφα. Αφηγείται τα όσα συμβαίνουν στις ερήμους τής Αφρικής μέχρι την πολιορκημένη από τους Τούρκους Αλεξάνδρεια, τη Μασσαλία και το Παρίσι των αρχών τού 19ου αιώνα.

14 Απριλίου 2014 – 27 Απριλίου 2014

Διακοπές Πάσχα

30 Απριλίου 2014

Α΄ τάξη: Βιωματικό Σχολείο «Τα συναισθήματα παίρνουν ζωή»

Στόχος τού εκπαιδευτικού βιωματικού προγράμματος είναι τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα στον εαυτό τους και στους γύρω τους, να μάθουν πώς να τα διαχειρίζονται και πώς να τα εκφράζουν, ώστε να συνεργάζονται πιο αρμονικά.

ΜΑΪΟΣ 2014

2 Μαΐου 2014

Γ΄ τάξη: Παρουσίαση βιβλίου

Την παρουσίαση τού βιβλίου «Άνθρωπος ή βιολί» των κ. Πλατή και Ελ. Μάρκου, εκδ. Καλειδοσκόπιο, θα παρακολουθήσουν οι μαθητές. Το βιβλίο αναφέρεται στα κυκλαδικά εδώλια και συνδέεται με το μάθημα τής Ιστορίας.

7 Μαΐου 2014

Γ΄2 τάξη: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σπάνια ειδώλια, αγγεία, σκεύη από νησιωτικό διάφανο μάρμαρο καθώς και χρηστικά αγγεία από πηλό, από τα οποία πολλά είναι μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης σε ειδικό χώρο για παιδιά, το παιδικό εργαστήρι, οι μικροί μαθητές συζητούν, αντιγράφουν τα εκθέματα, τα πλάθουν με πηλό και βλέπουν κουκλοθέατρο με κούκλες-ειδώλια.

8 Μαΐου 2014

Γ΄1 τάξη: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σπάνια ειδώλια, αγγεία, σκεύη από νησιωτικό διάφανο μάρμαρο καθώς και χρηστικά αγγεία από πηλό, από τα οποία πολλά είναι μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης σε ειδικό χώρο για παιδιά, το παιδικό εργαστήρι, οι μικροί μαθητές συζητούν, αντιγράφουν τα εκθέματα, τα πλάθουν με πηλό και βλέπουν κουκλοθέατρο με κούκλες-ειδώλια.

21 Μαΐου 2014

Όλες οι τάξεις: Κατασκήνωση Kinderland

Κάθε χρόνο, τον Μάιο οι μαθητές όλων των τάξεων πραγματοποιούν την καθιερωμένη ψυχαγωγική τους εκδρομή στην κατασκήνωση Kinderland στον Κάλαμο. Εκεί ζουν μια μέρα στη φύση μαζί με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα και το παιχνίδι.

ΙΟΥΝΙΟΣ 20142 Ιουνίου 2014 – 12 Ιουνίου 2014: Εβδομάδα Περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) θα γίνουν ποικίλες περιβαλλοντικές δράσεις και εξορμήσεις που στόχο θα έχουν την ενίσχυση τής περιβαλλοντικής – οικολογικής συνείδησης των μαθητών.

2 Ιουνίου 2014

Β΄ τάξη: Μουσείο Βαρνάβα - «Το ψωμί»

Οι μαθητές θα επισκεφθούν το Μουσείο Βαρνάβα και θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το ψωμί. Τα εκθέματα τού Μουσείου αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή κεντημένων ψωμιών στην Ευρώπη, η οποία πρωτοτυπεί τόσο στο θέμα των σχεδίων όσο και στο θέμα των μεγεθών και των σχημάτων. Στο πρόγραμμα οι μαθητές εκτός από την έκθεση θα αναπαραστήσουν τη σπορά και τη συγκομιδή τού καρπού, θα παρακολουθήσουν το άλεσμα, την παρασκευή και το κέντημα τού ψωμιού.

4 Ιουνίου 2014

Ε΄ τάξη: ΔΡΩ «Η πράσινη ζώνη»

Με την επίσκεψή της στο δάσος Καισαριανής οι μαθητές θα θέσουν στόχο να εξαπλωθεί το πράσινο παντού γύρω τους. Θα ασχοληθούν με θέματα όπως ο αέρας, η καθαρή ατμόσφαιρα, το νερό, τα φυτά. Με όλα αυτά θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα τού περιβάλλοντος. Τέλος θα φυτέψουν ένα νέο δέντρο, προσφέροντας ένα δώρο στη γη και στους ανθρώπους.

10 Ιουνίου 2014

Γιορτή λήξης στο Θέατρο Σχολείων, στις 7.00 μ.μ.

11 Ιουνίου 2014

Στ΄ τάξη: Ημερήσια Εκδρομή – Ναύπλιο

Τα παιδιά λίγο πριν αποχαιρετήσουν το Δημοτικό Σχολείο πραγματοποιούν ημερήσια εκδρομή στην πρωτεύουσα του νομού Αργολίδος, το Ναύπλιο.

Ξεναγούνται στο ιστορικό κέντρο τής πόλης και στο φρούριο τού Παλαμηδίου, συνδέοντας γεγονότα τής Ιστορίας που διδάχθηκαν τη χρονιά που πέρασε με μνημεία τής πόλης τού Ναυπλίου.

12 Ιουνίου 2014

Α΄ τάξη: Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Μάκρη τα παιδιά θα οδηγήσουν με απόλυτη ασφάλεια βενζινοκίνητα αυτοκίνητα φορώντας κράνη και ζώνες και θα μάθουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

12 Ιουνίου 2014

Γ΄ τάξη: Μουσείο Βαρνάβα

Οι μαθητές θα επισκεφθούν το Μουσείο Βαρνάβα και θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το ψωμί. Τα εκθέματα τού Μουσείου αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή κεντημένων ψωμιών στην Ευρώπη, η οποία πρωτοτυπεί τόσο στο θέμα των σχεδίων όσο και στο θέμα των μεγεθών και των σχημάτων. Στο πρόγραμμα οι μαθητές εκτός από την έκθεση θα αναπαραστήσουν τη σπορά και τη συγκομιδή τού καρπού, θα παρακολουθήσουν το άλεσμα, την παρασκευή και το κέντημα τού ψωμιού.

13 Ιουνίου 2014

Δ΄ τάξη: Πάρκο Τρίτση - «Κέντρο τής Γης»

Ένα βιωματικό ταξίδι στη ζωή της φύσης, για τα μικρά και μεγάλα παιδιά τής πόλης, μια βιωματική ξενάγηση με στόχο την κατανόηση και την ανάπτυξη τής κοινωνικής περιβαλλοντικής νοημοσύνης. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες και με την καθοδήγηση ειδικευμένου προσωπικού περνούν από διαμορφωμένους χώρους όπως: το μικρό μουσείο εντόμων και ασπόνδυλων, τους στάβλους με τα άλογα, τα δέντρα που μιλούν, τον κήπο βιοποικιλότητας και το βιολογικό λαχανόκηπο, για να παρατηρήσουν τα έντομα, να ακούσουν τα πουλιά, να μυρίσουν τα αρωματικά φυτά, να αγγίξουν τα δέντρα, να δουν από πού προέρχεται η τροφή που βάζουμε στο τραπέζι μας. Όλα αυτά εμφανίζονται μπροστά τους με χαρακτηριστικό τρόπο και εντυπώνονται για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό τους.