logo 180 summer2
jtemplate.ru - free extensions for joomla
Αρσάκεια ΨυχικούΑρσάκεια - Τοσίτσεια ΕκάληςΑρσάκεια ΘεσσαλονίκηςΑρσάκεια ΠατρώνΑρσάκεια ΙωαννίνωνΑρσάκεια Τιράνων
ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ
Δείτε την ύλη για τα κατατακτήρια διαγωνίσματα ξένων γλωσσών 2016-2017 στις Ανακοινώσεις ΦΕ και Ξένων Γλωσσών
Στις 10 καλύτερες εικονικές επιχειρήσεις οι ομάδες των Α' και Β' Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού! Θερμά συγχαρητήρια!
1836-2016: 180 χρόνια Φ.Ε., 180 χρόνια ποιοτικής παιδείας
Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Ψηφιακό ΣχολείοΕλεύθερο Πανεπιστήμιοόμιλοι δραστηριοτήτωνΞένες ΓλώσσεςΣυνέδρια, Ημερίδες, Αγώνεςapofoitoipfe

Αναγγελίες εκδηλώσεων / δραστηριοτήτων

Ιούνιος 2016
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 22 1 2 3 4
week 23 5 6 7 8 9 10 11
week 24 12 13 14 15 16 17 18
week 25 19 20 21 22 23 24 25
week 26 26 27 28 29 30
Α’ ΑΡΣΑΚΕΙΟ – ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ  2015-2016

Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι ΟΣ   2 0 1 5

1) Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015 Γνωριμία με τα παιδιά της Α’ τάξης στο Σχολείο
2) Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015:  Γνωριμία με τα παιδιά της Α’ τάξης στο Σχολείο
3) Παρασκευή,  11 Σεπτεμβρίου 2015:  Αρχή σχολικού έτους – Αγιασμός
4) Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2015:  Άσκηση Σεισμικής Ετοιμότητας
Αφού προηγήθηκε ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των παιδιών για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού μέσα από πλούσιο ψηφιακό-εποπτικό υλικό οι μαθητές στην Άσκηση ετοιμότητας θα εκτελέσουν όλα όσα έχουν μάθει και θα βγουν στο χώρο καταφυγής του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης.
5) Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015:  Ενημέρωση Γονέων
Στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι γονείς των μαθητών ενημερώνονται για τους στόχους και τον τρόπο εργασίας των μαθητών στη νέα τους τάξη. Ειδικότερα οι γονείς των μαθητών της Α’ τάξης ενημερώνονται από την Διευθύντρια για θέματα λειτουργίας του Σχολείου.

-------------------

Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ   2 0 1 5

1) Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015 - Γ’ τάξη:  

Μουσείο Πειραμάτων: «Μαθητής στην Αρχαία Ελλάδα»
Οι μαθητές με αρχαιοελληνική αμφίεση και αρχαία ονόματα πάνε σχολείο όπου γράφουν και  παίζουν αρχαία παιχνίδια και ακούνε αρχαία ελληνική μουσική. Εκεί χρησιμοποιούν τα αντικείμενα των μαθητών στα σχολεία του γραμματιστή, του κιθαριστή και του παιδοτρίβη.
Η δράση εντάσσεται στο διαθεματικό σχέδιο εργασίας.


2) Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015 - Δ’ τάξη:  

Μουσείο Βορρέ
Το Μουσείο βρίσκεται σε έναν όμορφο κήπο στην Παιανία. Οι μαθητές της Δ’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα ξεναγηθούν στο χώρο, ο οποίος εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου. Τα αντικείμενα λαϊκής τέχνης και παράδοσης κυριαρχούν παντού. 

Εκτός από αυτά, τα παιδιά θα απολαύσουν μια πλούσια συλλογή έργων Ελλήνων ζωγράφων και παρακολουθούν το πρόγραμμα της ανακυκλώσιμης τέχνης αντλώντας τη θεματολογία τους από τη μυθολογία, τη λαογραφία και τις τεχνικές μεγάλων Ελλήνων Καλλιτεχνών.

3) Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015 - Β’ τάξη: 

Μουσείο Βαρνάβα «Αναπαράσταση καλλιέργειας της γης»

Αυθεντική ζωντανή αναπαράσταση με πρωταγωνιστές τους μαθητές οι οποίοι βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα των προγόνων τους, που όμως είχε άμεση εξάρτηση με τη ζωή τους (τροφή).
Η σπορά, το αλέτρι, η παλαμαριά, το δρεπάνι, το ντουγένι είναι μερικά από τα εργαλεία που τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές γυρίζουν το χειρόμυλο ρίχνοντας σιτάρι
και δημιουργώντας αλεύρι παρασκευάζουν, ζυμώνουν, πλάθουν και διακοσμούν το δικό τους «άρτο τον επιούσιο». Από τα δεκάδες εκθέματα κεντημένου ψωμιού στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, οι μαθητές διαλέγουν ποια σχέδια από ζυμάρι θα κεντήσουν.


4) Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015 - Ε’ τάξη:

Ρωμαϊκή Αγορά 

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης ξεναγούνται από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας  στο Μουσείο που στεγάζεται στη Στοά Αττάλου και στον αρχαιολογικό χώρο, όπου κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους λειτούργησε η Αγορά.

5) Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου – Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 –Όλες οι τάξεις:

Παγκόσμια Εβδομάδα Διατροφής

Την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και όλες οι τάξεις την εβδομάδα αυτή θα πραγματοποιήσουν δράσεις με στόχο την καθιέρωση σωστών κανόνων διατροφής.

6) Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 - Α’ τάξη:

Μουσείο Βαρνάβα

Οι μαθητές της Α' τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα επισκεφθούν το Μουσείο Βαρνάβα και θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Κατασκευή Παραδοσιακών Παιχνιδιών». Οι μαθητές θα μάθουν πώς έφτιαχναν τα παιδιά μόνα τους τα παιχνίδια τους από υλικά που έβρισκαν μέσα στο σπίτι. Παράλληλα θα γνωρίσουν διάφορα παραδοσιακά παιχνίδια συνδυάζοντας τη γλωσσική και κινητική ανάπτυξη με την παράδοση. Τέλος θα ξεναγηθούν στο Μουσείο και στη μεγαλύτερη συλλογή ψωμιών στην Ευρώπη.

7) Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, 2015 - Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’ τάξεις:

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Οι μαθητές της Στ’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα παρουσιάσουν την Εορτή της 28ης Οκτωβρίου στους μαθητές των Α’ και Β’ Δημοτικών Σχολείων Εκάλης. Στη γιορτή θα αναπαραστήσουν την εποχή του ’40 μέσα από θεατρικά δρώμενα, απαγγελίες, αναγνώσματα και τραγούδια του ’40. Το ξέσπασμα του πολέμου, οι δυσκολίες, οι πρώτες νίκες, η γερμανική κατοχή και η απελευθέρωση είναι σκηνές που θα ζωντανέψουν στα μάτια των θεατών.

8) Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015:

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Οι μαθητές της Στ’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα παρουσιάσουν την Εορτή της 28ης Οκτωβρίου στους μαθητές του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Εκάλης. Στη γιορτή θα αναπαραστήσουν την εποχή του ’40 μέσα από θεατρικά δρώμενα, απαγγελίες, αναγνώσματα και τραγούδια του ’40. Το ξέσπασμα του πολέμου, οι δυσκολίες, οι πρώτες νίκες, η γερμανική κατοχή και η απελευθέρωση είναι σκηνές που θα ζωντανέψουν στα μάτια των θεατών.

9) Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015:

Επίσημος Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Οι μαθητές της Στ’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης θα αναπαραστήσουν την εποχή του ’40 μέσα από θεατρικά δρώμενα, απαγγελίες, αναγνώσματα και τραγούδια του ’40. Το ξέσπασμα του πολέμου, οι δυσκολίες, οι πρώτες νίκες, η γερμανική κατοχή και η απελευθέρωση είναι σκηνές που θα ζωντανέψουν στα μάτια των θεατών.

-------------------

Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ   2 0 1 5

1) Δευτέρα 2 Νοεμβρίου – Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015:  Εβδομάδα Ευεργετών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Αφιέρωμα στα 180 χρόνια της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Με αφορμή την Εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ των Ταξιαρχών, τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης κάθε χρόνο τιμούν τους ευεργέτες Μιχαήλ και Ελένη Τοσίτσα.
Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού τα παιδιά θα γνωρίσουν την ιστορία του Σχολείου τους που χάνεται στα έτη ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους, θα μάθουν για τους ευεργέτες του Σχολείου που δώρισαν την περιουσία τους για να μορφωθούν τα Ελληνόπουλα, θα παρακολουθήσουν ομιλίες και θα κάνουν αφιερώματα σε πρόσωπα και γεγονότα. Τέλος θα παρακολουθήσουν δοξολογία στη μνήμη των σπουδαίων δωρητών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.


2) Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015 - Όλες οι τάξεις:

Γιορτή Ταξιαρχών – Εκκλησιασμός

3) Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015 – Α’ τάξη:

Εργαστήρι Μαιρηβή

Oι μαθητές της Α’ τάξης του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης θα επισκεφθούν το Εργαστήρι “Μαιρηβή”.  Είναι ένας χώρος, αφιερωμένος σε εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά με επίκεντρο την κούκλα.
Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη και τα μυστικά του κουκλοθέατρου.
Η επίσκεψη αυτή περιλαμβάνει:
-Ξενάγηση στους χώρους του εργαστηρίου
-Επαφή των παιδιών με υλικά, εργαλεία, στάδια και τρόπους κατασκευής διαφόρων ειδών κούκλας
-Έκθεση κούκλας
-Κουκλοθεατρική παράσταση

4) Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015- Β’1 τάξη
Action Aid
Οι μαθητές της Β’1 τάξης θα επισκεφτούν το εκπαιδευτικό κέντρο της Action Αid όπου θα συμμετέχουν σε βιωματικό πρόγραμμα με κεντρικό άξονα την ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα από ένα παιχνίδι προσομοίωσης του κόσμου σε Παγκόσμιο Χωριό, τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς αυτό λειτουργεί  και πώς κατανέμονται τα αγαθά στους κατοίκους του. Μέσα από παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν την ανισότητα στην κατανομή των φυσικών πόρων και θα αναζητήσουν λύσεις.

5) Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015- Β’2 τάξη

Action Aid
Οι μαθητές της Β’2 τάξης θα επισκεφτούν το εκπαιδευτικό κέντρο της Action Αid όπου θα συμμετέχουν σε βιωματικό πρόγραμμα με κεντρικό άξονα την ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα από ένα παιχνίδι προσομοίωσής του κόσμου σε Παγκόσμιο Χωριό, τα παιδιά θα ανακαλύψουν πώς αυτό λειτουργεί  και πώς κατανέμονται τα αγαθά στους κατοίκους του. Μέσα από παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν την ανισότητα στην κατανομή των φυσικών πόρων και θα αναζητήσουν λύσεις.

6) Δευτέρα 16 Νοεμβρίου –Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015:

Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας

Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ξοδεύοντας έξυπνα» του Σωματίου Επιχειρηματικότητας Νέων, το οποίο πραγματοποιείται στην Α/θμια Βαθμίδα Εκπαίδευσης και έχει στόχο στη σύνδεση του σχολείου με την πραγματική ζωή.

7) Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015- Όλες οι τάξεις:

Γιορτή Πολυτεχνείου
Οι μαθητές του Α’ Αρσακείου - Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης θα παρακολουθήσουν
την γιορτή του Πολυτεχνείου στο θέατρο των Αρσακείων Τοσιτσείων Εκάλης, την οποία παρουσιάζουν οι μαθητές του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης.


8) Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 - Δ’ τάξη:

Κινηματογράφος Δαναός: « Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν- Πίνατς: HΤαινία»

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης ετοιμάζονται για ένα υπέροχο κινηματογραφικό ταξίδι, με τον Τσάρλι Μπράουν, τον Σνούπι και τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας να τους καλωσορίζουν στην θεότρελη καθημερινότητά τους και το ξεκαρδιστικό αλλά και συγκινητικό, ταυτόχρονα, «Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν – Πίνατς: Η Ταινία».

9) Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 - Γ’ τάξη

Μουσείο Βαρνάβα

Οι μαθητές ξεναγούνται στο Μουσείο και γνωρίζουνε παραδοσιακές στολές από όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια, με βάση ένα πλαστικό μπουκάλι δημιουργούν τη/το δική/ό τους κούκλα/ο με παραδοσιακή στολή από υφάσματα και δαντέλες.

10) Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 - Δ’ τάξη

Συνάντηση με τη συγγραφέα Κατερίνα Τζαβάρα

Τη συγγραφέα του βιβλίου: «Μαγικές διαδρομές στην Τέχνη-Γ. Σεφέρης» θα συναντήσουν οι μαθητές της Δ’ τάξης. Το βιβλίο εντάσσεται στο μάθημα της Φιλαναγνωσίας και στο Διαθεματικό που εκπονεί η Δ’ τάξη τη χρονιά αυτή.

-------------------

 Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ   2 0 1 5 

1) Τετάρτη,  9 Δεκεμβρίου 2015 - Α’, Β’, Γ’ τάξεις:

Θέατρο  Κατερίνας Βασιλάκου: «Η παπλωματού»

Στην παιδική σκηνή της Μαριάννας Τόλη στο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου οι μαθητές των
Α’, Β’, Γ’ τάξεων του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση: «
HΠαπλωματού»,  ένα μιούζικαλ εμπνευσμένο από το βραβευμένο παραμύθι των Τζεφ Μπριμπό και Γκέηλ ντε Μέρκεν, σε διασκευή και σκηνοθεσία της ίδιας Μαριάννας Τόλη.

2) Τρίτη,  15 Δεκεμβρίου 2015 -  Β’, Δ’, Ε’ τάξεις

Εκκλησιασμός Χριστουγέννων

Με την ευκαιρία της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου οι μαθητές των Β’, Δ’, Ε’ τάξεων του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα εκκλησιαστούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και θα κοινωνήσουν.

3) Τετάρτη,  16 Δεκεμβρίου 2015 -  Στ’ τάξη:

Μουσείο Πειραμάτων

Στ’1:Τo Στ’1 θα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Μικροί γεωλόγοι». Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γεωλογική ιστορία της Γης. Θα μιλήσουν για τα είδη των πετρωμάτων και τα απολιθώματα, για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια και θα κάνουν σχετικά πειράματα.

Στ’2:To Στ’2 θα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Εγώ το ρομπότ». Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο των ρομπότ. Θα μιλήσουν για τους νόμους και τις δυσκολίες τους, για τα εξαρτήματα και το λογισμικό τους και θα κάνουν σχετικά διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες.

4) Πέμπτη,  17 Δεκεμβρίου 2015 -  Α’, Γ’, ΣΤ’ τάξεις

Εκκλησιασμός Χριστουγέννων

Με την ευκαιρία της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου οι μαθητές των Α΄,Γ΄, Στ΄ τάξεων του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα εκκλησιαστούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και θα κοινωνήσουν.

5) Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015- Όλες οι τάξεις:

Παράδοση Ελέγχων Α΄ Τριμήνου, ώρα 15.30-17.00

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015  θα γίνει παράδοση Ελέγχων Προόδου Α' Τριμήνου στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Α' Αρσακείου - Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης.

6) Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015- Δ’ τάξη:

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Χριστουγεννιάτικο Ταξίδι με κάλαντα από όλη την Ελλάδα».

Ομάδα μουσικών θα παρουσιάσει κάλαντα από όλη την Ελλάδα γνωρίζοντας τους παράλληλα ήθη και έθιμα διαφόρων τόπων.

7) Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015- Α’, Β’, Γ’ τάξεις:

Παρουσίαση Χριστουγεννιάτικης Γιορτής

Οι Α’, Β’, Γ’ τάξεις του σχολείου μας θα παρακολουθήσουν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης.

8) Τρίτη  22 Δεκεμβρίου 2015- Δ’, Ε’, ΣΤ’ τάξεις:

Οι Δ’, Ε’, ΣΤ’ τάξεις του σχολείου μας θα παρακολουθήσουν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή
των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης.


 9) Τετάρτη  23 Δεκεμβρίου 2015- Όλες οι τάξεις:

Χριστουγεννιάτικα Δρώμενα στο Σχολείο

Προπαραμονές Χριστουγέννων το σχολείο φοράει τα γιορτινά του και στο μεγάλο χωλ αναβιώνουν έθιμα και τραγούδια από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
--------------

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ   2 0 1 6

1) Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016-Όλες οι τάξεις:

Κοπή Βασιλόπιτας: Το καθιερωμένο έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας θα ζήσουν για άλλη μια φορά οι μαθητές του Α’ Αρσακείου- Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης με την έναρξη των μαθημάτων στις 8 Ιανουαρίου 2016 παρέα με τις δασκάλες τους και τους συμμαθητές τους.

2) Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016- Γ’ τάξη:

Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα βιώσουν ένα ταξίδι στο σχολείο του περασμένου αιώνα, στην περιπέτεια της ελληνικής γλώσσας, στο ρόλο του αυστηρού δασκάλου-«αυθεντία» και στη σχέση του με τους μαθητές, στη θέση των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Ένα ταξίδι στις συνήθειες, στις σχέσεις, στις προκαταλήψεις, στις παιδαγωγικές μεθόδους και στην σχολική καθημερινότητα μιας άλλης εποχής. Ο εξοπλισμός μιας παλιάς σχολικής τάξης, τα «εργαλεία» των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ένα θέατρο από χαρτί και μια κούκλα δίνουν το ερέθισμα για μικρές αφηγήσεις στο μουσείο. Καλούν τους μαθητές να τις ανακαλύψουν, αλλά και να συνθέσουν νέες μέσα από το λόγο και την κίνηση, μέσα από παιχνίδια ρόλων και τη διάδραση με μια μαθήτρια (κούκλα) της δεκαετίας του 1920.

3) Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016- Δ’ τάξη:

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του Α’ Αρσακείου – Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης θα επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι μαθητές θα ξεναγηθούν στον κόσμο των Αρχαίων Ελλήνων ζωντανεύοντας την ιστορία τους. Θα γνωρίζουν τα αγγεία, κούρους και κόρες, θα ερευνήσουν κοσμήματα, θα διαβάσουν επιγραφές και θα θαυμάσουν τις υπέροχες τοιχογραφίες, κάνοντας έτσι ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας.

4) Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016- Β’ τάξη:

Ένεκα Παιδείας: Οι τέσσερις εποχές του χρόνου

Οι μαθητές συμμετέχουν με τη δράση τους και βιώνουν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις εποχές του χρόνου στο οποίο γνωρίζουν τα προϊόντα, τις γιορτές, τα ήθη και τα έθιμα κάθε εποχής. Τέλος κατασκευάζουν τα σκηνικά τους με τα αντικείμενα των εποχών και ζωντανεύουν επί σκηνής την ιστορία τους για κάθε εποχή.

5) Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016- Ε’ τάξη:

Planet Physics
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα επισκεφθούν τον πειραματικό πολυχώρο «PlanetPhysics» στον οποίο θα παρακολουθήσουν διαδραστικά εκθέματα Φυσικής καθώς και πρόγραμμα συναφές με την ύλη του μαθήματος της Φυσικής της Ε’ Δημοτικού. Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές δεν θα περιοριστούν στον ρόλο του θεατή, αλλά θα συμμετέχουν ενεργά σε πειράματα. Στόχος της συγκεκριμένης επίσκεψης είναι να αλληλεπιδράσουν οι μαθητές με βασικά εκθέματα Φυσικής ώστε να κατανοήσουν τις θεματικές έννοιες της.

6) Παρασκευή,  29 Ιανουαρίου 2016- Όλες οι τάξεις:

Εκκλησιασμός Τριών Ιεραρχών

Οι μαθητές του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης θα παρακολουθήσουν στο Θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων τη Θεία Λειτουργία των Τριών Ιεραρχών.

-------------------

Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ   2 0 1 6  

1) Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου- Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016- Όλες οι  τάξεις:

Εβδομάδα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (11 Φεβρουαρίου) όλες οι τάξεις θα ενημερωθούν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και θα πραγματοποιήσουν ποικίλες δράσεις τόσο με τις καθηγήτριες Πληροφορικής όσο και με τις δασκάλες τους στις τάξεις.

2) Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 - Ε’ τάξη:

Κινηματογράφος Δαναός «Το ταξίδι της Ζαράφα»

Την ταινία «Το ταξίδι της Ζαράφα» θα παρακολουθήσουν οι μαθητές της Ε΄ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης στον κινηματογράφο. Η ιστορία εξελίσσεται στην Αφρική όπου ένας γέρος αφηγείται σε μια παρέα παιδιών την ιστορία του δεκάχρονου Μακί και της καμηλοπάρδαλης Ζαράφα. Αφηγείται τα όσα συμβαίνουν στις ερήμους της Αφρικής μέχρι την πολιορκημένη από τους Τούρκους Αλεξάνδρεια, τη Μασσαλία και το Παρίσι των αρχών του 19ου αιώνα.

3) Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016- Γ’ τάξη:

Κινηματογράφος «Δαναός»- Παρακολούθηση ταινίας

ΟΙ μαθητές της Γ’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα παρακολουθήσουν τη συγκινητική ιστορία του μικρού Σεμπαστιάν και ενός σκύλου και τη φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσά τους. Θα μαγευτούν από την εικόνα και τη μουσική της ταινίας που αναφέρεται σε μία παλιότερη εποχή. 

4) Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016- Δ΄ τάξη:

Επίσκεψη στην Ακρόπολη

Oι μαθητές της Δ’ τάξης του Α’ Αρσακείου – Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης θα επισκεφτούν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, τα Προπύλαια, τον ναό της Αθηνάς Νίκης, θα ζήσουν από κοντά τους μύθους και τους θρύλους της Αθήνας και θα ανακαλύψουν το μεγαλείο της τέχνης του χρυσού αιώνα.

-------------------

Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ   2 0 1 6

1) Δευτέρα, 1 Μαρτίου – Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016 - Όλες οι τάξεις:

Εβδομάδα κατά της Σχολικής Βίας

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
(6 Μαρτίου) οι μαθητές του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα πραγματοποιήσουν στις τάξεις τους προγράμματα που στόχο θα έχουν την ενημέρωσή τους στο θέμα αυτό.


2) Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016- Α’ και Β’ τάξεις:

Με  Χρώματα και Μουσικές

Δραματοποιημένο παραμύθι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική από την εθελοντική θεατρική σπουδή. Το παραμύθι τραγουδά τα συναισθήματα , τη φύση και την Ελλάδα.

3) Τρίτη 8 Μαρτίου 2016- Β’1 τάξη:

Εργαστήρι Υφάσματος

Οι μαθητές της Β΄1 τάξης του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, μέσα από το παιχνίδι, το παραμύθι και το κουκλοθέατρο, θα γνωρίσουν την υφαντική τέχνη και τα μυστικά της. Στόχος του βιωματικού προγράμματος «κόβω, ράβω, παίζω» είναι να γνωρίσουν τα παιδιά επαγγέλματα που σχετίζονται με την τέχνη του υφάσματος. Θα καλλιεργήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες και θα ανακαλύψουν την αξία της ανακύκλωσης. Έτσι θα φτιάξουν πάνινα παιχνίδια και διακοσμητικά για το δωμάτιό τους.

4) Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016- Γ’ τάξη:

Εργαστήρι Κεραμικής

Στο εργαστήρι  Κεραμικής  τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πώς ο αγγειοπλάστης δίνει σχήμα στον πηλό, τόσο με τον παραδοσιακό όσο και με το σύγχρονο τροχό. Γνωρίζουν τα στάδια επεξεργασίας του πηλού, τα εργαλεία τού αγγειοπλάστη και παρακολουθούν το ψήσιμο, το βάψιμο  και τη διακόσμηση των αγγείων.

5) Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016- Ε’ τάξη:

Βυζαντινό Μουσείο

Στον όμορφο και ανακαινισμένο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου οι μαθητές της Ε’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα έρθουν σε επαφή με τη βυζαντινή τέχνη μέσα από τα εκθέματα της γλυπτικής, της εικονογραφίας, της αργυροχοΐας  των ιερών κειμηλίων και σκευών.

Θα γνωρίσουν την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική τα ψηφιδωτά και τα ανάγλυφα μέσα από αξιόλογα δείγματα της βυζαντινής μας κληρονομιάς.

6) Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016- Β’2 τάξη:

Εργαστήρι Υφάσματος

Οι μαθητές της Β΄2 τάξης του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, μέσα από το παιχνίδι, το παραμύθι και το κουκλοθέατρο, θα γνωρίσουν την υφαντική τέχνη και τα μυστικά της. Στόχος του βιωματικού προγράμματος «κόβω, ράβω, παίζω» είναι να γνωρίσουν τα παιδιά επαγγέλματα που σχετίζονται με την τέχνη του υφάσματος. Θα καλλιεργήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες και θα ανακαλύψουν την αξία της ανακύκλωσης. Έτσι θα φτιάξουν πάνινα παιχνίδια και διακοσμητικά για το δωμάτιό τους.

7) Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016- ΣΤ’ τάξη:

Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο «Η νεότερη ιστορία της Ελλάδας»

Το κτήριο της Παλαιάς Βουλής θα επισκεφθούν οι μαθητές της Στ’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης. Εκεί μέσα ζωντανεύουν οι γνώσεις που αποκτούν στο μάθημα της Ιστορίας τους. Η επανάσταση του ‘21, οι ήρωες και τα όπλα τους, τα έγγραφα του αγώνα, οι επιτυχίες των αγωνιστών στη θάλασσα, ο Μακεδονικός αγώνας και οι σημαντικοί σταθμοί της νεότερης ελληνικής ιστορίας θα εντυπωσιάσουν τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης.

8) Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016- Α’ τάξη:

Σχολείο Παιχνιδιού


Το Σχολείο Παιχνιδιού θα επισκεφθούν οι μαθητές της Α’ Δημοτικού του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης και θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Μια ιστορία, πολλά ταξίδια». Παίζοντας θα μάθουν, θα εκφραστούν, θα δημιουργήσουν και θα αναβιώσουν το όμορφο ανοιξιάτικο έθιμο.


9) Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016- Όλες οι τάξεις:

Παράδοση Ελέγχων Β΄ Τριμήνου, ώρα 15.30-17.00

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016  θα γίνει παράδοση Ελέγχων Προόδου Β' Τριμήνου στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Α' Αρσακείου - Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης.

10) Τρίτη 22 Μαρτίου 2016- Α’, Β’, Γ’ τάξεις:

Παρακολούθηση Εθνικής Εορτής 25ης Μαρτίου

11) Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016- Δ’ , Ε’, Στ’ τάξεις:

Παρακολούθηση Εθνικής Εορτής 25ης Μαρτίου

12) Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016-Στ’ τάξη:

Συμμετοχή στην παρέλαση στο Δήμο Διονύσου.

-------------------

Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ   2 0 1 6

1) Δευτέρα 4 Απριλίου-Παρασκευή 8 Απριλίου 2016- Όλες οι τάξεις:

Εβδομάδα Βιβλίου
Όλες οι τάξεις του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου -2 Απριλίου- θα κάνουν ποικίλες δράσεις με θέμα το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.

2) Τετάρτη 13 Απριλίου 2016- Β’ τάξη:

Μουσείο Πειραμάτων: «Μια σταγόνα διηγείται»

Οι μαθητές της Β’ τάξης θα κάνουν πειράματα με το νερό όπου μέσα από αυτά γνωρίζουν τον κύκλο του νερού και τις ιδιότητές τους, καθώς και τον ρόλου του ήλιου σε όλη τη διαδικασία.

3) Παρασκευή 15 Απριλίου 2016- Α’ τάξη:

Το Εργαστήρι του Πηλού: «Μικροί αγγειοπλάστες»

Τα παιδιά µέσα από την τέχνη της κεραµικής, θα πάρουν µέρος σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης των συναισθηµάτων και των δεξιοτήτων τους. Mε οδηγό τη φαντασία, θα δηµιουργήσουν τα δικά τους πασχαλινά αυγά και θα βιώσουν την εµπειρία ενός αυθεντικού εργαστηρίου κεραµικής.

4) Παρασκευή 15 Απριλίου 2016- Γ’1 τάξη:

Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οι μαθητές της Γ’1 τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σπάνια ειδώλια, αγγεία, σκεύη από νησιώτικο, διάφανο μάρμαρο καθώς και χρηστικά αγγεία από πηλό, από τα οποία πολλά είναι μοναδικά σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης υπάρχει ένας ειδικός χώρος για παιδιά, το παιδικό εργαστήρι , όπου οι μικροί μαθητές συζητούν, αντιγράφουν τα εκθέματα, τα πλάθουν με πηλό και βλέπουν κουκλοθέατρο με όμορφες κούκλες-ειδώλια.

5) Παρασκευή 15 Απριλίου 2016- Ε’ τάξη:

Σκιρώνειο Μουσείο

Μελετώντας τα περιβαλλοντικά έργα του μουσείου οι μαθητές της Ε’ τάξης συζητούν, συμμετέχουν σε ποικίλες δράσεις που κυριαρχεί ο σεβασμός και η συνύπαρξη της ανθρώπινης δημιουργίας με αυτή της φύσης.

6) Παρασκευή 15 Απριλίου 2016- Δ’ τάξη:

Μουσείο Πειραμάτων: «Μαγική Χημεία»

Με την επίσκεψή τους οι μαθητές της Δ’ τάξης βλέπουν διαλύματα να αλλάζουν χρώμα, κάνουν πειράματα με οξέα, βάσεις και δείκτες, παράγουν ζέστη και κρύο, αφρό και ιζήματα ως και… εκρήξεις.

7) Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016- Γ’2 τάξη:

Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οι μαθητές της Γ’2 τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σπάνια ειδώλια, αγγεία, σκεύη από νησιώτικο, διάφανο μάρμαρο καθώς και χρηστικά αγγεία από πηλό, από τα οποία πολλά είναι μοναδικά σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης υπάρχει ένας ειδικός χώρος για παιδιά, το παιδικό εργαστήρι , όπου οι μικροί μαθητές συζητούν, αντιγράφουν τα εκθέματα, τα πλάθουν με πηλό και βλέπουν κουκλοθέατρο με όμορφες κούκλες-ειδώλια.

-------------------

Μ Α Ϊ Ο Σ   2 0 1 6

1) Πέμπτη , 19 Μαΐου 2016- Όλες οι τάξεις:

Κάθε χρόνο το Μάιο όλες οι τάξεις του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης πραγματοποιούν την καθιερωμένη ψυχαγωγική τους εκδρομή στην κατασκήνωση Kinderland στον  Κάλαμο.  Εκεί θα ζήσουν μια μέρα στη φύση μαζί με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα και το παιχνίδι.

2) Τρίτη 24 Μαΐου 2016- Β’, Γ’, Δ’ τάξεις:

Εσωτερικοί Αγώνες Κολύμβησης

3) Τετάρτη 25 Μαΐου 2016- Ε’, ΣΤ’ τάξεις:

Εσωτερικοί Αγώνες Κολύμβησης

-------------------

Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ   2 0 1 6

1) Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 -Παρασκευή 3 Ιουνίου 2015- Όλες οι τάξεις:

Εβδομάδα Περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) θα γίνουν ποικίλες περιβαλλοντικές δράσεις και εξορμήσεις που στόχο θα έχουν την ενίσχυση της περιβαλλοντικής – οικολογικής συνείδησης των μαθητών.

2) Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 - Όλες οι τάξεις:

Καλοκαιρινό Παζάρι του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης

3) Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016- Γ’ τάξη:

Ιππικός Όμιλος Παιανίας

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Παιανίας και θα ξεναγηθούν στη μικρή φάρμα του ομίλου. Παράλληλα οι μαθητές θα μάθουν όλα τα μυστικά για τη ζωή του αλόγου, τη φροντίδα που απαιτεί το ζώο αυτό σε ένα οργανωμένο όμιλο και θα ξεναγηθούν στους χώρους του ομίλου. Τέλος ειδικευμένοι εκπαιδευτές του ομίλου θα μιλήσουν στα παιδιά  για το άθλημα της ιππασίας και τους ιππικούς αγώνες.

4) Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016 -  Β’ τάξη:

ΔΡΩ «Στα Ίχνη του Δάσους»
Με την επίσκεψή τους στο δάσος Καισαριανής οι μαθητές της Β΄ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης θα θέσουν στόχο να εξαπλωθεί το πράσινο παντού γύρω τους. Θα ασχοληθούν με θέματα όπως ο αέρας, η καθαρή ατμόσφαιρα, το νερό, τα φυτά. Με όλα αυτά θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα του περιβάλλοντος. Τέλος θα φυτέψουν ένα νέο δέντρο προσφέροντας ένα δώρο στη γη και στους ανθρώπους.

5) Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016- Όλες οι τάξεις:

Γιορτή Λήξης του Σχολικού Έτους 2015-2016 του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού

Σχολείου Εκάλης στο Θέατρο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης.

6) Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 - Α’ τάξη:

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής «Μαθαίνω να κυκλοφορώ»

Στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Μάκρη οι μαθητές της Α’ τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης θα οδηγήσουν με απόλυτη ασφάλεια βενζινοκίνητα αυτοκίνητα φορώντας κράνη και ζώνες και θα μάθουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

7) Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016-  Ε’ τάξη:
Δρω «Το δάσος πηγή ζωής»

Αφιερωμένη στη ζωή και στο περιβάλλον είναι η τελευταία εξόρμηση της Ε’ τάξης. Οι μαθητές θα ζήσουν μια ημέρα δράσης και ανακάλυψης της φύσης κάνοντας πειράματα και γνωρίζοντας καλύτερα το δάσος.

8) Τρίτη 14 Ιουνίου 2016- Δ’ τάξη:

Paradise Park
Το Paradise Park είναι ένα βιωματικό πάρκο. Οι μαθητές της Δ΄τάξης θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αποκλειστικά αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, υπό την επίβλεψη καθηγητών φυσικής αγωγής. Το πρόγραμμα είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ηλικίας τους και περιλαμβάνει πολλά αθλήματα, μεταξύ των οποίων: χόκεϊ επί χόρτου, τοξοβολία, αερόβια γυμναστική, μοντέρνους χορούς, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ πονγκ κλπ. Επίσης τα παιδιά θα συμμετέχουν και σε ψυχαγωγικά παιχνίδια: παραδοσιακά, κατασκηνωτικά, βόλτα με πόνυ, με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κλπ.

9) Τρίτη  14 Ιουνίου 2016 - Στ’ τάξη:

Ημερήσια Εκδρομή – Ναύπλιο

Τα παιδιά της ΣΤ΄  τάξης του Α’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης λίγο πριν αποχαιρετήσουν το Δημοτικό Σχολείο  θα πραγματοποιήσουν  ημερήσια εκδρομή,  στην πανέμορφη πρωτεύουσα του νομού Αργολίδος, το Ναύπλιο. Θα ξεναγηθούν στο Ιστορικό κέντρο της πόλης και στο φρούριο του Παλαμηδίου συνδέοντας γεγονότα της Ιστορίας, που διδάχτηκαν τη χρονιά που πέρασε, με μνημεία  της πόλης του Ναυπλίου.