Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
banner1821
ergst dexiot1
sxedia logo1a
Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης τής Πρεσβείας τής Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα, διοργάνωσαν διαγωνισμό ανοικτό προς όλα τα σχολικά ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά) και τους Έλληνες φοιτητές.
Το εφετινό θέμα τού διαγωνισμού για το Δημοτικό ήταν "Η γεύση των λέξεων - Λέξεις που ανοίγουν την όρεξη".
Οι μαθητές τής Ε΄τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού, που διδάσκονται τα Γαλλικά ως β΄ξένη γλώσσα, δημιούργησαν, μέσα σε έξι διδακτικές ώρες, μια μικρή ταινία διάρκειας 5΄ στη γαλλική και στην ελληνική γλώσσα, στην οποία παρουσίασαν ποικίλες απολαυστικές  ελληνικές συνταγές συνθέτοντας διαφάνειες power point, τις οποίες επένδυσαν μουσικά με το ορχηστρικό κομμάτι «Βάρκα στον γιαλό» τού Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνευμένο από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Οι μαθητές, μέσα από τη δημιουργία τους, ασχολήθηκαν με το πώς θα μιλούσανε για τον μουσακά, τους ντολμάδες, το τζατζίκι ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική συνταγή σε συνομήλικά τους παιδιά από τη Γαλλία και με ποιον τρόπο θα τα έκαναν να λαχταρήσουν μια ελληνική σπεσιαλιτέ!
Με το βίντεο που δημιούργησαν, έδωσαν την ευκαιρία σε εκείνους που το παρακολούθησαν να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν τις γεύσεις τής ελληνικής κουζίνας, τις παραδοσιακές συνταγές τού τόπου τους και των προγόνων τους. Επίσης, έδειξαν ποια προϊόντα, ποιες συνταγές θα τους πρότειναν να δοκιμάσουν και για ποιον λόγο, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μαγειρεύονται τα συγκεκριμένα πιάτα.
Τέλος, περιέγραψαν τη γεύση των προτεινόμενων πιάτων τους χρησιμοποιώντας λέξεις, εικόνες και κάνοντας συγκρίσεις.
Η δημιουργία ήταν συλλογική και περιελάμβανε τρεις από τις 10 λέξεις τής Γαλλοφωνίας 2016 που αναδεικνύουν τον πλούτο τής γλωσσικής ποικιλίας των γαλλόφωνων περιοχών: (dépanneur – που χρησιμοποιείται στο Québec, poudrerie – που χρησιμοποιείται επίσης στο Québec, ristrette – που χρησιμοποιείται στην Ελβετία).
Το Ifg βραβεύει κάθε χρόνο τις καλύτερες δημιουργίες σε μια τελετή που πραγματοποίειται στα μέσα Μαρτίου.
Την οργάνωση τής δράσης και την επιμέλεια τού υλικού είχε η κ. Γεώργα Έφη.















Ανακοινώσεις Β΄ Τοσιτσείου Δημοτικού

Αναγγελίες Β' Αρσακείου - Τοσιτσείου Δημοτικού

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31