Στις 20 Μαΐου 2015 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας «Μore than money»/ Ξοδεύοντας έξυπνα που υλοποίησαν 55 μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, οι οποίοι έκαναν εφέτος τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα.
Το πρόγραμμα, που διοργανώνει το ΣΕΝ (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων)/Junior Achievement Greece www.senja.gr σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξης τού δημοτικού. Την οργάνωσή του για τα Αρσάκεια Σχολεία έχει αναλάβει η κ. Αγγελική Ζήση, νομικός, υπεύθυνη επιχειρηματικότητας των Αρσακείων Σχολείων και National Trainer προγραμμάτων επιχειρηματικότητας Junior Achievement.
Με το βλέμμα στραμμένο στο «επιχειρηματικό σχολείο», ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχολείο που συνδέει τη σχολική τάξη με τον κόσμο τής αγοράς και των επιχειρήσεων, οι μαθητές σε 6 εκπαιδευτικές ενότητες υποδέχθηκαν ειδικευμένους εθελοντές συμβούλους από την Τράπεζα HSBC. Οι εθελόντριες τής HSBC κ. Νινέττα Ρόρη και Κατερίνα Μπάρτζη υλοποίησαν το πρόγραμμα στη σχολική τάξη με τη βοήθεια των δασκάλων και την υποστήριξη τής κ. Ζήση.
Οι μαθητές είπαν για την εμπειρία τους αυτή, η οποία περιελάμβανε 2 επιτραπέζια παιχνίδια διαχείρισης χρημάτων (Community Game και Business Game), ειδικά εκπαιδευτικά φυλλάδια, παιχνίδια ρόλων και βιωματική εμπλοκή στο «επιχειρείν».
«Είναι σημαντικό τα παιδιά από νωρίς να έρθουν σε επαφή με τον επαγγελματικό χώρο. Το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας JA More than Money μάς έφερε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια μπορέσαμε να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί μια επιχείρηση. Αναλαμβάνοντας ο καθένας τον δικό του ρόλο, μαζί με τη βοήθεια των διοργανωτριών τού προγράμματος και των δασκάλων μας, πετύχαμε να σχεδιάσουμε τη δική μας επιχείρηση. Θεωρώ πως τέτοια πρωτότυπα προγράμματα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα σχολεία τής χώρας μας, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να νιώσουν την πολυπλοκότητα και την ευθύνη που θα έχουν στη ζωή τους όταν μεγαλώσουν».
Μαρία Σινιολάκη, Στ΄2

«Όχι μόνο περάσαμε καταπληκτικά αλλά και μάθαμε πολλά πράγματα όσον αφορά στα επαγγέλματα, στις συναλλαγές, στις εμπορικές δραστηριότητες, στην οργάνωση επιχειρήσεων, στις εργασιακές σχέσεις, στην οικονομική ανάπτυξη… Εγώ προσωπικά χάρηκα πολύ για τη συμμετοχή μου σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ειδικά στις μέρες μας, όπου η οικονομική κατάσταση τής χώρας μας παρουσιάζει δυσχέρειες και ποικίλα προβλήματα. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω ξανά αποκτώντας ακόμα περισσότερες γνώσεις!!!»
Γιώργος Βασιλόπουλος, Στ΄ τάξη

«Όλοι μας ενθουσιαστήκαμε με τις δραστηριότητες που ετοίμασαν οι διοργανωτές τού προγράμματος σε συνεργασία με τις δασκάλες μας. Κατανοήσαμε τη σημασία τής φαντασίας, τής πρωτοτυπίας και τής καινοτομίας στη δημιουργία και την ανάπτυξη της επιχείρησης».
Μαριτίνα Χριστοφυλάκου, Στ΄2

«Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι γνώσεις που μας προσέφερε το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες και εφόδια που θα μας χρειαστούν για όλη μας τη ζωή. Με την κ. Κατερίνα αλλά και με την κ. Ζήση πραγματοποιήσαμε ένα πολύ δημιουργικό πρόγραμμα, γεμάτο παιχνίδια και δραστηριότητες. Περάσαμε πολύ ωραία και πιστεύω πως όλοι θα θέλαμε να επαναληφθεί».
Μαρία-Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου, Στ΄1