Εκτύπωση
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαϊου 2012, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε. παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πεδίου με θέμα  "Αναζητώ και Μαθαίνω τη Φύση".  Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στον κήπο τού Σχολείου. Για τις ανάγκες τού προγράμματος τυπώθηκαν αφίσες με φωτογραφίες: α. δέντρων, β. θηλαστικών, γ. ανθέων, δ. πτηνών. Ενώ υπήρχε και ένας πέμπτος "σταθμός" με δείγματα αρωματικών φυτών.
Οι μαθητές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε κάθε σταθμό, καλούνται να αναγνωρίσουν τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς και συμπληρώσουν αντίστοιχο φύλλο εργασίας. Στόχος τού προγράμματος είναι αρχικά οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τη φύση, γι΄ αυτό και πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο σημείο τού κήπου τού Σχολείου, όπου υπάρχουν πολλά φυτά και δέντρα.
Ένας ακόμη βασικός στόχος τού προγράμματος είναι η συνεργασία των μαθητών μέσα από την ομάδα. Επιπλέον, να ελέγξουν μέσα από παιχνίδι τις γνώσεις τους και να προβληματιστούν σχετικά με τη βιοποικιλότητα τού τόπου μας ακόμα και τού αστικού πρασίνου. Γιατί πολλοί από τους οργανισμούς που αναγνωρίζουν, υπάρχουν στο αστικό και περιαστικό πράσινο. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές τής Γ΄1 και Γ΄2 τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, καθώς και οι μαθητές του Γ΄1, Γ΄2,  Δ΄1 και Ε΄2 τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού.
Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με ευχέρεια, αναγνώρισαν οργανισμούς που γνώριζαν, έμαθαν καινούργιους και ενθουσιάστηκαν με τη δράση πεδίου, που έχει μία διαφορετική δυναμική μάθησης από αυτή τής τάξης. Στο τέλος κάθε αναζήτησης η ομάδα που είχε συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς ήταν η νικήτρια, η οποία πήρε και έπαθλο. Όλες οι ομάδες κέρδισαν σε γνώσεις, ομαδικότητα και ενθουσιασμό. Την επιμέλεια και τον σχεδιασμό τού προγράμματος και των αφισών είχε η υπεύθυνη τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Φ.Ε κ. Φανή Τριπολιτσιώτου, γεωλόγος. Ιδιαίτερη ήταν, όμως, και η συμβολή στο πρόγραμμα τής κ. Μαίρης Γιαννοπούλου, δασκάλας Φυσικής.