Εκτύπωση

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας συμμετείχε στο 3ο Συνέδριο Πληροφορικής στην Εκπαίδευση (CIE 2011), με ανακοίνωση τής υπεύθυνης κ. Φανής Τριπολιτσιώτου, γεωλόγου, είχε θέμα «Οι νέες τεχνολογίες στη μουσειακή εκπαίδευση. Παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Φ.Ε.».

Η χρήση νέων τεχνολογιών εφαρμόζεται στα προγράμματα που εκπονεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε. από την αρχή τής δράσης του. Τα προγράμματα βελτιώνονται και αναβαθμίζονται τεχνικά ανάλογα με:

α) τις ανάγκες των μαθημάτων
β) τη βελτίωση των λογισμικών και των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται και
γ) τις αλλαγές που έχουν προταθεί από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, όπως αυτό ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο αντλεί το θέμα του από τον χώρο τής Γεωλογίας –και συγκεκριμένα τής Παλαιοντολογίας– και αφορά στα απολιθώματα.

Με τίτλο «Απολιθώματα είναι μόνο οι δεινόσαυροι», το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη σωστή πληροφόρηση των μαθητών σχετικά με τους απολιθωμένους οργανισμούς που αποκαλύπτουν στοιχεία τού περιβάλλοντος τού παρελθόντος. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα από διαδραστική προβολή, video, animation και διαδραστικά παιχνίδια δίνει απαντήσεις σε θέματα δημιουργίας τής Γης και τού φυσικού περιβάλλοντος.

Η μουσειακή εκπαίδευση, συνδυάζοντας τη γνώση μέσα από τη μελέτη των εκθεμάτων τού Μουσείου με τη χρήση νέων τεχνολογιών, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στο εκπαιδευτικό έργο.

Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και με στόχο την εμπέδωση τής γνώσης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε. σχεδιάζει διαδραστικά παιχνίδια για τους μαθητές κάθε τάξης που παρακολουθούν προγράμματα στον χώρο αυτό, τα οποία αναρτώνται στην ιστοσελίδα τού Αρσακείου e-arsakeio.