Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31

Διαγωνισμοί Ποιήματος και Διηγήματος, Ταινίας Μικρού Μήκους, Φωτογραφίας, Σκίτσου, Χρωματικής Σύνθεσης, Κόμικς, Μουσικής.

Η Εποπτεία των Σχολείων τής Φ.Ε. και οι Συντονιστικές Επιτροπές των Αγώνων Λόγου και Τέχνης προκηρύσσουν και εφέτος Διαγωνισμούς Ποιήματος και Διηγήματος, Ταινίας Μικρού Μήκους, Φωτογραφίας, Σκίτσου, Χρωματικής Σύνθεσης, Κόμικς, Μουσικής (Μελοποιημένου Στίχου και Οργανικής Μουσικής) και καλούν τους μαθητές των Αρσακείων - Τοσιτσείων Γυμνασίων και Λυκείων να ανταποκριθούν στην πρόσκληση-πρόκληση.
Οι μαθητές που θέλουν να νιώσουν τη χαρά τής συμμετοχής σε αυτό που λέγεται καλλιτεχνική δημιουργία ας απελευθερώσουν την ευαισθησία και τη φαντασία τους, ας ακούσουν τις εσωτερικές τους φωνές και ας εκφράσουν τις κλίσεις και τις προτιμήσεις τους. Με μολύβι, χαρτί, χρώματα, αλλά και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα καλούνται να εκφραστούν καλλιτεχνικά.
Όλοι οι Διαγωνισμοί είναι ξεχωριστοί για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος σε όσους επιθυμεί αλλά με ένα μόνο έργο, το οποίο δεν θα πρέπει να έχει δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν.
Τα έργα, που πρέπει να πληρούν τους όρους συμμετοχής που ακολουθούν, θα κριθούν από ειδικές επιτροπές στις οποίες μετέχουν καταξιωμένοι εκπρόσωποι τής κάθε Τέχνης. Οι επιτροπές αυτές, αφού κρίνουν και αξιολογήσουν τα έργα, θα απονείμουν τρία βραβεία για κάθε είδος ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Επίσης θα απονεμηθούν έπαινοι για κάθε συμμετοχή στους Αγώνες Λόγου και Τέχνης.

Υποβολή έργων
Τα έργα θα παραδοθούν στο διάστημα από 14 Ιανουαρίου έως 21 Μαρτίου 2013. Σε κάθε σχολικό συγκρότημα θα υπάρχουν κάλπες: δύο με μεγάλη σχισμή για τον Διαγωνισμό Σκίτσου και Χρωματικής Σύνθεσης και δύο για όλους τους υπόλοιπους Διαγωνισμούς (ξεχωριστές για το Γυμνάσιο και το Λύκειο). Τα έργα θα υποβληθούν μέσα σε κλειστό φάκελο, στον οποίο θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία: «Για τον Διαγωνισμό … (π.χ. Σκίτσου), Βαθμίδα (Γυμνάσιο/Λύκειο), Τάξη (χωρίς να αναφέρεται το τμήμα), Ψευδώνυμο». Τα ίδια ακριβώς στοιχεία θα πρέπει να αναγράφονται και στο πίσω μέρος κάθε έργου και στην επιφάνεια τού DVD / CD, χωρίς καμιά απολύτως άλλη ένδειξη. Κάθε μαθητής θα πρέπει ακόμα σε έναν δεύτερο μικρό φάκελο, καλά κλεισμένο (τον οποίο θα εσωκλείσει στον μεγάλο), να παραδώσει σημείωμα με τα εξής στοιχεία: Όνομα, Επώνυμο, Τάξη-τμήμα, Σχολείο, Τηλέφωνο επικοινωνίας, Ηλεκτρονική διεύθυνση (email), Ψευδώνυμο, Τίτλο έργου(όπου υπάρχει).

 

Όροι συμμετοχής-υποβολής έργων

Για τον Διαγωνισμό στη Λογοτεχνία:
Τα ποιήματα μπορεί να είναι έμμετρα ή γραμμένα σε ελεύθερο στίχο και η έκτασή τους δεν πρέπει να ξεπερνά τους 40 στίχους. Η έκταση των διηγημάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 1.600 λέξεις. Όλα τα κείμενα θα παραδοθούν γραμμένα σε υπολογιστή, τυπωμένα σε σελίδες Α4 μονής όψης και σε δύο ψηφιακούς δίσκους (CDs), μέσα σε κλειστό φάκελο μεγέθους Α4.

Για τον Διαγωνισμό στο Σκίτσο και στη Χρωματική Σύνθεση:
Τα έργα πρέπει να είναι διαστάσεων 35x50 cm2 σε χονδρό χαρτί ακουαρέλας και δεν πρέπει να είναι σε πλαίσιο (κάδρο). Οι μαθητές μορούν να χρησιμοποιήσουν πένα και μελάνι, υδατοχρώματα (ακουαρέλα, τέμπερα), ακρυλικά, χρωματιστά μολύβια, κηρομπογιές ή και μικτή τεχνική (κολλάζ και ζωγραφική). Το θέμα τού Διαγωνισμού είναι: «Ματιά, ένα παράθυρο στον κόσμο». Τα έργα θα υποβληθούν σε κλειστό φάκελο αναλόγων διαστάσεων.

Για τον Διαγωνισμό στη Φωτογραφία:
Οι μαθητές μοιρούν να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό με μία (1) πρωτότυπη φωτογραφία με θέμα: «Ματιά, ένα παράθυρο στον κόσμο». Οι φωτογραφίες θα πρέπει να παραδοθούν τυπωμένες σε φωτογραφικό χαρτί διαστάσεων Α4 και σε δύο ψηφιακούς δίσκους (CDs).

Για τον Διαγωνισμό στη Μουσική:
Οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό με ένα μόνο έργο διάρκειας 2 έως 5 λεπτών. Οι μελοποιημένοι στίχοι μπορεί να είναι Ελλήνων ή ξένων δημιουργών ή και των ίδιων των μαθητών. Για την παραγωγή τής μουσικής επιτρέπεται και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το μουσικό έργο πρέπει να συνοδεύεται από 1 έως 4 όργανα για τους μελοποιημένους στίχους και από 1 έως 5 όργανα για την οργανική μουσική. Το είδος τής μουσικής είναι ελεύθερο (κλασική, παραδοσιακή, μπαλάντα, τζαζ, ροκ κ.ά.). Τα έργα θα υποβληθούν σε 3 ψηφιακoύς δίσκους (CDs).

Για τον Διαγωνισμό στην Ταινία Μικρού Μήκους:
Η διάρκεια τής ταινίας μπορεί να κυμαίνεται από 3 έως 15 λεπτά. Ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής της, η ταινία πρέπει να παραδοθεί σε τρεις ψηφιακούς βιντεοδίσκους (DVDs). Η ιδέα τής ταινίας και τα μηνύματα πρέπει να είναι αποκλειστικά προϊόν των μαθητών. Για τεχνικά και μόνο ζητήματα μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή ενηλίκων, μετά από συνεννόηση με τη συντονιστική επιτροπή. Η δημιουργία τής ταινίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα ατομικής ή ομαδικής προσπάθειας. Οι τεχνικές ατέλειες δεν αποτελούν κριτήριο αποκλεισμού μιας ταινίας.

Για τον Διαγωνισμό Κόμικς:
Το θέμα να είναι ένας χαρακτήρας έμπνευσης των μαθητών ή μπορεί να προέρχεται από μυθιστορήματα, παραμύθια, ιστορικά γεγονότα. Τα έργα πρέπει να είναι διαστάσεων 35x50 cm2 σε χονδρό χαρτί ακουαρέλας. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν υδατοχρώματα (ακουαρέλα, τέμπερα), ακρυλικά, χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόρους. Τα έργα θα υποβληθούν σε κλειστό φάκελο ανάλογων διαστάσεων.

Μέλη Συντονιστικών Επιτροπών (αλφαβητικά):
Φ. Αβρανά, Χ. Αλεβίζου, Α. Αλεξίου, Η. Ανδροβιτσανέας, Κ. Αυγουστίνου, Β. Βαβαρούτσος, Χ. Βαβέτση, Γ. Βογιατζής, Α. Βουλγαράκη, Ι. Γεωργιλάκη, Κ. Γιαννακοπούλου, Α. Γκίνη, Κ. Γύφτουλα, Α. Ζήση, Μ. Θεοδώρου, Αικ. Ιωακειμίδου, Μ. Καπετανής, Ζ. Κωτσοπούλου, Κ. Λασκαρίδου, Π. Μαυρόγιαννης, Άν. Μαυροειδή, Α. Μέρμηγκα, Α. Μεταλληνού, Μ. Μιχαλοπούλου, Μ. Μπενέκου, Μ. Μπουζινέλου, Ξ. Παναγιωτοπούλου, Φ. Παπαντωνοπούλου, Ν. Παππά, Ευδ. Πατσιλινάκου, Κ. Πρεβενιού, Α. Σγουρού, Ε. Σκούμπου, Θ. Σοφικίτου, Ε. Σταματέλλου, Ε. Στυλιανοπούλου, Ε. Ταμπακάκη, Μ. Τασσοπούλου, Ε. Τσοτσορού, Β. Χανδάνου, Σ. Χαριτίδου, Β. Χατζηλάκου, Δ. Χατζηαγγελάκη, Κ. Χριστοδούλου, Γ. Χριστόπουλος.