Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργάνωσε το 2ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, με θέμα «Επιστήμη και Ποιότητα Ζωής: Μέτρον ἄνθρωπος;» στους άξονες «Περιβάλλον-Υγεία», το οποίο πραγματοποιήθηκε στα σχολεία τής Εκάλης το Σάββατο 13/4/2013 και την Κυριακή 14/4/2013. Το Συνέδριο αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτοποριακό για τα εκπαιδευτικά δεδομένα τής χώρας μας. Ο αριθμός των μαθητών που με ποικίλους τρόπους παρουσίασαν τις προσωπικές τους εργασίες (εισηγήσεις, ανηρτημένες ανακοινώσεις, video, δρώμενα, μαθηματικό παιχνίδι, πειραματικές εφαρμογές) ξεπέρασε τους 1.000, τους οποίους καθοδήγησαν σε όλα τα στάδια εκπόνησης των εργασιών τους πάνω από 200 εκπαιδευτικοί των Σχολείων τής Φ.Ε., όλα τα στελέχη τής Εποπτείας των Σχολείων καθώς και οι Διευθύνσεις 13 Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τής Φ.Ε.

Για κάθε παιδί που έλαβε μέρος σε αυτό το Συνέδριο η συμμετοχή του αποτέλεσε μια εμπειρία ζωής: Κάθε μαθητής επέλεξε, με βάση τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του, το θέμα με το οποίο επιθυμούσε να ασχοληθεί, εντάχθηκε σε ομάδα εργασίας, μυήθηκε στη μέθοδο τής επιστημονικής έρευνας και τής αναζήτησης πληροφοριών, ενημερώθηκε για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις σε θέματα αιχμής, συζήτησε με ειδικούς στο χώρο τής επιστήμης ερευνητές, αντάλλαξε απόψεις με τους συμμαθητές του.

  Τις ημέρες τού Συνεδρίου οι μαθητές μας παρουσίασαν με θάρρος και επιστημονικό ύφος και ήθος τη δουλειά τους ενώπιον γονιών, εκπαιδευτικών, διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία προέβαλαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Συνέδριο. Η παρουσία των μαθητών εντυπωσίασε όλους τους συμμετέχοντες και απέσπασε ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια από τον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Το 2ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο αποτέλεσε παρέμβαση στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας γιατί:

  • Διακρίθηκε από υψηλού επιπέδου σύνθετες μαθησιακές δραστηριότητες που πραγμάτωσαν στόχους όχι μόνο γνωστικούς-ερευνητικούς, αλλά και ψυχοσυναισθηματικούς, κοινωνικούς.
  • Συνέδεσε θετικές και θεωρητικές επιστήμες αναδεικνύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα τής επιστήμης.
  • Έφερε σε επαφή τους μαθητές με διεθνούς κύρους επιστήμονες και ερευνητές
  • Διέδωσε στην ευρύτερη κοινότητα τη γνώση σχετικά με τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης.
  • Ενέπλεξε τεράστιο αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών στην ενεργητική προσέγγιση της γνώσης (μικροί επιστήμονες, βιωματική μάθηση, ομαδοσυνεργατικότητα, διαθεματικότητα).
  • Διέθεσε στην υπηρεσία της έρευνας και μάθησης τις σύγχρονες υποδομές και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό των Σχολείων της ΦΕ (Βιβλιοθήκες, εργαστήρια, πολυμέσα, ψηφιακή πλατφόρμα, εξειδικευμένους επιστήμονες-καθηγητές).
Όλοι οι συμμετέχοντες με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιαδήποτε θέση στο 2ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο,αισθάνονται ικανοποίηση για την επίτευξη των υψηλών πολυεπίπεδων στόχων τής Φ.Ε. Πάνω από όλα όμως αισθάνονται ικανοποίηση γιατί οι μαθητές των Σχολείων έδειξαν έμπρακτα τις δυνάμεις και τις δυναμικές τους και αντιλήφθηκαν για μια ακόμη φορά τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους κατά τη γοητευτική πορεία τους προς την κατάκτηση του κόσμου της γνώσης, της επιστήμης και του πολιτισμού.

Πατήστε ΕΔΩ για να μεταφερθείτε στον ιστότοπο των Παναρσακειακών μαθητικών συνεδρίων.
    • "Η άλλη ματιά από το Αρσάκειο": διαβάστε εδώ άρθρο τής Ελευθεροτυπίας για το 2ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ τού Mega Channel