Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30
Η κοσμοσυρροή, οι άρτιες διδακτικές προτάσεις, η παρουσία τού Προέδρου τής Ακαδημίας Αθηνών καθηγητή Δ. Νανόπουλου, τού Προέδρου τής Φ.Ε. καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη και των επισήμων και των συμβούλων εκπαίδευσης χαρακτήρισαν την ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη Ημερίδα Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Αρσάκεια Θεσσαλονίκης το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015.

Σε κλίμα ιδιαίτερα ευχάριστο και φιλικό που χαρακτηρίστηκε, επιπλέον, από την αθρόα προσέλευση εκατοντάδων εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στο Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο - Αναπτύσσοντας τη δημιουργική και την κριτική ικανότητα των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, το  Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 υλοποιήθηκε στους χώρους του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης η εν λόγω Ημερίδαπου διοργανώθηκε από την Εποπτεία των Σχολείων τής Φ.Ε. Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών τους, οι 430 εκπαιδευτικοί από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (μεταξύ των οποίων αρκετοί ήταν από σχολεία άλλων νομών της Μακεδονίας) κατευθύνθηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Αρσακείων Θεσσαλονίκης. Εκεί πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών κατά την οποία η Διευθύντρια του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης κ. Θεοδώρα Κωνσταντινίδου παρουσίασε στο πολυπληθές κοινό δύο εξέχουσες προσωπικότητες, τον Καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και Πρόεδρο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και τον Διακεκριμένο Καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Texas A. & M. University και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Δημήτριο Νανόπουλο, που τίμησαν με την παρουσία τους και τις ομιλίες τους την ημερίδα.

Στο Α΄ μέρος απηύθηναν χαιρετισμούς:
ο Πρόεδρος τού Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Σύμβουλος τής Φ.Ε. κ. Σωτήριος Γκλαβάς, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Καρατάσιος και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Πολυζωίδης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και πολλοί πανεπιστημιακοί καθηγητές.

006a 008a
Ο Πρόεδρος τής Ακαδημίας Αθηνών
καθηγητής Δ. Νανόπουλος
Ο Πρόεδρος τής Φ.Ε. καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης


Στη συνέχεια,ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης στην εισήγησή του «Η Γλώσσα στην Εκπαίδευση» ανέλυσε εννοιολογικά, λεξιλογικά και ετυμολογικά πεδία τού λεξιλογίου τής ελληνικής γλώσσας

Ο καθηγητής κ. Δημήτριος Νανόπουλος έκλεισε το Α΄ μέρος με την ομιλία του για τις «Θετικές Επιστήμες στην εκπαίδευση».

Στο Β΄ μέρος τής Ημερίδας, υπό τη γενική εποπτεία τής Επόπτριας των Σχολείων τής Φ.Ε. κ. Βασιλικής Παπαπέτρου-Μουρσελά, των Συντονιστριών Πρωτοβάθμιας τής Φ.Ε. κ. Σοφίας Σταθοπούλου (Μαθηματικών)κ. Αθηνάς Μακροπόδη (Ελληνικών), κ. Ζέτας Κουτσογιάννη (Αγγλικών) και των Σχολικών Συμβούλων Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Μαρίας Αναγνωστοπούλου, Ιωάννας Αρβανίτη, Ευαγγελίας Κανταρτζή, Αιμιλίας Κέκια, Πέτρου Κλιάπη, Αλεξάνδρου Κόπτση, Ζαχαρία Μανουσαρίδη, Παρασκευής Νταλαούτη, Αθανασίου Σαπουνά, Αικατερίνης Σουσαμίδου, Παναγιώτη Ταμβάκη, Στυλιανού Τσιπούρα, της Σχολικής Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής Κυριακής Βέλκου, της Σχολικής Συμβούλου Πληροφορικής Σοφίας Τζελέπη και του Σχολικού Συμβούλου Αγγλικής Γλώσσας Θεοδώρου Μανιάκα, πραγματοποιήθηκαν εννέα παράλληλες δειγματικές διδασκαλίες στην πρώτη ζώνη και εννέα στη δεύτερη ζώνη, σε γνωστικά αντικείμενα τού δημοτικού σχολείουκαι του νηπιαγωγείου με τη χρήση των Τεχνολογιών τής Πληροφορίας και των Επικοινωνιών.

Εισηγητές των δειγματικών διδασκαλιών ήταν εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, οι οποίοι εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες προτάσεις στην τάξη τους.

Πατήστε την εικόνα για να δείτε ένα λεύκωμα 40 φωτογραφιών




Βίντεο με επιλεγμένα στιγμιότυπα


Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν τη μοναδική ευκαιρία να «μπουν στη θέση των μαθητών τους», να παρακολουθήσουν, να συζητήσουν, να συνεργαστούν και να προβληματιστούν πάνω στις σύγχρονες μεθόδους με τις οποίες μπορεί το καθημερινό μάθημα να οργανωθεί και να εμπλουτιστεί με τις νέες τεχνολογίες ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και ουσιαστικό για τα παιδιά. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε σε κάθε αίθουσα, σε επίπεδο παιδαγωγικό και επιστημονικό, υπό τον συντονισμό των Σχολικών Συμβούλων, υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμος και επωφελής και έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, να επιλύσουν τις απορίες τους, να καταθέσουν τις προσωπικές τους απόψεις και γενικά να αλληλεπιδράσουν με τους συναδέλφους τους, απ΄ όποια βαθμίδα ή τύπο σχολείου και αν προέρχονταν. 
Η Ημερίδα του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης της Φ.Ε., κατά γενική ομολογία όλων των συμμετεχόντων, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.
Αναλυτικά τα ονόματα των εισηγητών, των Σχολικών Συμβούλων, των διοργανωτών, το πρόγραμμα και τα πρακτικά τής Ημερίδας καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε μπορείτε να τα βρείτε αναρτημένα στη σελίδα τής Ημερίδας εδώ.


Ημερίδα Πρωτοβάθμιας

banner

«Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στο Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο» Αναπτύσσοντας τη δημιουργική και την κριτική ικανότητα των μαθητών
Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 - Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης

Απευθείας σύνδεσμος στην ιστοσελίδα τής Ημερίδας  εδώ.


♦ Επισκεφθείτε τη σελίδα των Ημερίδων τής Φ.Ε. : http://hmerides.arsakeio.gr/