Ημερολόγιο Εκδηλώσεων ΦΕ

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επιμορφωτική Ημερίδα για την έννοια τού Ήρωα στην αρχαιότητα και τη διαχρονική της εξέλιξη που διοργάνωσε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Harvard το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης.
Την Ημερίδα παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τριακόσιοι και πλέον σύνεδροι στο κατάμεστο Θέατρο των Σχολείων. Οι περισσότεροι ήταν εκπαιδευτικοί δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, σχολικοί σύμβουλοι και στελέχη τής εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας τού Διοικητικού Συμβουλίου τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής Ιωάννης Παρασκευόπουλος, η Επόπτρια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, ο καθηγητής τής Κλασικής Αρχαιολογίας και μέλος τού ΔΣ τής ΦΕ  κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης (ο οποίος συμμετείχε ενεργά ως εισηγητής στο πρώτο μέρος τής εκδήλωσης), η Αντιπρύτανης τού ΑΠΘ κ. Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, η καθηγήτρια τού Παιδαγωγικού Τμήματος τού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αικατερίνη Δημητριάδου, η κ. Ευανθία Τσιτσιμπάκου-Βασάλου, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, η κ. Φλώρα Μανακίδου, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΔΠΘ, κ. Μαρία Νούσια, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., κ. Marco Fantuzzi, Καθηγητής στο Unvisersità di Macerata και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbiaκαθώς και στελέχη και εκπρόσωποι τού CHS (κ. Zoie Lafis, διοικητική διευθύντρια τού CHS στην Ουάσινγκτον, κ. Άννα Σταυρακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου τής Σχολής Καλών Τεχνών τού ΑΠΘ και Αναπληρώτρια Διευθύντρια τού CHS Ελλάδος, κ. Χριστίνα Λάφη, Content editor and programs assistant, εκπρόσωπος τού CHS Ελλάδος, κ. Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος, ερευνήτρια ΕΙΕ και εταίρος τού CHS στην Ουάσινγκτον).


Την Ημερίδα χαιρέτισε ο Πρόεδρος τής ΦΕ καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης κηρύσσοντας ταυτόχρονα την έναρξη τού Επετειακού Εορτασμού των 180  χρόνων (1836-2016) από την ίδρυση και λειτουργία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

014a 013a  012a 011a
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

Στο πρώτο μέρος τής Ημερίδας η ομάδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών με επικεφαλής τον καθηγητή
GregoryNagy (Πανεπιστήμιο Harvard) μοιράστηκε με το κοινό τα αποτελέσματα τής δουλειάς που γίνεται σχετικά με τους αρχαίους Έλληνες ήρωες στο Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια. Ο κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΔΠΘ και Διευθυντής τού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος ανέπτυξε μαζί με τον κ. Leonard Muellner (CHS-Harvard) και τον κ. Keith Stone, συντονιστή τής συζήτησης, τα κύρια γνωρίσματα τού αρχαίου Έλληνα ήρωα, τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και πλατφορμών για την υποστήριξη τής έρευνας και τής διδασκαλίας, και κυρίως τη δράση τής ομάδας για την υλοποίηση τής συνεργατικής μάθησης με τις 80.000 περίπου συμμετοχές έως σήμερα στα διαδικτυακά προγράμματα τού HeroesX τού Πανεπιστημίου Harvard.

018a 019a 020a 021a
022a 025a 024a 027a
031a 032a 033a  
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

Εκ μέρους τής Φ.Ε. ο καθηγητής κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης μίλησε με θέμα «Οι ήρωες τής αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Θρησκευτικό και ηθικό περιεχόμενο». Στο δεύτερο μέρος εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης αλλά και μαθητές παρουσίασαν θέματα σχετικά με τους αρχαίους Έλληνες ήρωες και διδακτικές προτάσεις με εφαρμογή στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα (σε μεγάλο βαθμό με χρήση τού Ψηφιακού Σχολείου 
e-arsakeio).

042a 004a 005a 067a 
045a 048a  050a 053a
054a 056a 057a 060a
061a 064a 068a 075a
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση  

Κορυφαία στιγμή τής εκδήλωσης ήταν η υπογραφή ανανέωσης τής συνεργασίας CHS και Αρσακείων Σχολείων από τον κ. Μπαμπινώτη και τον κ. Nagy, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους σε θέματα Πληροφοριακής Παιδείας και Ψηφιακού Εγγραμματισμού στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών σπουδών για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Αρσακείων Σχολείων αλλά και ορίζοντες ειδικής συνεργασίας προς όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών.

037a 035a 038a 041a
    Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

Υλικό από την Επιμορφωτική Ημερίδα καθώς και οι διδακτικές προτάσεις των εισηγητών έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο τής Φ.Ε.  στην ενότητα Συνέδρια / Ημερίδες.

006a 007a 047a 051a
 089a  080a  085a  084a
 081a  030a  082a  087a
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

Τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έκαναν ρεπορτάζ για την ημερίδα και πήραν συνεντεύξεις από τους Γ. Μπαμπινιώτη και G. Nagy, τους Θ. Νευροκοπλή και Δ. Κωνσταντινίδου και από την Αικ. Ιωακειμίδου. Μαθητές τού Γυμνασίου πήραν επίσης συνέντευξη από τον Gregory Nagy, η οποία θα δημοσιευθεί στο μαθητικό περιοδικό τού Γυμνασίου "Νεογράφημα".

001a 002a 003a
Κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

Για την οργανωτική επιτυχία τής Ημερίδας συνεργάστηκαν η συντονίστρια των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης κ. Αικ. Ιωακειμίδου, η διευθύντρια τού Δημοτικού κ. Θεοδ. Κωνσταντινίδου και οι υποδιευθυντές τού Δημοτικού κ. Στέφανος Κουνδουράς και Συνόδης Αβδημιώτης, ενώ βοήθεια προσέφεραν ο διευθυντής τού Γυμνασίου κ. Αθ. Νευροκοπλής, η διευθύντρια τού Λυκείου κ. Άννα Σγουρού (οι οποίοι ήταν και ομιλητές στο β' μέρος τής ημερίδας) και το προσωπικό των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης. Την αφίσα τής Ημερίδας φιλοτέχνησε ο καθηγητής καλλιτεχνικών των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης κ. Θ. Σπανός. Τέλος, υποστήριξη στην προετοιμασία των εισηγητών εκπαιδευτικών παρείχαν η κ. Αθηνά Μακροπόδη, συντονίστρια Ελληνικών τής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Συνόδης Αβδημιώτης και το μέλος τής Ομάδας Υποστήριξης Ψηφιακού Αρσακείου και από φέτος εκπρόσωπος τής Φ.Ε. για θέματα συνεργασίας με το CHS-Harvard κ. Γιώργος Τράπαλης.