Αρσάκεια Ιωαννίνων
001  a junior high school arsakeio codeweek school label official
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εφετινή τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στη Δράμα, εάν κρίνουμε από το χαμόγελο και την ευχάριστη διάθεση των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Η εκδρομή διοργανώθηκε με σκοπό να αποκαλύψει στα παιδιά τις φυσικές ομορφιές τής Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, παράλληλα όμως τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν σημαντικούς χώρους συνδεδεμένους με την ιστορία και την παράδοση των νομών Δράμας, Σερρών και Καβάλας.
Το οδοιπορικό είχε ως αφετηρία τον νομό Σερρών, στις 4 Μαΐου 2018, με επίσκεψη στο ιστορικό Οχυρό Ρούπελ. Με την πολύ εμπεριστατωμένη ξενάγηση, οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με τις λεπτομέρειες τού σκληρού αγώνα που έδωσαν οι Έλληνες τον Απρίλιο τού 1941 εναντίον των Γερμανών κατακτητών, είχαν την ευκαιρία να ατενίσουν τα πεδία των μαχών και να περιηγηθούν στη στοά των οχυρών, στο παρατηρητήριο, στο μουσείο, καθώς και στο ηρώο των πεσόντων. Εν συνεχεία, επισκέφθηκαν τη λίμνη Κερκίνη, έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους τής χώρας μας. Με τη βοήθεια έμπειρου ξεναγού περιηγήθηκαν στο μαγευτικό φυσικό περιβάλλον τής λίμνης, γνώρισαν από κοντά τη χλωρίδα και την πανίδα τής περιοχής και προβληματίστηκαν σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στη φύση. Αξέχαστη θα τους μείνει η βόλτα με τη βάρκα, κατά τη διάρκεια της οποίας θαύμασαν στο δέλτα τής λίμνης τα σπάνια πτηνά και απόλαυσαν το τραγούδι τους.
Το πρωινό πρόγραμμα τής επόμενης ημέρας περιελάμβανε επίσκεψη στο σπήλαιο τής Αλιστράτης, το οποίο έχει γεωλογική ιστορία που εκτείνεται σε βάθος τριών εκατομμυρίων χρόνων και βρίσκεται στον νομό Σερρών. Έπειτα, στον νομό Καβάλας, επισκέφθηκαν την αρχαία πόλη των Φιλίππων, η οποία πρόσφατα εντάχθηκε στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς τής Unesco. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από ειδικευμένη ξεναγό στον αρχαιολογικό χώρο και είδαν από κοντά τα σπουδαία μνημεία από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, και την παλαιοχριστιανική περίοδο, όπως το θέατρο, τα τείχη, τη ρωμαϊκή αγορά, τις βασιλικές και το Οκτάγωνο. Μετά το γεύμα, έκαναν βόλτα στο λιμάνι τής Καβάλας και περπάτησανε στους δρόμους τής γραφικής παλιάς πόλης. Αργά το απόγευμα χαλάρωσαν στον λόφο Κορύλοβο, πίνοντας το αναψυκτικό τους και απολαμβάνοντας την πανοραμική εικόνα τής πόλης τής Δράμας.
Την τρίτη ημέρα τα παιδιά έκαναν τον πρωινό τους περίπατο στο κέντρο και στα πάρκα τής Δράμας. Στη συνέχεια, αφού έκαναν μια στάση στο Κεφαλάρι, ένα μέρος με πηγαία νερά και πλατάνια, επισκέφθηκαν το Πάρκο Αρπακτικών Ημερόβιων και Νυκτόβιων Πτηνών στην Αγορά Κυργίων. Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη θεαματική επίδειξη ελεύθερης πτήσης των εκπαιδευμένων αρπακτικών πουλιών και διασκέδασαν βγαίνοντας φωτογραφίες μαζί τους. Μετά το γεύμα, επισκέφθηκαν το σπήλαιο τού Αγγίτη ποταμού, ένα από τα εντυπωσιακότερα τού κόσμου. Μέσα στο σπήλαιο κινήθηκαν σε έναν διάδρομο πάνω από το ποτάμι και αντίθετα με τη ροή τού νερού και θαύμασαν τη φυσική διακόσμηση, η οποία κυριαρχείται από λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διαφόρων μορφών. Στο τέλος τής διαδρομής στο σπήλαιο βρέθηκαν στην «αίθουσα τού τροχού», η οποία οφείλει το όνομά της στην παρουσία ενός μεγάλου υδραυλικού τροχού διαμέτρου 8 μέτρων, ο οποίος κάλυπτε την παροχή νερού και τις αρδευτικές ανάγκες τής περιοχής από την οθωμανική εποχή. Το τέλος τής ημέρας είχε έντονα συγκινητικό χαρακτήρα καθώς τα παιδιά επισκέφθηκαν ένα από τα πιο παλιά δημόσια σχολεία τής Ελλάδας, το 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας. Ο διευθυντής τού σχολείου και οι μαθητές υποδέχθηκαν τους μαθητές τού Αρσακείου εγκάρδια, τους ξενάγησαν στους χώρους τού ιστορικού σχολείου και διοργάνωσαν μια μικρή γιορτή προς τιμήν τους.
Το πρωί τής τέταρτης και τελευταίας ημέρας περιελάμβανε ένα μάθημα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, καθώς τα παιδιά επισκέφθηκαν το εργοστάσιο τής εταιρείας Raycap, μιας από τις λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που κατασκευάζει και εξάγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικευμένοι μηχανικοί τής εταιρείας ανέλυσαν τις ποικίλες δραστηριότητες τής εταιρείας και ξενάγησαν τους μαθητές στους χώρους παραγωγής των τεχνολογικών προϊόντων. Στο τέλος τής εκδρομής επισκέφθηκαν το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, όπου έμαθαν πολλά για τις μεθόδους παραγωγής, επεξεργασίας, συντήρησης, αποθήκευσης και συσκευασίας των αμπελοοινικών προϊόντων και των ποτών και περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τού οινοποιείου. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε η εκδρομή στη Δράμα, η οποία γέμισε τους μαθητές  με ευχάριστες εμπειρίες και χαρακτηρίστηκε από το κέφι και την άψογη συμπεριφορά τους.
Στην εκδρομή συμμετείχαν οι καθηγητές κ. Παντελής Κατηνιώτης, Έφη Ταμπακάκη, Βαγγέλης Αργυράκης και Άρτεμις Σούσου.

Αναγγελίες Α' Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30