Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, κατά τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες, το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού (Κλασικό) πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης για τα γεγονότα τού Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο τού 1973.
Στην εκδήλωση που παρακολουθήσαμε δεν δόθηκε έμφαση σε σκηνικά· η παρουσίαση στηρίχτηκε στη δύναμη τού λόγου και τής εικόνας που επιτρέπουν στον νου να εστιάσει στην ουσία των πραγμάτων και στην καρδιά να νιώσει τον σεβασμό αλλά και να συναισθανθεί το χρέος.
Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά από εκείνες τις ημέρες τού Νοέμβρη τού '73 οι αντιδράσεις, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί είναι ποικίλοι και δεν σταματούν.
Η σημασία των γενικευμένων, συντονισμένων και μη, αντιδράσεων εκείνων των καιρών για την πτώση ενός καθεστώτος που σκοτείνιαζε τις ημέρες των Ελλήνων, με την καταπάτηση τής ελευθερίας τους σε όλες τις εκφάνσεις της, είναι αδιαμφισβήτητη.
Όμως όσα ακολούθησαν κατά την επετειακή προσέγγιση των γεγονότων μέσα στα επόμενα χρόνια γεννούν ερωτηματικά και θλίψη όταν κάποιοι επιχειρούν να προσδώσουν στα πρόσωπα και στα γεγονότα συγκεκριμένες αποχρώσεις που δυστυχώς μετατρέπονται σε σκιές.
Και είναι τότε που εμείς, οι μεγαλύτεροι, στρεφόμαστε προς τους νέους, προς τα παιδιά μας, για να αντικρίσουμε την ελπίδα για το καλύτερο και για το υγιές θεμέλιο τού μέλλοντος.
Αυτοί οι νέοι, που δεν έζησαν τα γεγονότα, καλούνται να τα μελετήσουν με την αντικειμενικότητα τής χρονικής απόστασης και με το πάθος τού νέου σκεπτόμενου και κρίνοντος ανθρώπου, και να τα τιμήσουν με τον μόνο τρόπο που τους αξίζει· να τα καθιερώσουν στη συνείδησή τους και να αυτοδεσμευτούν ότι δεν θα επιτρέψουν, παρασυρόμενοι από την ολιγωρία κα τη ραστώνη ενός βολικού μικρόκοσμου, την επανάληψή τους.
Τους μαθητές δίδαξαν η κ. Μαρία-Άννα Μπενέκου, φιλόλογος, η κ. Κωνσταντίνα Γύφτουλα, καθηγήτρια Μουσικής, και ο κ. Παντελεήμων Χρήστου, καθηγητής Πληροφορικής.

Αναγγελίες Γενικού Λυκείου Ψυχικού

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31