Εκτύπωση
Ο μεγάλος φιλόσοφος του 20ού αιώνα Κορνήλιος Καστοριάδης έχει γράψει:

«Το πιο σημαντικό όμως για να υπάρξει πραγματική εκπαίδευση είναι να πληρούται μια πολύ βασική προϋπόθεση: η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται αντικείμενο πάθους και από τους εκπαιδευτικούς και από τους εκπαιδευομένους και, για να το πω καθαρά, αν δεν υπάρχει έρωτας αληθινός με το αντικείμενο της εκπαίδευσης, δεν μπορεί να υπάρχει ουσιαστική εκπαίδευση και παιδεία».

Και πάλι μαζί, λοιπόν, για μια αληθινή εκπαιδευτική διαδικασία, που συχνά χρησιμοποιεί την τεχνολογία, αλλά δεν αντικαθίσταται από αυτήν.

Η παιδεία δεν μπορεί να συντελείται μόνο εξ αποστάσεως, γιατί είναι υπόθεση διαπροσωπική. Συντελείται απολύτως διαδραστικά: πρόσωπο με πρόσωπο. Και όλοι μετέχουμε σ' αυτήν την κοινωνία προσώπων, με όλες μας τις αισθήσεις, με όλο μας το είναι.

Ο Πλάτωνας έλεγε ήδη ότι ακόμα και τα τείχη της πόλης εκπαιδεύουν τους ανθρώπους και αυτό είναι μια σημαντική αλήθεια. Συνεχώς διαμορφώνεται ο άνθρωπος, από όλα όσα προσλαμβάνει. Διαμορφώνεται από όλα όσα είναι γύρω του και το σχολείο είναι μία εξαιρετικά έντονη προσλαμβάνουσα και βιωματική κατάσταση.

Και πάλι μαζί, λοιπόν, για να μεταλάβουμε ενσώματοι του φωτός της παιδείας, που απορρέει από τον άνθρωπο και απεθύνεται σ' αυτόν.

Η Διευθύντρια                                             Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Αμαλία Μαυροειδή