e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Μια μέρα στην αρχαία αγορά έζησαν οι γονείς των νηπίων τού τμήματος Ν.3 τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού στις 8 Ιουνίου 2017, μια μέρα γεμάτη εκπλήξεις, συγκίνηση και καμάρι.
Μέσα στην πλημμυρισμένη από γέλια και χαρούμενες φωνές αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων τού Νηπιαγωγείου, με διάθεση για συνεργασία και χωρίς να γίνει καμία αγοραπωλησία, οι μικροί μαθητές ντυμένοι με χιτώνες υποδέχθηκαν τους γονείς τους και τους μετέφεραν με το δικό τους ανεπανάληπτο τρόπο στην πολύβουη αγορά τής αρχαίας Αθήνας.
Τα παιδιά την εφετινή σχολική χρονιά, με τη βοήθεια τής νηπιαγωγού τους κ. Μαρίνας Παπατζανάκη, μέσα από το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ταξίδι στα χρόνια τα παλιά, τότε που μιλούσαν τ’ αρχαία Ελληνικά», όλο τον χρόνο περπάτησαν στα μονοπάτια τής μυθολογίας, σάλπαραν νοερά για τις Κυκλάδες, την Κρήτη τού Μίνωα και τις χρυσές Μυκήνες, κοιτίδες μεγάλων πολιτισμών, ακολούθησαν τον ημίθεο Ηρακλή στην περιπλάνηση του προκειμένου να ολοκληρώσει τους 12 άθλους και αγκυροβόλησαν στο λιμάνι τού Πειραιά για να ζήσουν την καθημερινή ζωή στην Αθήνα τού Περικλή. Τις εμπειρίες τους από το ταξίδι αυτό κατέγραψαν και αποτύπωσαν με δημιουργικό τρόπο και θέλησαν να τις μοιραστούν με τους γονείς τους.
Αργυραμοιβοί και χρυσοχόοι, κεραμοπώλες και μηχανικοί, τριχοβάτριες και υφάντρες, μάγειρες και ρήτορες ήταν όλοι εκεί για να μεταδώσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν, αλλά και να παρουσιάσουν τα πρωτότυπα δημιουργήματά τους. Οι μικροί μαθητές, υποδυόμενοι επαγγελματίες τής εποχής, κατάφεραν να εμπλέξουν βιωματικά τους γονείς τους επιτυγχάνοντας τον στόχο μιας Ημέρας Ανοιχτής Δράσης στο Νηπιαγωγείο.
Με προθυμία και χαρά οι καλεσμένοι ενδύθηκαν χιτώνες και χλαμύδες, φόρεσαν χειροποίητα κοσμήματα, στολίστηκαν με στεφάνια και χρυσές κορδέλες, θαύμασαν τις αγγειογραφίες των παιδιών τους, έμαθαν για την προέλευση τού όρου «τραπεζίτες», βοήθησαν να κατασκευαστούν με ξύλινα τουβλάκια μακέτες αρχαίων ναών και πειραματίστηκαν με τη χρήση τού υδραυλικού ρολογιού, τής κλεψύδρας. Φυσικά, δεν παρέλειψαν να δοκιμάσουν και τις γεύσεις των Αρχαίων στο μικρό ταβερνάκι που είχε στηθεί στην είσοδο τής αίθουσας, όπου τα παιδιά κερνούσαν «κρασάκι αραιωμένο με νεράκι»!