e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχε σχέση με το μάθημα τής Ιστορίας τους συμμετείχαν οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2016.
Η ιστορικός κ. Θεοφανία Αγγελοπούλου, μητέρα μαθήτριας τού Σχολείου, παρουσίασε το πρόγραμμα «Μια γεύση ιστορίας … από τη Μεταβυζαντινή περίοδο». Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο τού ιστορικού ερευνητή και να έρθουν σε επαφή με αρχειακά έγγραφα (ιεροδικαστικά κατάστιχα και συμβολαιογραφικές πράξεις), χειρόγραφα και έντυπα. Αφού πρώτα σχημάτισαν ομάδες εργασίας, μελέτησαν δείγματα εγγράφων τής εποχής και είδαν πώς έχτιζαν τις σχέσεις και τη ζωή τους οι άνθρωποι εκείνης τής εποχής (γάμοι και διαζύγια, προίκες και διαθήκες, αγοραπωλησίες και ξαφνικές φυσικές καταστροφές). Έτσι οι μαθητές κατάλαβαν πώς ζητήματα που απασχολούν και σήμερα τις κοινωνίες μας επιβεβαιώνουν ή διαφοροποιούν την εικόνα εκείνης τής εποχής.
Οι μαθητές χάρηκαν τη διαδικασία αυτή τής μικρής εξερεύνησης και ένιωσαν ότι η Ιστορία έχει πολλές πλευρές αναζήτησης και συμπερασμάτων για το σήμερα και το αύριο τής ανθρωπότητας.