e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στις 24 Μαΐου το Α΄Αρσάκειο Δημοτικό Ψυχικού με τους μαθητές τής Στ΄ τάξης πραγματοποίησε εκδήλωση, στο θέατρο τού Αρσακείου, με τίτλο «Τον Πόντον ερωθύμεσα», που ήταν αφιερωμένη στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Αρχικά παρουσιάστηκαν οι δράσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές και αποσπάσματα από τις εργασίες τους, στο πλαίσιο τού εφετινού διαθεματικού προγράμματος.
Οι τομείς με τους οποίους ασχολήθηκαν ήταν η μυθολογία, η ιστορία και ο πολιτισμός τής περιοχής τού Πόντου σε συσχετισμό με τη γεωγραφία.
Μελέτησαν και ερεύνησαν θέματα που αφορούσαν σε ήθη, έθιμα, παραδόσεις, ενδυμασία, χορούς, μουσικά όργανα, αρχιτεκτονική κατοικίας αλλά και δημοσίων κτηρίων, ναών, μοναστηριών, κ.λπ.
Ξεχωριστό τμήμα έρευνας και μελέτης αποτέλεσε η γενοκτονία και ο ξεριζωμός των Ποντίων.
Στο δεύτερο μέρος τής εκδήλωσης οι μαθητές παρουσίασαν θεατρικό βασισμένο σε αληθινές ιστορίες Ποντίων, που βίωσαν την αναπάντεχη στροφή τής μοίρας από την ήρεμη καθημερινότητα στον ξεριζωμό από τον τόπο τους. Το θεατρικό πλαισιώθηκε από τραγούδια και χορούς ποντιακούς που ενθουσίασαν το κοινό, αλλά και από παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν μέλη τού Λυκείου Ελληνίδων Σπάτων αφιλοκερδώς.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη φράση-σύνθημα «Δεν ξεχνούμε για να ζούμε»...
Μέσα από την παρουσίαση οι μαθητές θύμισαν σε όλους ότι η δύναμη τής μνήμης και η γνώση τής ιστορίας ισχυροποιεί και διαμορφώνει την εθνική συνείδηση, πράγμα απαραίτητο για να έχουμε ταυτότητα, αξίες, παρελθόν, άρα και μέλλον.