e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ο πρώτος σταθμός τής νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι το δημοτικό τραγούδι. Και όχι μόνο γιατί εκφράζει τα μυστικά τού λαού που το δημιούργησε και αποτελεί τον καλύτερο συνδετικό κρίκο με την αρχαία ζωή και τα μακρινά περασμένα, αλλά και γιατί είναι από τα σπουδαιότερα μνημεία τού νεοελληνικού λυρισμού. Έτσι οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού θέλησαν να γνωρίσουν το δημοτικό τραγούδι ως το καθρέπτισμα τής λαϊκής ψυχής μέσα από την παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών όπου κυρίαρχη μορφή είναι η μητέρα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2015 με καλεσμένη την ακαδημαϊκό κ. Άννα Κελεσίδου, η οποία προσέφερε στη δασκάλα τής τάξης, κ. Έλσα Κατσούλη, μια συλλογή δημοτικών τραγουδιών που η ίδια είχε επιλέξει με κεντρικό πρόσωπο τη μητέρα-γυναίκα.
Η κ. Κατσούλη ανέλυσε με εύληπτο τρόπο ορισμένα δημοτικά τραγούδια, ώστε να κατανοήσουν οι μαθητές την αισθητική, τη γλωσσική, την ιστορική και την λαογραφική αξία των δημοτικών τραγουδιών με αφετηρία προβληματισμού τον ρόλο τής μητέρας-γυναίκας στη δημοτική ποίηση. Τα παιδιά παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την παρουσίαση, κερδίζοντας γνώση, έμπνευση αλλά και μια έγκυρη δίοδο επικοινωνίας με τον σημαντικό αυτό σταθμό τής λογοτεχνίας μας, το δημοτικό τραγούδι.