e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη Δευτέρα 18 Μαΐου και την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 οι μαθητές των Δ΄1 και Δ΄2 τάξεων τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού, αντίστοιχα, επισκέφθηκαν  τη Διπλάρειο Σχολή, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα τής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με θέμα «Παράξενες πόλεις: Αθήνα».
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε έργα καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι απεικόνισαν στις δημιουργίες τους την πόλη τής Αθήνας, χωρίς να την έχουν επισκεφθεί ποτέ και χωρίς να έχουν καμία άλλη εικόνα από αυτήν, αλλά όπως οι ίδιοι τη φαντάστηκαν, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μη οπτικά ερεθίσματα. Συγκεκριμένα, πηγές έμπνευσης αποτέλεσαν: το ποίημα «Γιασεμί» τού Γιώργου Σεφέρη, δύο κεφάλαια από το βιβλίο «Η Αθήνα τής μίας διαδρομής» τού Πέτρου Μάρκαρη, το τραγούδι «Μια πόλη μαγική» σε στίχους και μουσική τού Μάνου Χατζιδάκι, το μουσικό κομμάτι «2» τού Κωνσταντίνου Βήτα, μια συνταγή για γεμιστά και δώδεκα αρχεία ήχων από την Αθήνα.
Οι καλλιτέχνες οπτικοποίησαν τα παραπάνω ερεθίσματα και αποτύπωσαν στις δημιουργίες τους τον παλμό τής πόλης τής Αθήνας, μέσα από την τέχνη τής φωτογραφίας, τις γραφικές τέχνες, τη ζωγραφική και την εικονογράφηση.
Έτσι, οι μαθητές, μέσα από την επαφή τους με τα έργα αυτά, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την αφήγηση τής έκθεσης και να δουν μια νέα εκδοχή τής πόλης τής Αθήνας, προσεγγίζοντάς την μέσα από τα μάτια αυτών που δεν την είχαν δει ποτέ, καθώς καθοδηγήθηκαν στο δικό τους ταξίδι στους δρόμους τής Αθήνας, συνειδητοποιώντας ότι όλες οι πόλεις, ανεξάρτητα από το αν τις έχουμε επισκεφθεί ή όχι, βρίσκονται στο μυαλό μας.
Στη συνέχεια, οι μαθητές, με αφορμή τα έργα της έκθεσης, χρησιμοποίησαν τη δική τους φαντασία και εκφράστηκαν μέσα από τη ζωγραφική και το θεατρικό παιχνίδι.