e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τη Δευτέρα 13, την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 οι μαθητές των Γ΄1, Γ΄2 και Γ΄3 τάξεων, αντίστοιχα, τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι φίλοι μου τα ειδώλια».
Μέσα από τα εκθέματα τού Μουσείου, οι μαθητές γνώρισαν τον κυκλαδικό πολιτισμό που άνθησε στα νησιά τού κεντρικού Αιγαίου κατά την 3η χιλιετία π.Χ.
Η καθημερινή ζωή των Κυκλαδιτών κατά την προϊστορική εποχή ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια τους. Λίθος, πηλός, μάρμαρο, οστά, μέταλλα, οψιανός, κιννάβαρι και αζουρίτης... Μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων, εικόνων και φαντασίας οι μαθητές γνώρισαν τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Κυκλαδίτες για να κατασκευάσουν ειδώλια, αγγεία, φυλαχτά, εργαλεία και όπλα.
Στη συνέχεια, παρατήρησαν και ανακάλυψαν τις μορφές που κρύβουν τα «τηγανόσχημα» σκεύη, τα «βιολόσχημα» ειδώλια και οι «καντήλες», γνωστοί ως κυκλαδίτικοι κρατήρες.
Τέλος, συμπλήρωσαν ένα φυλλάδιο με διασκεδαστικές δραστηριότητες, εντοπίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των ξεχωριστών δημιουργημάτων.
Μέσα από τη διαδραστική ξενάγηση σε αρχαία και σύγχρονα αντικείμενα, οι μαθητές γνώρισαν τις καθημερινές ασχολίες, τα έθιμα, τον πολιτισμό των αρχαίων Κυκλαδιτών, μπερδεύοντας υλικά και χρήσεις, παρελθόν και παρόν, φαντασία και πραγματικότητα.