e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», στη Ν. Φιλαδέλφεια, επισκέφθηκαν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού.
Κατά τη διδακτική επίσκεψη παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο είχε τη βιωματική προσέγγιση τού μικρασιατικού πολιτισμού. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους τού Μουσείου, το οποίο είναι χωρισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες έχοντας ως άξονα τη μικρασιατική καταστροφή (1922). Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται η δομή τής κοινωνίας, ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων πριν από τα ιστορικά γεγονότα τού 1922 (αρχές 20ού αιώνα). Ακολουθεί η δεύτερη ενότητα με την περιγραφή των ιστορικών εξελίξεων που οδήγησαν στην καταστροφή και στον ξεριζωμό των Ελλήνων τής Μικράς Ασίας και η τρίτη ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στον ελλαδικό χώρο και την περιγραφή των συνθηκών και των καταστάσεων με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι πρόσφυγες με τον ερχομό τους (1922).
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Μικρά Ασία και στα δύσκολα προσφυγικά χρόνια τής δεκαετίας τού 1920.
Τους συνόδευσαν ο υποδιευθυντής τού Σχολείου κ. Χ. Γραικός και οι καθηγήτριες Π. Τσαβδαρίδου, Α. Μανιώτη, Μ. Σκούρτη και Ε. Λουτριανάκη.