e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με σύνθημα "Γνώρισε τη Μαγεία τής Έρευνας" η εφετινή «Βραδιά τού Ερευνητή» διοργανώθηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 σε διάφορες πόλεις ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα.


H "Βραδιά τού Ερευνητή" είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή τού Σεπτεμβρίου σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των Marie Sklodowska-Curie Actions, και αποτελούν πρωτοβουλία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό, μεταξύ άλλων, την προώθηση τού επαγγέλματος τού ερευνητή στην Ευρώπη.
Στην Αθήνα, η εφετινή γιορτή μεταφέρθηκε από τον φιλόξενο κήπο τού ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στους εντυπωσιακούς χώρους τού Κέντρου Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» τού Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς, ενώ τη διοργάνωση ανέλαβε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, επιφυλάσσοντας πολλές επιστημονικές «εκπλήξεις» στους φίλους τής επιστήμης και όχι μόνο!
Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, επιστημονικά δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις η έρευνα άνοιξε τις πόρτες της στον χώρο τής εκπαίδευσης αλλά και στο ευρύτερο κοινό, δίνοντάς του την ευκαιρία μιας άμεσης προσέγγισης  των ανθρώπων τής επιστήμης.
Τις εκδηλώσεις αυτές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού. Ειδικότερα, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους τού Ι.Μ.Ε., όπου παρουσιάστηκε η δράση μεγάλων ερευνητικών κέντρων, παράλληλα με πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά πειράματα, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, φορητό πλανητάριο, εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά.
Το κεντρικό αμφιθέατρο φιλοξένησε ενδιαφέρουσες διαλέξεις και συζητήσεις με  διακεκριμένους επιστήμονες, ενώ στην αίθουσα "ΘΟΛΟΣ" προβλήθηκαν ειδικά προσαρμοσμένα ντοκιμαντέρ και video εικονικής πραγματικότητας. Τέλος στον εξωτερικό χώρο στήθηκαν τηλεσκόπια, ένα βαθυσκάφος και δράσεις για τη θάλασσα.
Τη βραδιά γέμισε με ήχους και ρυθμούς μια ενδιαφέρουσα συναυλία με τη συμμετοχή ερευνητών-καλλιτεχνών.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές Φυσικής κ. Σ. Καλοκαιρινού, Κ. Μιχόπουλος και Χ. Γεωργίου.