e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τής εκπαιδευτικής εξόρμησης τής 5ης Δεκεμβρίου 2017 οι μαθητές των τμημάτων Β΄γ και Β΄δ επισκέφθηκαν το Αστεροσκοπείο Πεντέλης και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας, το οποίο συνδύαζε βίντεο, εικόνες, πειράματα και διαδραστικές εφαρμογές.
Τα παιδιά μπόρεσαν να κατανοήσουν ένα μετεωρολογικό χάρτη, τον τρόπο δημιουργίας μετεωρολογικών φαινομένων, ενώ, μέσα από τις πειραματικές διαδικασίες, εμπέδωσαν τη δημιουργία τής βροχής, τού σχηματισμού ενός νέφους και τη σάρωση ενός ψυχρού μετώπου.
Τέλος, με τις διαδραστικές εφαρμογές οι μαθητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα καταιγιδοφόρο σύννεφο, ενώ καθ΄όλη τη διάρκεια τής παρουσίασης είχαν ενεργό ρόλο στις πειραματικές διαδικασίες.
Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην Ιερά Μονή Πεντέλης από τον θεολόγο κ. Στέλιο Αραβαντινό.
Τα παιδιά προσκύνησαν τις εικόνες τού καθολικού τής μονής και άκουσαν την ιστορία τού μοναστηριού. 
Έμαθαν, επίσης, κάποιες βασικές έννοιες για τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, για τη βυζαντινή αγιογραφία και για τον συμβολισμό τής ορθόδοξης εικόνας τής γεννήσεως τού Χριστού.
Επίσης ο ξεναγός αναφέρθηκε στην παρουσία των αγίων στις μέρες μας, με αφορμή την πρόσφατη αγιοκατάταξη τού Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη στην Εύβοια.
Τέλος, το κέρασμα που προσφέρθηκε από τη μονή έγινε δεκτό με ιδιαίτερη χαρά από όλους.
Η εξόρμηση άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και στους μαθητές αλλά και στους συνοδούς καθηγητές όσον αφορά στο πρόγραμμα αλλά και στο γεγονός ότι τα παιδιά επέδειξαν την αρμόζουσα συμπεριφορά.