e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές των τμημάτων Β΄β και Β΄δ τού Α' Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Μουσείο τής Πόλεως των Αθηνών ('Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία), στην πλατεία Κλαυθμώνος, και στη συνέχεια την έκθεση Γλωσσόpolis-Περιηγήσεις στη Νέα Ελληνική, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218).

Το Μουσείο τής Πόλεως των Αθηνών στεγάζεται σε δύο από τα παλαιότερα κτήρια τής πρωτεύουσας και αποτέλεσε την οικία των βασιλέων τής Ελλάδος, τού Όθωνα και τής Αμαλίας, από το 1836 έως το 1843 (παλαιό Παλάτι).

Οι μαθητές σε αυτό είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τον μεγαλύτερο πίνακα που φιλοτεχνήθηκε ποτέ στην Αθήνα, από τον Γάλλο ζωγράφο J. Carrey το 1674, και να παρατηρήσουν στην αίθουσα εικονικής περιήγησης, τη μακέτα τής Πόλεως των Αθηνών, την οποία κατασκεύασε ο Ι. Τραυλός το 1842. 
Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο σαλόνι τής βασίλισσας Αμαλίας, στο σαλόνι τού βασιλιά Όθωνα, στην αίθουσα τού Θρόνου και τής Αντιβασιλείας, καθώς και σε άλλους χώρους, όπου εκτίθενται αντικείμενα τής Οθωμανικής περιόδου, έπιπλα εποχής και πίνακες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η Έκθεση Γλωσσόpolis-Περιηγήσεις στη Νέα ελληνική, την οποία επισκέφθηκαν στη συνέχεια οι μαθητές, αποτελεί μια πρωτότυπη, πολυμεσική έκθεση, τήν οποία έχει συνδιοργανώσει το τμήμα τής Μπενακείου Βιβλιοθήκης, η Βιβλιοθήκης τής Βουλής των Ελλήνων και ο Σύνδεσμος Υποτρόφων τού Ιδρύματος Ωνάση.
Η Έκθεση δομείται σε 14 "επιτοίχιες" θεματικές ενότητες, δίπλα στις οποίες υπάρχουν διαδραστικές οθόνες για ψηφιακά παιχνίδια, διαδραστικές εφαρμογές, προβολές κ. ά.

Οι μαθητές βρήκαν όλες τις ενότητες πολύ ενδιαφέρουσες, ξεχώρισαν, όμως, τις ενότητες: «Η γλώσσα των νέων»«Greeklish, η αργκό τού διαδικτύου», «Γλωσσικός δανεισμός» και «Η διεθνής απήχηση τής Νέας Ελληνικής»

Αναμφίβολα το ιδιαίτερο σε αυτήν την έκθεση, όπως παρατήρησαν οι μαθητές, είναι η πολυτροπική προσέγγιση τής γλώσσας που καταργεί την απόσταση εκθέματος-επισκέπτη και προ(σ)καλεί την εμπλοκή του.

Η εποικοδομητική αυτή εκπαιδευτική εξόρμηση τού Σχολείου συνδύασε, ουσιαστικά, την περιήγηση των μαθητών σε δυο βασικούς για το ελληνικό έθνος και την ιστορία του χώρους-πόλους: την πόλη τής Αθήνας τού 19ου αιώνα και την "οικουμενική πόλη" τής Ελληνικής Γλώσσας...