Print

Σύσσωμο το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού έζησε μια σπάνια εμπειρία, καθώς για μια εβδομάδα, από τις 16 μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου 2019, επτά μαθητές, μία καθηγήτρια και η Διευθύντρια τού σχολείου 13 τής Αγίας Πετρούπολης επισκέφθηκαν το Σχολείο, στο πλαίσιο τής επικείμενης αδελφοποίησης των δύο σχολείων, για την οποία υπεύθυνη έχει οριστεί  η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Μ. Λαγουρού.

Οι Ρώσοι μαθητές, που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαθητών τής Γ΄ τάξης, βίωσαν τη θερμή ελληνική φιλοξενία.

Μετά την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, από τις οικογένειες στις οποίες φιλοξενήθηκαν, ακολούθησε η επίσημη υποδοχή τους στο Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού με με μια εκδήλωση που προετοίμασε το Σχολείο γι’ αυτό τον σκοπό, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, την οποία παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε μια προβολή για την Ελλάδα, τις ιδιαιτερότητες, τις ομορφιές και τα μνημεία της, τραγούδια μελοποιημένης ποίησης από τη χορωδία, υπό τη διεύθυνση τής μουσικού κ. Μ Μιχαλοπούλου, και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια από τον Όμιλο Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής των Αρσακείων Σχολείων, υπό τη διεύθυνση τού Υποδιευθυντή κ. Χ. Γραικού, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με ελληνικούς χορούς που χόρεψαν οι μαθητές, με την καθοδήγηση τής Υποδιευθύντριας κ. Κ. Ζωίδου.

Απ’ τη μεριά της  οι Ρώσοι μαθητές συστήθηκαν, προσέφεραν δώρα από την Αγία Πετρούπολη και παρουσίασαν στα Ελληνικά το σχολείο και την πόλη τους, ενώ απήγγειλαν στα Ρωσικά και ποιήματα.

Στην εκδήλωση παρευρέθη η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, που έχει την παιδαγωγική ευθύνη τού Σχολείου μας, κ. Δήμητρα Μακρή, η οποία αγκάλιασε θερμά την πρωτοβουλία τού Αρσακείου Σχολείου και απηύθυνε χαιρετισμό στη Ρωσική γλώσσα.

Μετά το τέλος τής εκδήλωσης το ο Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους και τους ξενέγησε στο Σχολείο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Μουσείο Αναλογικής Τεχνολογίας των  Αρσακείων Ψυχικού, καθώς  και στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη στο Ψυχικό, στο πλαίσιο τής ενημέρωσής τους για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 οι μαθητές τής Γ΄τάξης, μαζί με τους Ρώσους μαθητές και καθηγητές, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Σούνιο, όπου ξεναγήθηκαν στον Ναό του Ποσειδώνα από την αρχαιολόγο-ιστορικό των Αρσακείων κ. Μ. Καραμπατέα, και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο λιμάνι τού Λαυρίου. 
Οι  φιλοξενούμενοι μαθητές εντυπωσιάστηκαν τόσο με τον αρχαίο ναό  όσο και με τη θέα τού Αιγαίου, μπροστά στην οποία έμειναν εκστατικοί.
Μάλιστα κάποια παιδιά είπαν χαρακτηριστικά ότι πάντα ονειρεύονταν να δουν από κοντά το Αιγαίο Πέλαγος...

Η ημέρα έκλεισε με μια νυχτερινή επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου, χάρη στον ανέφελο ουρανό, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον Κρόνο από το τηλεσκόπιο τού Αστεροσκοπείου, ενώ βέβαια θαύμασαν και την ολόφωτη Ακρόπολη, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 οι Ρώσοι μαθητές μαζί με τους Έλληνες συμμαθητές τους συμμετείχαν στην εκδήλωση «Ο δικός μου Μαραθώνιος» τής «Εστίας»Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο τής Διονυσίου Αρεοπαγίτου με συμμετοχή πολλών σχολείων.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 η ρωσική αντιπροσωπία μαθητών, οι Έλληνες μαθητές και οι γονείς που τους φιλοξένησαν, καθώς και οι καθηγήτριες τού Σχολείου κ. Κ. Ζωίδου, Μ. Λαγουρού, Ε. Δεληγιαννάκη και Μ. Σερβετά πραγματοποίησαν ολοήμερη εκδρομή στην Αίγινα, στον αρχαιολογικό χώρο τής Αφαίας, όπου ξεναγήθηκαν   στα Αγγλικά από την κ. Κ. Μελισσινού, φιλόλογο και μητέρα μαθήτριάς τού Σχολείου.
Ακολούθησε προσκύνημα στον ναό τού Αγίου Νεκταρίου και ξενάγηση στον βυζαντινό οικισμό τής Παληαχώρας, τον Μυστρά τής Αίγινας όπως αποκαλείται.
Χάρη στον καλό καιρό οι μαθητές, Ρώσοι και Έλληνες, μπόρεσαν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα, ενώ η εκδρομή ολοκληρώθηκε με γεύμα και περιήγηση στην πόλη, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 οι Ρώσοι προσκεκλημένοι και οι μαθητές που τους φιλοξένησαν, συνοδευόμενοι από την Υποδιευθύντρια τού Σχολείου κ. Κ. Ζωίδου και την καθηγήτρια κ. Μ. Λαγουρού, ξεναγήθηκαν στην Ακρόπολη, τον Άρειο Πάγο και το Μουσείο τής Ακρόπολης.

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 οι Ρώσοι μαθητές παρέμειναν στο Σχολείο, καθώς επιθυμούσαν να βιώσουν την καθημερινότητα τής σχολικής ζωής των Ελλήνων μαθητών.
Παρακολούθησαν μαθήματα Ελληνικών, Αγγλικών, Μαθηματικών, Πληροφορικής και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, και στη συνέχεια τη γιορτή για την επέτειο τής 28ης Οκτωβρίου.

Μετά το τέλος τού διδακτικού ωραρίου γευμάτισαν στο εντευκτήριο τού Σχολείου όλοι μαζί, Ρώσοι και Έλληνες μαθητές και καθηγητές, με ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα, που είχαν ετοιμάσει οι γονείς των μαθητών.
Τα ελληνικά φαγητά και γλυκίσματα εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους ξένους μας.

Τέλος, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 οι μαθητές τού Α΄ Αρσακείου  Γυμνασίου  Ψυχικού αποχαιρέτησαν τη ρωσική αντιπροσωπία μαθητών με τις καλύτερες εντυπώσεις για τις ημέρες που πέρασαν μαζί τους και την πεποίθηση ότι δημιούργησανν σημαντικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με το ρωσικό σχολείο, όπου διδάσκονται, μάλιστα, τα Νέα Ελληνικά σε απογευματινό όμιλο για όσα παιδιά το επιθυμούν.
Τέλος, έδωσαν την υπόσχεση να επισκεφθούν τους Ρώσους συμμαθητές τους και αυτοί στην Αγία Πετρούπολη τον Μάιο.

Να σημειωθεί εδώ ότι το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού οφείλει ευχαριστίες στην μαθήτρια Ελισάβετ Σολομωνίδου, που όλες αυτές τις ημέρες υπήρξε η «επίσημη διερμηνέας» τού Σχολείου, καθώς μιλάει άριστα τη ρωσική γλώσσα!