e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, μετά την πρωινή προσευχή, οι μαθητές όλων των τάξεων τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν, στο θέατρο τού Σχολείου, ένα αφιέρωμα στο ιστορικό Τείχος τού Βερολίνου, το οποίο ετοίμασαν οι μαθητές τής Α΄ και Β΄ τάξης υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Γερμανικής Γλώσσας κ. Παπασταθοπούλου Α. και  Δεμέστιχα Ε., και τού καθηγητή Εικαστικών κ. Παπουτσάκη.

Το αφιέρωμα, που  παρουσιάστηκε από τους μαθητές τής Β΄ τάξης Παπαδημητρίου Χρυσούλα και Φράγκο Ιάσωνα, με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων τής πτώσης τού Τείχους, είχε τίτλο «30 χρόνια από την πτώση τού Τείχους τού Βερολίνου».

Στόχος του ήταν η ενημέρωση των μαθητών για το γνωστό “Τείχος τής ντροπής”, το οποίο επί 28 χρόνια χώριζε το Βερολίνο και τη Γερμανία στα δύο.

Οι μαθητές, αρχικά, τόνισαν πώς αυτό το τείχος υποδήλωνε βέβαια τη διαίρεση, αλλά ταυτόχρονα  συνέβαλε και στην ενότητα, καθώς πολλοί εξαγριωμένοι πολίτες και ιδιαίτερα καλλιτέχνες τού Δυτικού Βερολίνου έβρισκαν, μέσα από τα συνθήματα και γκράφιτι, φωνή.

Οι τάξεις παρακολούθησαν εικόνες από το Mauer Museum στο Βερολίνο, στο οποίο μπορεί κανείς να δει αναπαραστάσεις από το εσωτερικό των συντηρητικών σπιτιών τού Ανατολικού Βερολίνου, στολές φρουρών αλλά και τρόπους διαφυγής.

Τέλος, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πνεύμα που επικρατεί στο σύγχρονο Βερολίνο, ένα Βερολίνο που τον Νοέμβριο τού 2019 γιορτάζει στους δρόμους του την ενότητα και την σημαντικότερη στιγμή τής νεότερης ιστορίας του, την Πτώση τού Τείχους.

Ο επίλογος τής εκδήλωσης ήταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας των μαθητών, πως το θάρρος και η δύναμη που κρύβουμε μέσα μας ξεπερνάνε τείχη και σύνορα...

Την παρουσίαση έκλεισε η Διευθύντρια κ. Ταμπακάκη, η οποία και μοιράστηκε με τα παιδιά την προσωπική της εμπειρία  από την επίσκεψη της στο διαιρεμένο Βερολίνο, λίγο πριν την πτώση τού τείχους, το 1989.