e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τής βιωματικής μάθησης αλλά και τής εξοικείωσης των μαθητών μας με τον ποιοτικό κινηματογράφο, οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν, στο θέατρο τού Σχολείου τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, το κινηματογραφικό αριστούργημα τού Τσάρλι Τσάπλιν «Μοντέρνοι Καιροί», που γυρίστηκε το 1936.

Στην ταινία εμφανίζεται ο γνωστός αλητάκος με το χαρακτηριστικό καπέλο και μουστάκι, ο οποίος αγωνίζεται να επιβιώσει στον μοντέρνο, βιομηχανοποιημένο κόσμο.
Το φιλμ γυρισμένο στην εποχή τού οικονομικού και χρηματιστηριακού κραχ τού 1929 αποτελεί ένα σχόλιο στην απεγνωσμένη προσπάθεια αναζήτησης εργασίας των ανθρώπων τής εποχής που βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση, σε μια κοινωνία  που μαστίζεται από την ανεργία.
Τέλος, στην ταινία γίνονται ειρωνικές αναφορές στην έντονη βιομηχανοποίηση και στις επιπτώσεις που κατά τον Τσάπλιν έχει αυτή στις συνθήκες εργασίας. 

Ο Τσάρλι Τσάπλιν σκηνοθέτησε αλλά και έγραψε το σενάριο τού φιλμ, ενώ πρωταγωνίστησε υποδυόμενος τον αλητάκο στην τελευταία  εμφάνισή του σε κινηματογραφική ταινία.

Πολλοί συμφωνούν ότι οι "Μοντέρνοι Καιροί" αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών.

Την ταινία προλόγισε ο καθηγητής Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Π. Κατηνιώτης, ο οποίος μετά το τέλος τής προβολής συζήτησε με τα παιδιά για όσα τους έκαναν εντύπωση, τους προβλημάτισαν και τους συγκίνησαν.