e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Αθώοι κρίθηκα ... οι καθηγητές και οι μαθητές των Βγ΄ και Βδ΄ τάξεων τού Α΄ Γυμνασίου Αρσακείου Ψυχικού που επισκέφθηκαν το Πρωτοδικείο Αθηνών την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019!

Οι γονείς τής μαθήτριας τού Βγ΄ τμήματος Αγγελικής Παπαματθαίου κ. Αντώνιος Παπαματθαίου, εισαγγελέας, και  Σοφία Τοπαλίδου, πρόεδρος πρωτοδικών, μετά την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους και στις διαδικασίες των δικαστηρίων τής Ευελπίδων και αφού έκριναν την παρουσία των μαθητών και των συνοδών καθηγητών… πρέπουσα και αρμόζουσα, τους άφησαν ελεύθερους. Ελεύθερους με τη δέσμευση όμως «να λύνουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά και, αν χρειαστεί, να κρατούν την αντιδικία χαμηλά», όπως τους συμβούλεψε ο κ. Παπαματθαίου.

Τόνισε μάλιστα ότι «σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν αντιδικούμε, δεν φτάνουμε στα άκρα». Και ήταν απόλυτος στο να ακολουθεί κάθε άνθρωπος ως οδηγό τη συνείδησή του: «το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό· το ηθικό όμως είναι πάντα νόμιμο».

Η κ. Τοπαλίδου περιέγραψε αδρομερώς πώς λειτουργεί η πολιτική και η ποινική δικαιοσύνη από τα Πρωτοδικεία έως και τον Άρειο Πάγο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον θεσμό του πολίτη - δικαστή, τού ενόρκου δηλαδή, τού οποίου η ψήφος έχει τη ίδια ισχύ με των δικαστών. Αυτό, τόνισε, συνεπάγεται την ευθύνη τού πολίτη προς τον κρινόμενο συμπολίτη του και την κοινωνία.
Λίγο μετά το ζεύγος των εκλεκτών νομικών γνώρισε στους μαθητές τον κ. Ιωάννη Δήμου, γραμματέα τού Πρωτοδικείου, ο οποίος κρατώντας δύο χοντρούς φακέλους εξήγησε στα παιδιά τι είναι δικογραφία, πώς σχηματίζεται και πόσο πρέπει ο δικαστής να διαβάσει για την προετοιμασία κάθε δίκης. Ύστερα, μπροστά στα έδρανα της αίθουσας 8, όπου κάθησαν, ήρθε η κ. Αλεξία Σταλίδου, εισαγγελέας ανηλίκων.

Στάθηκε στο εδώλιο τού κατηγορουμένου, μπροστά στα παιδιά, και διευκρίνισε ότι σχετικά με τους ανήλικους η δικαιοσύνη ταυτίζεται με την προστασία. Γι’ αυτό και ο δικαστής εξαγγέλλει μέτρα· δεν επιβάλλει ποινές. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις -και για ανηλίκους άνω των 16- προβλέπεται ο περιορισμός σε ειδικά Καταστήματα Κράτησης.

Επέμεινε δε ιδιαίτερα στο να μάθουν τα παιδιά να λένε "όχι" σε κακές παρέες και κακές προτάσεις. Χαρακτηριστική λεπτομέρεια τής δικονομίας των ανηλίκων ότι μόνο σε αυτές τις δίκες η συνεδρίαση διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Εντύπωση έκανε στους μαθητές ότι στις δύο δίκες που παρακολούθησαν προηγουμένως η συνεδρίαση γινόταν... «ἀνεῳγμένων των θυρών», παρά τον θόρυβο που ερχόταν απέξω.

Η πρώτη είχε να κάνει με ενδοοικογενειακή βία και η δεύτερη με αυτοκινητιστικό ατύχημα. Και στις δύο περιπτώσεις θαύμασαν την ηρεμία και την αυστηρή πραότητα των δικαστικών λειτουργών.

Οι γονείς της Αγγελικής και η εισαγγελέας απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών και των καθηγητών τους:
"- Γιατί να μην κάνω ό,τι θέλω κι ας βλάπτω μόνο τον εαυτό μου;
- Διότι βλάπτεις ένα κύτταρο τού πολυκύτταρου οργανισμού που λέγεται κοινωνία.
- Τι να κάνω σε περίπτωση εκφοβισμού;
- Να απευθυνθείς στους γονείς και στους καθηγητές σου!
- Ο βασικός λόγος που καθυστερεί η απονομή τής δικαιοσύνης;
-Το ελληνικό Σύνταγμα επιβάλλει την έκδοση ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Αυτό σημαίνει ότι και για την απλούστερη των υποθέσεων η ετυμηγορία τού δικαστηρίου μπορεί να είναι πολλών σελίδων κείμενο." 

Ο κ. Παπαματθαίου τόνισε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει καταδικαστεί από την Ε.Ε. για βραδύτητα, ποτέ όμως για κακή ποιότητα. Βέβαια, θύμισε ότι από αρχαιοτάτων οι Έλληνες είναι δικομανείς. Έκλεισε έτσι την ενδιαφέρουσα επίσκεψη με σχήμα κύκλου: ας ομονοούμε κι ας μην αντιδικούμε!

Μετά την επίσκεψη στο Πρωτοδικείο ακολούθησε γεύμα και περίπατος στο άλσος Βεΐκου.
{γαλλερυ}PS/2019-20/AGYMPS/14915{/γαλλερυ}