e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού επισκέφθηκαν τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό τού Αγίου Διονυσίου τού Αρεοπαγίτη και το Mουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά».

Η επίσκεψη ξεκίνησε από τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου τού Αρεοπαγίτη, ο οποίος χρονολογείται από το 1865 και αποτελεί την έδρα τού Καθολικού Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία τής ρωμαιοκαθολικής κοινότητας στην Ελλάδα και να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, με κορυφαία εκείνη τού ημιθολίου τής θριαμβευτικής αψίδας που παριστάνει την «αποθέωση τού Αγίου Διονυσίου τού Αρεοπαγίτη», καθώς και τις θαυμάσιες υαλογραφίες (βιτρό), οι οποίες κοσμούν τα οκτώ παράθυρα στις δυο πλευρές τού κάτω τμήματος του ναού.

Επίσης, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις διαφορές στα έθιμα και τη λειτουργική πράξη μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων, αλλά κυρίως για τις ομοιότητες και τη συγγένεια μεταξύ των δύο αυτών μεγάλων χριστιανικών εκκλησιαστικών παραδόσεων.

Στη συνέχεια, επισκάφθηκαν το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, όπου ξεναγήθηκαν σε μια εξαιρετική έκθεση 100 εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, από το ρομπότ-υπηρέτρια τού Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» τού Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο τού Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Ακόμη, γνώρισαν τα αρχαία μουσικά όργανα, όπως είναι η ύδραβλις, καθώς και πολλά άλλα τεχνολογικά θαύματα σε τομείς, όπως η τέχνη, η μηχανική, οι επικοινωνίες, η μουσική και η ρομποτική, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος τού αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Οι μαθητές έφυγαν εντυπωσιασμένοι, καθώς ανακάλυψαν πως η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές τής σύγχρονης τεχνολογίας.

Μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες αυτές εκπαιδευτικές επισκέψεις έκαναν έναν σύντομο, αλλά χαλαρωτικό περίπατο στο άλσος Παπάγου.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο φιλόλογος κ. Παντελής Κατηνιώτης, ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Θεόδωρος Κόκκοτας, η φιλόγογος κ. Μαρία Σκούρτη, η καθηγήτρια Μουσικής κ. Μαρικίτα Μιχαλοπούλου και ο θεολόγος κ. Γεώργιος Ντόκος.