e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Η μαθήτρια τής Α΄δ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Πηνελόπη Στεργίου απέσπασε το 3ο βραβείο στον μαθητικό διαγωνισμό ασπρόμαυρης φωτογραφίας με θέμα «Αθήνα, η πόλη μου», που διοργάνωσαν τα Αρσάκεια Λύκεια Ψυχικού.
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 140 μαθητές από 14 ιδιωτικά και δημόσια λύκεια τής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τής Β΄ Αθήνας. Με θέμα «Αθήνα η πόλη μου» ο διαγωνισμός έχει στόχο να αναδείξει τις διαφορετικές πλευρές τής πόλης μέσα από τα μάτια των σημερινών εφήβων και την ατμοσφαιρικότητα τής ασπρόμαυρης φωτογραφίας.
Τις φωτογραφίες των μαθητών αξιολόγησαν ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο διευθυντής φωτογραφίας Αργύρης Θέος και η φωτογράφος-φωτορεπόρτερ Μάρω Κουρή, οι οποίοι βράβευσαν τους μαθητές που διακρίθηκαν, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ. στις Αίθουσες Λόγου και Τέχνης τής Στοάς τού Βιβλίου. Στην Αίθουσα Τέχνης εκτίθενται οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες από κάθε σχολείο, ενώ το σύνολο των φωτογραφιών θα παρουσιάζεται στους χώρους τής Στοάς τού Βιβλίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαρτίου 2015.

Η μαθήτρια που βραβεύτηκε απευθύνθηκε στο κοινό τής εκδήλωσης με σύντομη ομιλία.

Ομιλία της βραβευμένης μαθήτριας Πηνελόπης Στεργίου

Κυρία Επόπτρια,

Aξιότιμη κριτική επιτροπή,

Aγαπητοί γονείς,

Kυρίες και κύριοι,

Θεωρώ μεγάλη μου τιμή αυτό το βραβείο, τόσο για μένα όσο και για το σχολείο μου, το Α’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού.

Όταν έμαθα για το διαγωνισμό ένιωσα ανείπωτη χαρά και ενθουσιασμό. Ήταν μια πρόκληση για εμένα να συμμετάσχω σε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας, με θέμα την αγαπημένη μου πόλη την Αθήνα. Την πόλη που μεγαλώνω και ζω την καθημερινότητά μου. Άλλοτε χρωματιστή με αισιοδοξία και όνειρα και άλλοτε γκρίζα με προβλήματα και κατήφεια.

Η Αθήνα αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη, αλλά και για μένα. Έτσι, αποφάσισα να αρχίσω να απαθανατίζω κάθε στιγμή που μου κεντρίζει την περιέργεια. Η πρώτη μου φωτογραφική μηχανή που αποτύπωνε στο χαρτί την πραγματικότητα. Αντίθετα με τη σύγχρονη ψηφιακή μηχανή που σου δίνει περισσότερες δυνατότητες και την οποία πλέον χρησιμοποιώ και προσπαθώ να αποτυπώνω κάθε στιγμή που είναι για μένα σημαντική, κάθε στιγμή που μου προκαλεί συναισθήματα είτε θετικά είτε αρνητικά.

Πρέπει όμως να επισημάνω, πως τα πρώτα μου ερεθίσματα ώστε να απασχοληθώ με τη φωτογραφία, ξεκίνησαν από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Ο πατέρας μου ήταν ο κύριος συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια. Συχνά τον άκουγα να λέει «μία φωτογραφία χίλιες λέξεις». Οι φωτογραφίες και τα σλάιτς του από την ελληνική ύπαιθρο και τα βουνά, από ταξίδια στο εξωτερικό επέδρασαν καταλυτικά στη ψυχή και στο μυαλό μου.

Εκμεταλλευόμενη, λοιπόν, την ευκαιρία που μου έδωσε το Αρσάκειο, να συμμετάσχω σε αυτό το διαγωνισμό φωτογραφίας, αποφάσισα να πάρω μέρος και με τη φωτογραφική μου μηχανή να κάνω μία βόλτα στην Αθήνα. Περνώντας από το κέντρο της πόλης μας, την Ακρόπολη, την Καισαριανή με τα προσφυγικά, τα βόρεια και τα νότια προάστια, γνώρισα ανθρώπους, συνήθειες, συνθήκες τις οποίες και αποτύπωσα με το φακό μου.

Έτσι η φωτογραφία, που στην εποχή μας από απλή δραστηριότητα έχει γίνει τέχνη και δημιουργία, κέρδισε τη σκέψη μου και γέμισε τον ελεύθερό μου χρόνο!

Σας ευχαριστώ