Print
Το πρώτο βραβείο Grand Prix κέρδισαν οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού στον διαγωνισμό τής Γαλλοφωνίας 2018 που εφέτος είχε θέμα «L’en[vert] du décor…/Η άλλη όψη τού νομίσματος». Τον διαγωνισμό διοργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης τής Πρεσβείας τής Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα.
Σκοπός τού διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών στην προστασία τού περιβάλλοντος, ώστε να πείσουν τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις οργανώσεις να συνδράμουν για την αναβάθμιση τής φυτικής κληρονομιάς. Το φυτικό περιβάλλον δεινοπαθεί ολόγυρά μας, τα χερσαία και τα υδρόβια φυτά βάλλονται από την ρύπανση, υποβαθμίζονται εξαιτίας τής ανθρώπινης δραστηριότητας: φυσικό περιβάλλον μολυσμένο από μη βιοδιασπώμενα απορρίμματα, είδη φυτών υπό εξαφάνιση, επιβαρυμένη υδρόβια χλωρίδα...
Οι μαθητές εργάστηκαν συλλογικά από τον Νοέμβριο ώς τον Φεβρουάριο τού 2018 (14 διδακτικές ώρες), με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Χρύσας Παπουτσάκη, και δημιούργησαν ένα βίντεο βασισμένο σε δικό τους σενάριο σχετικό με την πρότασή τους για την ευαισθητοποίηση τού ανθρώπου ως ατόμου αλλά και των κοινωνιών τού σήμερα για την αναβάθμιση τού φυτικού περιβάλλοντος (χερσαία και υδρόβια φυτά τής πατρίδας μας) και την προστασία των φυτών υπό εξαφάνιση εξαιτίας τής ανθρώπινης δραστηριότητας.
Το μεγαλύτερο κομμάτι τής εργασίας έγινε μέσα στην τάξη και είχε χαρακτήρα καθαρά εκπαιδευτικό και επιμέρους στόχους επικοινωνιακού, γλωσσικού και πολιτισμικού χαρακτήρα, με γνώμονα το επίπεδο γλώσσας των μαθητών (C1).
Αρχικά η καθηγήτρια ευαισθητοποίησε τους μαθητές μιλώντας τους για τον διαγωνισμό: το θέμα, τους οργανωτές αλλά κυρίως τον στόχο. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την πρώτη στιγμή και το ενδιαφέρον τους σε ό,τι έκαναν ήταν έκδηλο και έντονο.
Στις 15 Μαρτίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, οι μαθητές συμμετείχαν στην τελετή τής γιορτής και τής απονομής των βραβείων, που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και παρέλαβαν το πρώτο και μεγαλύτερο βραβείο που κερδίζουν μαθητές στην Ελλάδα, το Grand Prix, από τον πρέσβη τής Γαλλίας στην Ελλάδα.
Οι μαθητές που συνεργάστηκαν και κέρδισαν το Grand Prix είναι οι: Βέττα Αικατερίνη, Γκοτσόπουλος Αλέξης, Γκατζώνη Σίσσυ, Γυφτοπούλου Ελπίδα, Γυφτόπουλος Φραγκίσκος, Χατζατουριάν Ναϊρή.