e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού γιόρτασαν την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος που εορτάζεται ετησίως από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Αφορμή για την καθιέρωση των εκδηλώσεων αποτελούν δύο ημερομηνίες ορόσημο:
• στις 4 Οκτωβρίου 1957 πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση τού Sputnik I, τού πρώτου γήινου τεχνητού δορυφόρου, και
• στις 10 Οκτωβρίου 1967 τέθηκε σε ισχύ η πρώτη Διαστημική Συνθήκη τού ΟΗΕ, που διέπει τη δράση των χωρών στην εξερεύνηση και την ειρηνική χρήση τού διαστήματος.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος 2020 ήταν αφιερωμένη στους δορυφόρους και στα οφέλη τους και είχε θέμα «Οι δορυφόροι βελτιώνουν τη ζωή» (Satellites Improve Life).
Λόγω τής πανδημίας Covid-19 είχε ανακοινωθεί παγκοσμίως περιορισμένος αριθμών εκδηλώσεων με διοργανωτές πανεπιστήμια, πλανητάρια κ.λπ. Ο Οργανισμός Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος (World Space Week Association) ενθάρρυνε τους μαθητές, ως ένα πρώτο βήμα γνωριμίας με τους δορυφόρους, να τους παρατηρήσουν με ασφάλεια από τον τόπο κατοικίας τους.

Έτσι οι μαθητές ής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κατά τη διάρκεια τού μαθήματος τής Φυσικής, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών κ. Γιάννη Πουλόπουλου και Παναγιώτη Χαλκιαδάκη, παρακολούθησαν σχετικές παρουσιάσεις.

Μέσω εκπαιδευτικών εφαρμογών και ιστοσελίδων οι μαθητές απέκτησαν την εμπειρία να αναγνωρίζουν δορυφόρους με κριτήρια το μέγεθος τους, το υψόμετρο τής τροχιάς τους και τον σκοπό λειτουργίας τους. Παράλληλα, εξοικειώθηκαν με κατάλληλους ιστοτόπους ώστε να εντοπίζουν και να προβλέπουν ποιος δορυφόρος «περνά από επάνω τους» με βάση τη χρονική στιγμή και τη θέση τους. Τέλος, πραγματοποίησαν εικονική επίσκεψη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και παρακολούθησαν διάφορα βίντεο που εξηγούσαν τη ζωή των αστροναυτών στο διάστημα, την εκτέλεση πειραμάτων και τη χρησιμότητα παρακολούθησης τής Γης από ψηλά.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των δορυφόρων που περιστρέφονται γύρω από τη Γη και την ποικιλία που διακρίνει το μέγεθος και την αποστολή τους. Προβληματίστηκαν σχετικά με το τι συμβαίνει στην τροχιά των δορυφόρων όταν καθίστανται ανενεργοί και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στη λειτουργία των υπολοίπων και κυρίως στο πλήρωμα τού Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν στο γεγονός ότι ένας από τους μικρότερους δορυφόρους έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από δεκαοχτάχρονο Ινδό μαθητή.

Το θέμα τής Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος 2021 είναι «Γυναίκες στο διάστημα» (Women in Space).

Ευχή όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών, είναι τον Οκτώβριο τού 2021 να έχει ξεπεραστεί η πανδημία ώστε να η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος να εορτασθεί με επισκέψεις σε πανεπιστήμια, πλανητάρια και αστεροσκοπεία, ώστε να τονωθεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των μαθητών για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία.