e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Έχοντας εξετάσει αναλυτικά στο μάθημα τής Ιστορίας την επιστήμη και την τεχνολογία τής ελληνιστικής εποχής, οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακαείου Λυκείου Ψυχικού, την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 και για δύο διδακτικές ώρες, συνάντησαν διαδικτυακά τον καθηγητή τής Φυσικής τού Διαστήματος τού ΕΚΠΑ κ. Ξενοφώντα Μουσά.

Ο κ. Μουσάς, που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη διερεύνηση τού περίφημου μηχανισμού των Αντικυθήρων, μίλησε καταρχάς για τον μηχανισμό και για τη βιωματική σχέση τού ιδίου με αυτόν, αφού επισκεπτόταν συχνά ως μαθητής το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται τα κομμάτια τού μηχανισμού που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο τού 2ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στη θάλασσα των Αντικυθήρων.

Η βιωματική αυτή σχέση τον ώθησε να γίνει φυσικός και να ασχοληθεί και με το διάστημα.

Παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό και επιστημονικό υλικό καθώς και αντίγραφο τού μηχανισμού, ο κ. Μουσάς μίλησε στους μαθητές για την ανάγκη να αναφερόμαστε στην ιστορία, όταν ασχολούμαστε με οποιαδήποτε επιστήμη.

Σημείωσε ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, όπως και άλλοι ανάλογοι, αναφέρονται στις αρχαίες πηγές ως «πινακίδια» (το αντίστοιχο τού σύγχρονου όρου tablets-ταμπλέτες!) και ότι χρειάστηκαν χιλιάδες ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες, ώστε να μελετηθεί σε βάθος το εσωτερικό τού μηχανισμού.

Εξήγησε στα παιδιά πώς λειτουργούσε ο μηχανισμός και ποιες παραμέτρους σε σχέση με τους πλανήτες και το διάστημα υπολόγιζε.

Θέλησε να καταρρίψει την αντίληψη ότι οι Έλληνες τής ελληνιστικής εποχής ήταν πρωτόγονοι σε τεχνολογικά θέματα και υπογράμμισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον που ο ίδιος έχει διαπιστώσει σχετικά με τον μηχανισμό και την τεχνολογία τής ελληνικής αρχαιότητας.

Η ομιλία του προσέφερε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πολύτιμες πληροφορίες και πλούσιο υλικό για σκέψη.