e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




"Democratisation, economic recession, wars, pandemic. Can TECHNOLOGY be the answer?" (Εκδημοκρατισμός, οικονομική ύφεση, πόλεμοι, πανδημία. Μπορεί η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ να είναι η απάντηση;)

Με αυτόν τον γενικότερο τίτλο έλαβε χώρα το 7ο διαδικτυακό Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, που διοργάνωσε το Αρσάκειο Πατρών (ATSMUN), στις 5-7 Νοεμβρίου 2021.

Από το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού έλαβαν μέρος οι μαθητές τής Β΄ τάξης: Γερονάτσιου Μαρία, Ζαφειρακοπούλου Βασιλική, Ζαφειροπούλου Ειρήνη, Κλαπαδάκη Γεωργία-Βασιλική, Λογοθέτης Κωνσταντίνος, Μακρίδη-Μουμπάιεντ Μάριαμ, Πούλου Χριστίνα και Σαραντάκου Δομνίκη, υπό την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας κ. Χριστίνας Αλεβίζου.

Οι παραπάνω μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη, και εκπροσωπώντας τη Νορβηγία, πραγματεύτηκαν, μέσα από τις επιτροπές τους, προβλήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και πρότειναν λύσεις, χρησιμοποιώντας ως μέσο επικοινωνίας την Αγγλική γλώσσα.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις μαθητριών από το συνέδριο:

«Φέτος ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε MUN. Παρόλο που όλοι μας θα προτιμούσαμε να διεξαγόταν διά ζώσης, ακόμα και η διαδικτυακή μας αυτή συνάντηση με παιδιά από όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο ήταν κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο. Πέρα από μια πρώτη -και ωραία τελικά!- εμπειρία που μου έδωσε το ATSMUN πάνω στο debate, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς νέους ανθρώπους και να κάνω καινούργιες φιλίες από όλο τον κόσμο (ελπίζω να τις διατηρήσω!). Πλέον αυτό κρατάω και πραγματικά θα ήθελα να ξανασυναντήσω στο μέλλον αυτά τα παιδιά, έστω και σε κάποιο διαδικτυακό debate!»
Μαρία Γερονάτσιου

«Πολύ όμορφη εμπειρία! Είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με ένα θέμα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έβρισκα καθόλου ελκυστικό. Αυτό μάλλον είναι το ωραίο στο MUN! Δεν ξέρεις τι να περιμένεις! Μετά τη λήξη, λοιπόν, τού πρώτου μου συνεδρίου, με μικρή πλέον πείρα, θα χαρακτήριζα την πρώτη επαφή ως αναγνωριστική. Αρκεί, ωστόσο, για να σε προβληματίσει για την επικαιρότητα όσο και για τα διαχρονικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα διάφορα έθνη. Οι αξιαγάπητοι chairs, το απαιτητικό debate και το αξέχαστο gossip box θα έλεγα είναι αυτά που τελικά γίνονται όμορφες αναμνήσεις!»
Βασική Ζαφειρακοπούλου

«Τον φετινό Νοέμβριο ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν στο ATSMUNΦ, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά. Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Μέσω αυτού τού ταξιδιού ήρθαμε σε επικοινωνία με άλλους εφήβους για σημαντικά παγκόσμια και εξειδικευμένα ζητήματα, αποκομίζοντας γνώσεις και ανακαλύπτοντας διάφορες πτυχές τού εαυτού μας. Ήταν μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία για όλους μας!»
Ειρήνη Ζαφειροπούλου

«Φέτος συμμετείχα για πρώτη φορά στο ATSMUN, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, λόγω τής πανδημίας. Αν και θα προτιμούσαμε όλοι να είχε διεξαχθεί διά ζώσης, δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε πως ήταν μια μοναδική εμπειρία. Εμείς και άλλοι έφηβοι κληθήκαμε να συζητήσουμε πάνω σε θέματα τής παγκόσμιας επικαιρότητας, αλλά και να συνεργαστούμε, γνωρίζοντας έτσι συνομήλικούς μας από όλο τον κόσμο.»
Χριστίνα Πούλου

«Τον φετινό Νοέμβριο συμμετείχα για πρώτη φορά στο MUN που διοργανώνει το Αρσάκειο Πατρών. Παρόλο που το συνέδριο δεν πραγματοποιήθηκε διά ζώσης αλλά διαδικτυακά, λόγω τής πανδημίας, θεωρώ πως ήταν μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εμπειρία, καθώς συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις με πολλούς άλλους εφήβους για σοβαρά ζητήματα, τα οποία απασχολούν τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, συνεργαστήκαμε με μαθητές από την Ελλάδα καθώς και από άλλες χώρες τού κόσμου.»
Δομένικα Σαραντάκου