e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την εφετινή χρονιά, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Φιλαναγνωσίας, και με την ευκαιρία τού Έτους Πολιτισμού, οι μαθητές τού Ε΄2 τμήματος τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου Εκάλης, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Ταταράκη Κατερίνας, γνωρίζουν τον πολυδιάστατο εικαστικό Βίνσεντ βαν Γκογκ, μέσω τού βιβλίου «Συναντώντας τον καλλιτέχνη Βίνσεντ βαν Γκογκ» (Geis Patricia, εκδόσεις Μέλισσα).
Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2017 είχαν μάλιστα τη χαρά να φιλοξενήσουν στον χώρο τής τάξης τους την κ. Άννα-Μαρία Βλάσση, η οποία, σε μια καλά οργανωμένη διαδραστική συνάντηση, ξενάγησε τα παιδιά εισάγοντάς τα στον κόσμο τού συγκεκριμένου βιβλίου και στο έργο και τη στάση ζωής τού μεγάλου καλλιτέχνη.
Η όλη παρουσίαση αναπτύχθηκε με βάση τα έργα τού μεγάλου εξπρεσιονιστή. Κάθε πίνακάς του κρύβει και ένα κομμάτι τής ζωής του.
Ένα πλούσιο καλλιτεχνικό χρονολόγιο αποτέλεσε αφορμή ποικίλων και διαφορετικών αναφορών, από τις ασταθείς σχέσεις τού δημιουργού με τους οικείους του και το περιβάλλον μέσα το οποίο ζούσε και δημιουργούσε (το κίτρινο σπίτι με το μπλε δωμάτιο), μέχρι τους πολύ χρήσιμους εκπαιδευτικά συσχετισμούς με τα χαρακτηριστικά τής εποχής (καλλιτεχνικό στιλ, βιομηχανική επανάσταση κ.ά.).
Οι συνεχείς προβολές εικόνων και μαγνητοσκοπημένων αποσπασμάτων στον διαδραστικό πίνακα εναλλάσσονταν με τη ρομαντική ανατροφοδότηση από και προς τις σελίδες τού βιβλίου, καθώς και με μια σειρά εφαρμοσμένων δράσεων, όπως τα παιχνίδια σε ομάδες και η πρωτότυπη αινιγματική υλική αναπαράσταση:
Έχοντας τα μάτια κλειστά τα παιδιά επέλεγαν τυχαία ένα αντικείμενο από ένα σακούλι.
Το κάθε αντικείμενο αποτελούσε παραπομπή και αφορμή συζήτησης μιας διαφορετικής διάστασης τού καλλιτέχνη.
Ο καθρέφτης μετέφερε μια ιδιαιτερότητά του: «Συνήθιζε να με κοιτάει για ώρες. Μέσα από εμένα, δεν ήθελε να ζωγραφίζει απλώς τον εαυτό του. Ήθελε να τον αναλύει και να τον καταλαβαίνει».
Με τρόπο αντίστοιχο ένα μικρής αξίας χαρτονόμισμα συμβόλισε την ασθενή οικονομική κατάσταση τού δημιουργού, ένα κλαράκι την ιδιαίτερη αγάπη του για τη φύση και δύο λαδομπογιές τα αγαπημένα του χρώματα (κίτρινο και έντονο μπλε).
Στο τέλος τής επίσκεψης η κυρία Βλάσση έδωσε στα παιδιά κάποιες προσχεδιασμένες καρτ ποστάλ, τις οποίες, αφού τις χρωμάτιζαν, θα μπορούσαν να τις στείλουν ως καλλιτεχνικά μηνύματα αγάπης σε εκείνους που επιθυμούσαν.
Και δεν ήταν δύσκολο!
Το πνεύμα των παιδιών ήδη ταξίδευε σε ανοιχτούς ορίζοντες, τα μάτια τους είχαν γεμίσει ιδέες και χρώματα και η ψυχή τους συναισθήματα.
Όπως και ο Βίνσεντ όταν κοίταζε τον καθρέπτη του.
Συναντώντας τον καλλιτέχνη είχαν δει ένα μέρος τού εαυτού τους!