e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Με τη συνάντηση δασκάλων και μαθητών που έχουν αποφοιτήσει από το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης, στις 11 Ιουνίου 2018, ολοκληρώθηκε το διαθεματικό σχέδιο εργασίας που ξεκίνησε 5 χρόνια πριν με θέμα τον «Χρόνο». Πολλοί μαθητές τής Γ΄ Γυμνασίου θυμήθηκαν τη συνάντηση που είχε οριστεί τότε και ήρθαν στον χώρο τού Σχολείου να συναντήσουν τις δασκάλες τους τού Α΄ Δημοτικού κ. Ζέτα Παπανδρέου και Λένα Πανούση.
Θυμήθηκαν τα παιχνίδια που έκαναν στην Δ΄ Δημοτικού για να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον τρόπο που δουλεύουν οι αρχαιολόγοι. Μίλησαν για το αρχαιολογικό οριζόντιο και κάθετο παλίμψηστο, που τώρα -έφηβοι πια- μπορούν να το απολαύσουν με ωραίες βόλτες στο κέντρο τής Αθήνας. Εξαιρετικά δείγματα παλίμψηστου η αρχαία και η ρωμαϊκή αγορά, ο Κεραμεικός, το τζαμί στο Μοναστηράκι από την οθωμανική περίοδο...
Μπορεί να μη μπόρεσαν να εντοπίσουν τη "χρονοκάψουλα" με τις ευχές και τις προσδοκίες τους, αλλά έχει εκπαιδευτική σημασία το πόσο δύσκολο είναι στο πέρασμα τού χρόνου να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τόπος και να ανακαλυφθούν κατάλοιπα.
Επίσης συζήτησαν για τον καλλιτέχνη Δημήτρη Αληθεινό που το έργο του "201 Νυγμοί - Κατακρύψεις" είχε εν δυνάμει "συγγένεια" με τη δική τους χρονοκάψουλα.