e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τον Οκτώβριο τού 2019 οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κ. Μ. Παπαχλιμίντζου και Κ. Ταταράκη συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Λέξεις, εικόνες, γλυπτά… Ο κόσμος τής εποικοδομητικής συνεργασίας».


Αρχικά επισκέφθηκαν την έκθεση τού Ιδρύματος Β. και Μ. Θεοχαράκη, με θέμα: «Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας: Ζωγραφική και ποίηση», όπου ξεναγήθηκαν και παρατήρησαν έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, καθώς και αντικείμενα από πηλό, μπρούντζο και γυαλί τού μεγάλου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, που αποκαλύπτουν το προσωπικό ζωγραφικό του ύφος.

Παράλληλα μελέτησαν το πολύτιμο αρχείο τού ποιητή Βαγγέλη Χρόνη με χειρόγραφα, επιστολές και ανέκδοτες φωτογραφίες του.
Γνώρισαν έτσι τη στενή και πολύπλευρη σχέση και  συνεργασία των δύο φίλων που διήρκεσε επί τριάντα χρόνια, στη διάρκεια τής οποίας εναλλάσσονταν οι λέξεις με τις εικόνες...

Στη συνέχεια οι μαθητές στο Σχολείο συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις για τους δύο μεγάλους δημιουργούς και τη φιλία τους.

Συγκεκριμένα, στο εκπαιδευτικό εργαστήρι «Διαδρομές στην Ιστορία και την Τέχνη» των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης παρακολούθησαν powerpoint που παρουσίαζε τα έργα, τις ιδέες, τους τρόπους δημιουργίας, καθώς και τη διαχρονική φιλία των δύο καλλιτεχνών.
Παράλληλα, οι μαθητές  μελέτησαν ένα από τα εκθέματα τού χώρου, το γνωστό χάλκινο άγαλμα τού Δία ή τού Ποσειδώνα, που στάθηκε αφορμή για  να γράψει ο Β. Χρόνης το ποίημα «Το αχειροποίητο γλυπτό».

Στην τάξη, τέλος, επεξεργάστηκαν σχετικό φυλλάδιο και δουλεύοντας ομαδικά εκπόνησαν ποικίλες λογοτεχνικές, θεατρικές και εικαστικές εργασίες.

Όλες οι παραπάνω δημιουργικές βιωματικές δράσεις βοήθησαν τους μαθητές  να αντιληφθούν την αλληλεπίδραση και τον ζωντανό "διάλογο" ανάμεσα στις διάφορες μορφές τέχνης.