e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο των πολλαπλών δράσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση, την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 οι μαθητές τής Δ΄1 τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης παρακολούθησαν το διαδικτυακό πρόγραμμα τού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας τής Φ.Ε. «Μέριασε βράχε».

Με την καθοδήγηση τής υπεύθυνης τού Μουσείου κ. Φανής Τριπολιτσιώτου τα παιδιά μπόρεσαν να εκτιμήσουν μερικές σημαντικές ιστορικές επιλογές που σε έναν μεγάλο βαθμό καθόρισαν τις νικητήριες εκβάσεις τού Αγώνα.

Τι να συνέβη άραγε στις μάχες τής ελληνικής γης, όπως στη μάχη των Βασιλικών; Πώς εκμηδενίστηκε το τόσο μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημα των εχθρών; Τι ρόλο έπαιξε η επιλογή τού τόπου;

Αλλά και στις ελληνικές θάλασσες: Πώς είναι δυνατόν με μία μόνο στρατηγική κίνηση να καταστράφηκαν τεράστιοι στόλοι, μετατρέποντας την αδυναμία τού μικρότερου μεγέθους πλοίων σε ευελιξίας δύναμη;

Είναι το ελληνικό πνεύμα που νικά! Αυτό άλλωστε μοιάζει να συμβολίζει ο Όμηρος, επιστρέφοντας ξανά και ξανά στην προστάτιδα Αθηνά Παλλάδα. Το πνεύμα τού πολυμήχανου Οδυσσέα συνοδεύει διαχρονικά τους Έλληνες αγωνιστές, στέκοντας προστάτης και από μηχανής θεός.

Μαζί του η γαλανόλευκη γη:
«Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτὲς οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ᾿ τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο.»