e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Φιλαναγνωσίας, αλλά και των συνεχιζόμενων δράσεων για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, οι μαθητές τού Δ’1 τμήματος τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, με την καθοδήγηση τής δασκάλας τους κ. Κατερίνας Ταταράκη, προετοίμασαν  τη διαδικτυακή επίσκεψη της συγγραφέως κ. Ελένης Σβορώνου, την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.

Αφορμή στάθηκε η ανάγνωση και μελέτη τού βιβλίου «Λόρδος Βύρων και Έλγιν» από τις εκδόσεις Καλέντη.

Η συνάντηση εξελίχθηκε σε έναν πολύ ενδιαφέροντα και διδακτικό διάλογο μεταξύ των μικρών αναγνωστών και τής κ. Σβορώνου.

Κάθε μαθητής  πήρε τον λόγο  εκφράζοντας τα ερωτήματα, τα συναισθήματα και τις σκέψεις που προέκυψαν από την ανάγνωση.

Εικαστικές εκφράσεις, χειροτεχνίες, σελιδοδείκτες, πρωτότυπες κατασκευές και συνεντεύξεις  βασίστηκαν στην κεντρική ιδέα τού βιβλίου.

Η έμφαση στην ιστορική συνείδηση και στα ιστορικά γεγονότα εναλλασσόταν με την εθνική αφύπνιση και συγκίνηση. Το χτες με το αύριο...

Στο δεύτερο μέρος τής συνάντησης η συγγραφέας ανέλυσε με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο την πορεία τής δημιουργίας: από την αρχική έμπνευση και ανάγκη έκφρασης, μέχρι τη η θεματολογία, το υλικό και την πλοκή των έργων της.

Τέλος, ως αναμνηστικό δώρο, οι μαθητές χάρισαν στην προσκεκλημένη ένα βιντεοσκοπημένο απόσπασμα με τίτλο «Διάβασα - Κράτησα» που περιείχε επιλεγμένες φράσεις τού βιβλίου και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Ο ενθουσιασμός των μαθητών κατά τη  συμμετοχή τους σε αυτήν τη γόνιμη και ποιοτική διαδικτυακή δράση ήταν μεγάλος. 

“Το πιο σημαντικό για μένα είναι η μαγεία.
Να μαγεύεται ο αναγνώστης. Ό,τι κι αν πεις, να τον συνεπάρεις.
Να έχει αλήθεια αυτό που θα πεις, να μην το πεις απλώς για να διδάξεις
ή επειδή «το έχει η ύλη τού σχολείου».

"Εγώ ελπίζω στον ποιητή.
Βλέπω το φως του.”


Ελένη Σβορώνου