Print

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε ο Εθνικός Τελικός τής 11ης Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO, στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου.

Αυτή τη χρονιά το θέμα τής Ολυμπιάδας ήταν "Smart Cities" (Έξυπνες Πόλεις).

Η ομάδα Master Builders τού Α΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης αποτελούμενη από τους μαθητές Ζέβου Νικόλ, Πέτρου Κωνσταντίνο και Χατζηορφανό Ιάσονα, και με προπονήτρια την καθηγήτρια Πληροφορικής-Ρομποτικής κ .Πλουμιδάκη Πωλίνα, κατέλαβε την 3η θέση (χάλκινο μετάλλιο), με θέμα την έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων.

Λίγα λόγια για το Project:

Η Master Builders είναι μια εταιρεία βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία μέσω τής εκπόνηση ενός σχεδίου βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, έχει στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων μιας πόλης σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης.

Η εταιρεία Master Builders αποτελείται από:
α) ένα αυτόματο σύστημα διαχωρισμού ανακυκλώσιμων απορριμμάτων (Smart Recycling Separator)
β) ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης τής πληρότητας των κάδων απορριμμάτων ενός δήμου ή μιας κοινότητας (Smart Trash Manager).

Πιο αναλυτικά:

α) Ο Smart Recycling Separator είναι ένας έξυπνος κάδος, ο οποίος διαχωρίζει κάθε ανακυκλώσιμο σκουπίδι ανάλογα με το είδος του και το τοποθετεί σε ξεχωριστό χώρο προσωρινής συλλογής, καθώς είναι εσωτερικά διαμερισματοποιημένος.
Όταν κάποιος πετάξει ένα σκουπίδι, ενεργοποιείται ένα σύστημα αναγνώρισης τού χρήστη και στη συνέχεια το σύστημα απαιτεί από τον χρήστη να σαρώσει το έγχρωμο QR code τού προϊόντος, χρησιμοποιώντας το QR scanner, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο ρομποτικό σύστημα.
Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, θα εμφανιστεί στην οθόνη ενός EV3 brick το είδος τού σκουπιδιού (π.χ. πλαστικό) και τότε οι κινητήρες τού συστήματος θα οδηγήσουν το σκουπίδι στον κατάλληλο χώρο συλλογής του.
Παράλληλα, ο χρήστης επιβραβεύεται με ένα σύστημα πόντων, διαφορετικών για κάθε είδος σκουπιδιού που πετά, οι οποίοι προστίθενται στον λογαριασμό του και παρέχουν στον χρήστη διάφορα προνόμια (π.χ. εισιτήρια για μια παράσταση κ.λπ.).
Όταν κάποιος από τους 4 χώρους συλλογής γεμίσει, τότε η ρομποτική διαδικασία παγώνει μέχρι ο συγκεκριμένος κάδος να αδειάσει.
Η εταιρεία παρέχει επίσης, μαζί με το αυτόματο σύστημα, ειδικές οικολογικές βιοδιασπώμενες σακούλες, οι οποίες φέρουν μια ταμπέλα με εκτυπωμένο το QR code. Αυτό το QR code όταν σκαναριστεί απεικονίζει το περιεχόμενο τής σακούλας (π.χ. αλουμίνιο).

β) Το Smart Trash Manager είναι ένα έξυπνο σύστημα το οποίο παρακολουθεί το επίπεδο τής πληρότητας των κάδων απορριμμάτων ενός δήμου ή μιας κοινότητας, μέσω ενός ειδικού θαλάµου ογκοµέτρησης, που είναι τοποθετημένος στο καπάκι τού κάδου.
Κάθε πρωί πριν την αναχώρηση τού απορριμματοφόρου, εμφανίζονται αυτόματα στην οθόνη ενός EV3 Brick, που είναι τοποθετημένο στο κέντρο ελέγχου τού δήμου ή τής κοινότητας, μόνο οι κάδοι που έχουν γεμίσει, καθώς και με ποια σειρά πρέπει να τους αδειάσει το απορριμματοφόρο (βέλτιστη διαδρομή).
Στην οθόνη τού EV3 Brick σε ξεχωριστή γραμμή προβάλλονται οι συντεταγμένες GPS΄κάθε κάδου, ο οποίος πρέπει να αδειάσει.
Οι πληροφορίες αυτές καταγράφονται αυτόματα σε ένα αρχείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συλλογή στατιστικών συμπερασμάτων.
Το Smart Trash Manager βοηθά στην εξάλειψη των κάδων απορριμμάτων ανεπαρκούς χωρητικότητας και τής  κακοσµίας, καθώς και στη βελτίωση τής αισθητικής των δημόσιων χώρων.
Επίσης, βοηθά στην αποσυμφόρηση τής καθημερινής κυκλοφοριακής κίνησης, καθώς το απορριμματοφόρο δεν θα σταματά πλέον άσκοπα σε κάθε κάδο αλλά μόνο σε όσους έχουν γεμίσει. 
Ταυτόχρονα εξοικονομούνται καύσιμα, μειώνονται οι εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον και η φθορά τού απορριματοφόρου οχήματος.

Οι δύο υπηρεσίες τής εταιρείας Master Builders, Smart Recycling Separator και Smart Trash Manager, υπηρετούν δύο από τους στόχους τής βιώσιμης ανάπτυξης τού ΟΗΕ, τον 11ο: "Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες" , και τον 13ο στόχο: "Δράση για το κλίμα".