e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, στις 13 Νοεμβρίου 2018, επισκέφθηκαν το θωρηκτό Αβέρωφ, ένα πλωτό μουσείο το οποίο αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι τής ιστορίας τής Ελλάδας. 
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους τού πλοίου (κατάστρωμα, πλώρη, πρύμνη, κοιτώνες, καμπίνες προσωπικού, αξιωματικών και πλοιάρχου) από τους υπεύθυνους ναύτες τού πλοίου και μέσω μιας προβολής γνώρισαν τη λειτουργία τού θωρηκτού σε καιρό πολέμου.
Επίσης πληροφορήθηκαν για ιστορία του ως πολεμικού πλοίου από τον καιρό τής απόκτησής του ώς τη στιγμή που μετατράπηκε σε μουσείο.
Ήταν μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση, γιατί δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να δουν από κοντά το πολεμικό πλοίο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση τής χώρας μας.
Το πλοίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία τού Ορλάντο στο Λιβόρνο τής Ιταλίας κατά την περίοδο 1908 - 1911 και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.
Πήρε το όνομά του από τον δωρητή του Γ. Αβέρωφ που παραχώρησε το 20% τής συνολικής κληρονομιάς του για την αγορά του.
Πρόκειται για το μοναδικό δείγμα θωρακισμένου καταδρομικού που διατηρείται στον κόσμο ώς σήμερα.
Το πλοίο αυτό συμμετείχε σε όλους τους πολέμους τού έθνους μας και συνέβαλε κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο στην απελευθέρωση των νησιών τού Ανατολικού Αιγαίου.
Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος τού ναύαρχου Κουντουριώτη στις νικηφόρες επιχειρήσεις τού πλοίου.
Οι  Έλληνες το αποκάλεσαν τυχερό "μπάρμπα-Γιώργο", ενώ για τους Τούρκους ήταν το «διαβολοβάπορο».
Το 1984 το πολεμικό ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο και το μετέφερε στο Π.Φάληρο.
Εκεί βρίσκεται από τότε και τιμά με την παρουσία του το πολεμικό ναυτικό και τη ναυτική κληρονομιά τής Ελλάδας.