e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 η φιλόλογος και ξεναγός τής Φ.Ε. κ. Μαριλένα Καραμπατέα προσέφερε στην Δ΄ τάξη τού Β΄Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης μια διαδικτυακή περιήγηση στον ιερό βράχο τής Ακρόπολης και στα μνημεία της, με στόχο οι μαθητές  να  τα γνωρίσουν, να προβληματιστούν και να νιώσουν υπερήφανοι ως Έλληνες…

Ο ιερός βράχος, η Ακρόπολη τής Αθήνας, θεωρείται σύμβολο τού αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Αποτελεί επίσης ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία στην Ευρώπη.

Ο βράχος τής Ακρόπολης και ο Παρθενώνας, ο επιβλητικός ναός που ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, είναι ορατοί σχεδόν από όλα τα σημεία τής Αθήνας.

ΟΙ Πέρσες κατέστρεψαν την Ακρόπολη το 480 π.Χ.και ο ιδρυτής τής αθηναϊκής δημοκρατίας ο Περικλής ήταν αυτός που την ξανάχτισε και την κατέστησε το μεγαλύτερο επίτευγμα  τής κλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής και τή γλυπτικής.

Η Ακρόπολη των Αθηνών από τότε έχει περάσει πολλά και τα μνημεία της αντικατροπτίζουν κάθε περίοδο τής πόλης.

Στην ξενάγηση οι μαθητές γνώρισαν από κοντά τα σπουδαιότερα αριστουργήματα τής κλασικής περιόδου: τα Προπύλαια, τον ναό τής Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, τον Παρθενώνα, το Ωδείο τού Ηρώδου τού Αττικού, το Θέατρο τού Διονύσου, και σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα τής σύγχρονης πόλης έμαθαν πολλά για την ιστορία τής Αθήνας.