Print

Οι μαθητές τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, την 1η και στις 8 Απριλίου 2021, περιηγήθηκαν διαδικτυακά στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Την ξενάγηση ανέλαβε η κ. Μαριλένα Καραμπατέα, από το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τής Φ.Ε. Με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και ζωντάνια αφηγήθε στα παιδιά την πορεία τής ελληνικής Επανάστασης.

Οι μαθητές γνώρισαν την Παλιά Βουλή, το κτήριο που στέγαζε το πρώτο Κοινοβουλίου, είδαν την αίθουσα των συνεδριάσεων όπου λήφθηκαν τόσες σημαντικές αποφάσεις.

Επισκέφθηκαν όλες τις αίθουσες τού Μουσείου και είδαν προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών, τα σπαθιά τους, τις στολές τους και τις προσωπογραφίες τους. Χαρακτηριστικοί ήταν οι πίνακες που απεικόνιζαν σημαντικές μάχες καθώς και χειρόγραφα των προσώπων που καθόρισαν την ιστορία τού τόπου μας.

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από τις πληροφορίες που άκουσαν, αλλά κυρίως βλέποντας αυτά που διαβάζουν στα βιβλία τους και που όλο τον καιρό διδάσκονται στην Ιστορία.

Τη μεγαλύτερη όμως εντύπωση τους προκάλεσε το γεγονός ότι τα κειμήλια των αγωνιστών τού Μουσείου δεν προήλθαν από ανασκαφές, αλλά είναι δωρεές των οικογενειών των αγωνιστών οι οποίες θέλησαν να κρατήσουν άσβεστη στη μνήμη όλων των Ελλήνων την αυτοθυσία των προγόνων μας και τον αγώνα τους για την ελευθερία.