e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Στο πλαίσιο τού εφετινού μαθήματος Ιστορίας και τού διαθεματικού τους προγράμματος «Οι βιβλιοθήκες από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας», οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν το ιστορικό κέντρο τής Αθήνας και ξεναγήθηκαν στους χώρους τής Αρχαίας και τής Ρωμαϊκής Αγοράς στις 14 Νοεμβρίου 2017.
Αρχικά μπήκαν στον χώρο τής βιβλιοθήκης τού Αδριανού, στο Μοναστηράκι, μαγεύτηκαν από τον όγκο τού οικοδομήματος και συζήτησαν με την ξεναγό για τη μορφή των βιβλίων κατά την αρχαιότητα. Έπειτα περπάτησαν ώς την Αρχαία Αγορά. Θαύμασαν τα εναπομείναντα στο πέρασμα των αιώνων μνημεία, είδαν τη Στοά τού Αττάλου και περπάτησαν στην οδό των Παναθηναίων, εκεί όπου στην αρχαιότητα με πομπή ανέβαιναν οι αρχαίοι πρόγονοί τους στην Ακρόπολη, για να προσφέρουν τον νέο πέπλο στη θεά Αθηνά. Ακολούθως πέρασαν στον χώρο τής Ρωμαϊκής Αγοράς για να μεταφερθούν με την φαντασία τους 2.000 χρόνια πίσω και, με βάση τις πληροφορίες τής ξεναγού, να «αναστήσουν» τον χώρο, τη ΡωμαΪκή Αγορά, σε μια καθημερινή μέρα τής αρχαιότητας.
Στη συνέχεια σταμάτησαν στο Ωρολόγιον τού Κυρρήστου, έμαθαν τη χρησιμότητα τού κτίσματος και θαύμασαν τα γλυπτά τής οροφής από τα οποία έλαβε και το όνομα «Αέρηδες».
Τα παιδιά πέρασαν μια ευχάριστη μέρα με τους δασκάλους τους, γνωρίζοντας την πόλη τους, την Αθήνα, μέσα από κάποια αρχαία μνημεία της.