Print

Στις 20 και 23 Οκτωβρίου 2020 οι μαθητές των Στ΄1 και Στ΄2 τάξεων, αντίστοιχα, τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης επισκέφθηκαν, μαζί με τις δασκάλες τους κ. Κατερίνα Φουντούλη και Δήμητρα Γιαννοπούλου και την καθηγήτρια Πληροφορικής-Ρομποτικής κ. Πωλίνα Πλουμιδάκη, το μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών τής χώρας μας, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Εκεί συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ρομποτικής με τίτλο «Τα ρομπότ... παίζει».

Τα παιδιά, με την κατάλληλη καθοδήγηση των υπεύθυνων μουσειοπαιδαγωγών τού Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού τού Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών τού ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», κατά τη διάρκεια τού τρίωρου εκπαιδευτικού προγράμματος ήρθαν σε επαφή με τον ξεχωριστό κόσμο των ρομπότ και τής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες μέσα από ένα παιχνίδι ερωτήσεων ανέλαβαν ενεργό ρόλο στην παρουσίαση μιας ιστορικής αναδρομής στην επιστήμη τής Ρομποτικής με τρόπο βιωματικό και ανακαλυπτικό.

Στη συνέχεια, γνώρισαν και ήρθαν σε άμεση αλληλεπίδραση με δύο από τα ρομπότ τού «Δημόκριτου», τον Indigo και τον Pepper.

Με τον Indigo οι μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι «Μάντεψε τι;» και με τον Pepper ανέλαβαν ρόλο δημοσιογράφου, θέτοντάς του ποικίλες ερωτήσεις, με στόχο να τον γνωρίσουν καλύτερα. Τέλος, μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση τα παιδιά απέκτησαν νέες γνώσεις γύρω από τη λειτουργία τού ανθρώπινου εγκεφάλου.

Με την επίσκεψη αυτή οι μαθητές έμαθαν για την ιστορία τής Ρομποτικής επιστήμης αλλά και ψυχαγωγήθηκαν.

Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκε βιωματικά η αντίστοιχη γνωστική ενότητα που είχε προηγηθεί στο μάθημα τής Πληροφορικής.