e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Τα τμήματα Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού, που διδάσκονται τα Γαλλικά ως Β΄ ξένη γλώσσα, με καθηγήτριες τις κ. Βιολάρη Έλενα και Γεώργα Έφη, συμμετείχαν στον Διαγωνισμό τής Γαλλοφωνίας που οργανώνει κάθε χρόνο το IFG (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).
Στο πλαίσιο τού εφετινού θέματος «Histoire-Mémoires» (Ιστορίες- Μνήμες) οι μαθητές, με την παρότρυνση των καθηγητριών τους, επέλεξαν ένα παραμύθι από την Αφρικανική Ήπειρο με τίτλο «Etienne: va-t-il sauver Rafara?» (Ο Ετιέν: θα καταφέρει να σώσει τη Ραφαρά;», το οποίο στηρίζεται σε έναν παραδοσιακό αφρικανικό μύθο, σε διασκευή από τις δύο καθηγήτριες.
Οι μαθητές τον μελέτησαν, και αφού είδαν μια μικρή ταινία με το περιεχόμενό του, ασχολήθηκαν με το λεξιλόγιό του και χωρίστηκαν σε τέσσερεις ομάδες αναλαμβάνοντας να σχεδιάσουν το κοστούμι των ηρώων τής ιστορίας σε πραγματικό μέγεθος: τής Ραφαρά, τής αδερφής της, τού Trimobe και τού πουλιού Vovondréo.
Στη συνέχεια, προκειμένου να επιλεγεί το κοστούμι που θα εκπροσωπούσε τα δύο τμήματα στον διαγωνισμό, οι μαθητές των τεσσάρων ομάδων κλήθηκαν να ψηφίσουν το κοστούμι που τους άρεσε περισσότερο χωρίς να έχουν το δικαίωμα οι ομάδες να ψηφίσουν το δικό τους.
Μέσα από την ψηφοφορία επιλέχθηκε το κοστούμι τής κεντρικής ηρωίδας τού παραμυθιού Rafara έτσι όπως το φαντάστηκαν, το σχεδίασαν και το διακόσμησαν οι εννέα μαθητές που αποτελούσαν την ομάδα: Μπρεντόη Ελένη-Δέσποινα, Μπρεντόη Μαρία-Ζαΐρα, Παπανικόλας Ιωάννης-Ίωνας, Πασχούλη Ζωή-Μαρίνα, Πετροπούλου Λυδία, Ρούσσης Αλέξανδρος, Σταυροπούλου Αναστασία, Φουντούλης Χαράλαμπος και Χιωτίνη Δήμητρα.
Η μαθήτρια Πασχούλη Μαρίνα φόρεσε το κοστούμι και φωτογραφήθηκε προκειμένου να σταλεί ηλεκτρονικά η φωτογραφία μαζί με μια μικρή παρουσίαση τής Ραφαρά που έγραψαν οι μαθητές των δύο τμημάτων.
Το κοστούμι διαγωνίστηκε μεταξύ πολλών σχολείων από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, και το Σχολείο μας ήταν ένα από τα 25 συνολικά σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που βραβεύτηκαν για το κοστούμι που παρουσίασαν.
Η τελετή βράβευσης έγινε στις 20 Μαρτίου 2017 στο αμφιθέατρο «Theo Angelopoulos» τού IFG.
Οι εννέα μαθητές, που συνοδευόντουσαν από την καθηγήτρια κ. Γεώργα Έφη, παρέλαβαν τα βραβεία τους μετά την τελετή παρουσίασης των κουστουμιών όπου ξεχώρισαν.