e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Ένα διαφορετικό μάθημα Πληροφορικής παρακολούθησαν οι μαθητές τής Γ΄ τάξης των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης στις 21 Δεκεμβρίου 2016 στο αμφιθέατρο τού Σχολείου. Το μάθημα επιμελήθηκαν οι καθηγητές Πληροφορικής κ. Ξένια Σιούτη και Δημήτρης Παπακωνσταντίνου.
Ο στόχος διττός. Από τη μια μεριά οι μαθητές να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο τού ιδιοφυούς επιστήμονα Άλαν Τιούρινγκ (Alan Turing), πατέρα τής επιστήμης των υπολογιστών, και από την άλλη να αισθανθούν την ανθρώπινη πλευρά του, την ιδιαίτερη κοινωνική συμπεριφορά του λόγω τής ευφυΐας του, αλλά και τις δυσκολίες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετώπισε.
Αρχικά, οι μαθητές παρακολούθησαν εισαγωγική παρουσίαση των καθηγητών τους, η οποία εστίασε στη σημασία τού έργου τού Τιούρνγκ, στη γέννηση και την εξέλιξη των υπολογιστών, καθώς και στον νευραλγικό ρόλο που έπαιξε ως κρυπτογράφος κατά τη διάρκεια τού Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Τονίστηκε ότι ο Τιούρινγκ κατάφερε με την ομάδα του να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα τής μηχανής enigma των Γερμανών, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις τους στους συμμάχους και μειώνοντας έτσι κατά πολύ τα θύματα τού πολέμου. Στη συνέχεια, τα φώτα έσβησαν και οι μαθητές παρακολούθησαν στη μεγάλη οθόνη τον Τιούρινγκ πρωταγωνιστή στην ταινία «Το παιχνίδι τής μίμησης» να αναδεικνύει την ανθρώπινη κυρίως πλευρά του, τα πάθη του, τα διλήμματά του και κυρίως την πάλη με τον ίδιο του τον εαυτό συνεργαζόμενος με την ομάδα του, για να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα τής μηχανής enigma.
Η πιο συγκινητική στιγμή τής προβολής ήταν η αυθόρμητη αντίδραση των μαθητών με δυνατό χειροκρότημα στη σκηνή που παρουσιάζεται ο Τιούρινγκ να κλαίει στην αγκαλιά των συνεργατών του έχοντας μόλις σπάσει το κλειδί τής μηχανής enigma.
Όταν η τέχνη αγγίζει την επιστήμη, τότε η επιστήμη βιώνεται ως η ύψιστη ανθρώπινη προσπάθεια. Και οι μαθητές το αισθάνθηκαν!