e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 μαθητές τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), στο πλαίσιο τής συνεργασίας τού Σχολείου με το ΕΙΕ και τους ερευνητές κ. Μ. Κουμανούδη και Γ. Μέριανο, με σκοπό τον εμπλουτισμό τού μαθήματος τής Βυζαντινής Ιστορίας.
Αρχικά οι μαθητές μυήθηκαν από τον ερευνητή κ. Ζ. Μελισσάκη στο επιστημονικό πεδίο τής Ελληνικής Παλαιογραφίας γνωρίζοντας βιωματικά το ταξίδι των κειμένων ανά τους αιώνες μέχρι τις μέρες μας.
Μελέτησαν βυζαντινά χειρόγραφα και, με την ανάλογη καθοδήγηση, κατάφεραν να διαβάσουν κρυπτογραφημένα κείμενα.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη βιβλιοθήκη από την κ. Μ. Πάσχου, υπεύθυνη Μονάδας Υπηρεσιών Ε&Τ Πληροφόρησης τού Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), και ενημερώθηκαν σχετικά με τη μεθοδολογία τής επιστημονικής έρευνας, την εγκυρότητα των πληροφοριών και τις ερευνητικές δυνατότητες και δραστηριότητες τού ΕΙΕ που ενισχύονται από την προηγμένη τεχνολογία.
Μάλιστα, οι μαθητές είχαν την ενδιαφέρουσα εμπειρία να επισκεφθούν, στο υπόγειο τού κτηρίου, το Datacenter τού ΕΚΤ.
Στο αμφιθέατρο τού ΕΙΕ μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους μικρούς βυζαντινολόγους...
Ο κ. Γ. Μέριανος εκτέλεσε μια αλχημική συνταγή τού 4ου αιώνα μ.Χ. με την οποία οι βυζαντινοί δημιουργούσαν επιχρυσωμένα κοσμήματα ή  κίβδηλα χρυσά νομίσματα!
Το πλούσιο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση, στο αμφιθέατρο, διάλεξης τής συνεργάτιδος τού Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών τού ΕΙΕ δρος Ζ. Φουκανέλη, σχετικά με την ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο τής Μονής Σινά.
Όλες οι δραστηριότητες συνδύασαν την επιστημονικότητα και την αμεσότητα ενός εύληπτου λόγου που κράτησε αμείωτη την προσοχή των παιδιών.
Η επίσκεψη στο ΕΙΕ σχετίζεται με τα μαθήματα τής Ζώνης Πολιτισμού «Η τεχνολογία στο Βυζάντιο» και «Πρόσκληση σε γεύμα…  Bυζαντινών γεύσεις», τα οποία διδάσκονται από τους καθηγητές κ. Γιώργο Κωνσταντακάκη (φιλόλογο) και Λουκία Σπυράτου (Οικιακής Οικονομίας), αντιστοίχως και με τη βοήθεια των οποίων οι μαθητές εκπονούν σχετικές εργασίες.